Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης μας συστήνει την γαστρονομία & την παράδοση του Μαράθου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης μας φέρνει σε επαφή με τις γεύσεις, τα αρώματα και την γαστρονομία του Μαράθου μέσα από την πρώτη εκδοτική του απόπειρα με τίτλο “Γεύση από Μάραθο”. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά,περιλαμβάνοντας εκτός από συνταγές για φαγητά, γλυκά, σαλάτες και γλυκά λικέρ, περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αρκετές πληροφορίες λαογραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για τον Μάραθο και την γύρω περιοχή, ήθη έθιμα και στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων.

Ξεφυλλίζοντας την εισαγωγή του βιβλίου ακολουθούμε τα βήματα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης, από την ίδρυση του το 1989 μέχρι σήμερα, την σημαντική εξέλιξη του πάντα με σκοπό την πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο της περιοχής. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βλέπουμε την επιθυμία του Συλλόγου να προστατέψει τις παραδόσεις, να καταγράψει τα ήθη και τις συνήθειες, ώστ να τις μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.  Το βιβλίο αυτό  αποτελεί μια προσπάθεια να προαγάγει την παράδοση του τόπου μέσα από τις γνώσεις, τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα του χθες.

Χαρακτηριστικά η εισαγωγή λέει:

«Άλλος ένας στόχος του Συλλόγου μας επετεύχθη. Ένα μοναδικό πολιτιστικό κειμήλιο του χωριού μας που παρουσιάζει την αυθεντική τοπική μας κουζίνα. Είναι η γαστρονομική ταυτότητα του Μαράθου που θα ταξιδέψει παντού. Όλοι θα πάρουν μια… γεύση από Μάραθο. Σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά.
Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ΔΣ του Συλλόγου (προηγούμενο και σημερινό) που στήριξαν την ιδέα και με εμπιστεύθηκαν. Έπειτα, τις γυναίκες του χωριού μας που με τη φιλοξενία, την ευγένειά τους και φυσικά την εκπληκτική μαγειρική τους, γέμισαν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φωτογράφο και μέλος του Συλλόγου μας κα Klaudia Delmer, στον καλλιτέχνη γραφίστα μας Λαυρέντη Χωραϊτη, στους χορηγούς μας και ένα τεράστιο ευχαριστώ στον τυπογράφο μας Κώστα Σκηνιώτη Kambili Advertising για τη γενναιοδωρία του και την επαγγελματική του συνέπεια» αναφέρει στις ευχαριστίες της στις πρώτες σελίδες του βιβλίου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μαρίνα Τεριζάκη, και εξήγησε στη «Φωνή» πως πρόκειται για το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης για το οποίο «Είμαστε πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών και παράλληλα ένα λεύκωμα το οποίο δουλεύαμε δυο χρόνια. Μπαίναμε στα σπίτια των γυναικών του χωριού μας, όπου μας έκαναν συνταγές και τις φωτογραφίζαμε. Παράλληλα φιλοξενεί καθημερινές εικόνες της περιοχής μας. Αυτό το βιβλίο θεωρούμε ότι είναι πολιτιστικό κειμήλιο του χωριού καθώς παρουσιάζει την αυθεντική γαστρονομική ταυτότητά του και δίνει, όπως λέμε, στον αναγνώστη μια “Γεύση από Μάραθο”!»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Kambili Advertising και διατίθεται καθημερινά από την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης, το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, καθημερινά καθώς και κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας που έχει ξεκινήσει στον ίδιο χώρο και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με θέμα που “Ο Τόπος μας” από τις 20.00 – 24.00.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ