Mη διατροφικές αιτίες αύξησης του κοιλιακού βάρους
Ολοι γνωρίζουμε πως οι πολλές θερμίδες και η έλλειψη άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους και είναι παραπάνω από το 1/3 των ανθρώπων της Γης που έχουν κακές διατροφικές συνήθειες και δεν ασκούνται.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα η συγκέντρωσή του στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι ένα σημάδι υποκείμενης ιατρικής κατάστασης.
Ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι «ένοχοι» είναι οι ορμονικές διαταραχές, σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι η ηπατική νόσος ή μια νόσος των ωοθηκών που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά και αύξηση του σωματικού βάρους.
Νόσος του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής, ένας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση της ενέργειας. Ενας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί επίσης σε ορισμένους ανθρώπους κατακράτηση νατρίου και νερού γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους στην κοιλιακή χώρα. Παρόλα αυτά η αύξηση του σωματικού βάρους είναι σπάνια το μόνο σύμπτωμα του θυρεοειδούς. Πρέπει να συνοδεύεται από έντονη κόπωση, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία των χαμηλών θερμοκρασιών και λέπτυνση ή απώλεια μαλλιών.
Σύνδρομο Cushing
Η υπερβολική απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Cushing. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και βοηθά το σώμα να διαχειριστεί την ασθένεια και τους τραυματισμούς. Οταν η κορτιζόλη συσσωρεύεται στο σώμα, ωστόσο, μπορεί να σπείρει τον όλεθρο. Ενα από τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου Cushing είναι η γενική παχυσαρκία, η κοιλιακή παχυσαρκία ή η ακραία αύξηση του σωματικού βάρους. Επειδή η αύξηση του σωματικού βάρους γίνεται τόσο γρήγορα, μπορεί να εμφανιστούν κοιλιακές ραγάδες. Η κορτιζόλη οδηγεί σε απελευθέρωση των γλυκοκορτικοειδών ή στεροειδών, που προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους. Για τον ίδιο λόγο, οι άνθρωποι που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα είναι επίσης επιρρεπείς σε αύξηση του κοιλιακού βάρους.
Ηπατική ανεπάρκεια
Η ηπατική νόσος τελικού σταδίου ή ηπατική ανεπάρκεια μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ταχεία αύξηση του κοιλιακού και του σωματικού βάρους γενικότερα. Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε έναν αριθμό καταστάσεων, περιλαμβανομένης της ηπατίτιδας και της κατάχρησης αλκοόλ. Καθώς η ηπατική ανεπάρκεια επιδεινώνεται, ένα υγρό που ονομάζεται ασκίτης συσσωρεύεται στην κοιλιά. Αυτή η συσσώρευση είναι γενικά ανώδυνη, αλλά μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρό φούσκωμα και μπορεί λανθασμένα να εκληφθεί ως μια απλή αύξηση σωματικού βάρους. Αλλες ενδείξεις της ηπατικής νόσου είναι συνήθως παρούσες, όπως οι εύκολοι μώλωπες, ο ίκτερος και το πρήξιμο των ποδιών.
Διαταραχές των ωοθηκών
Οπως και η ηπατική ανεπάρκεια, έτσι και οι διαταραχές που επηρεάζουν τις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσουν ασκίτη. Κοιλιακός μετεωρισμός και αύξηση του σωματικού βάρους που οφείλονται στον ασκίτη μπορεί να σημαίνουν υποκείμενο καρκίνο των ωοθηκών. Υγρό μπορεί, επίσης, να συσσωρευτεί στην κοιλιά λόγω μη καρκινικού όγκου των ωοθηκών που οδηγεί σε αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο Meigs. Μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη κοιλιακού βάρους. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί σε κύστεις στις ωοθήκες και ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στην κοιλιακή χώρα, καθώς και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.