3ο Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» | Η Καλαμάτα πρωτεύουσα και της Μουσικής

Ένα φεστιβάλ έχει αγαπηθεί από τον κόσμο επιστρέφει από τις 3 Ιουλίου. Μιλάμε για το  3ο Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας». Συνδυάζοντας υψηλό επίπεδο, πολλούς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες μουσικούς , αξιόλογες συνεργασίες και αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα, το φεστιβάλ θα αναδείξει την Καλαμάτα σε Πρωτεύουσα και της Μουσικής εκτός από τον Χορό.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ από τις 3 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου στην πόλη μας θα βρεθούν  περισσότεροι από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό,την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα και θα συμπράξουν σε 17 συναυλίες. 

Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξή του παίζουν φυσικά και δύο από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια με την σημαντική χορηγία του και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την δωρεά του, τα οποία ενισχύουν την δυναμική του Φεστιβάλ και αναγνωρίζουν τον ρόλο του στα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ελληνικής Επικράτειας.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με το masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» των Άρη Χριστοφέλλη και Παναγιώτη Αδάμ, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιουλίου.

3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από  την Αυστριακή Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia , στα πλαίσια του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει αυτό στην Καλαμάτα.

4 Ιουλίου : Το ειδικευμένο στο σύγχρονο ρεπερτόριο και διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό σύνολο “ARTéfacts ensemble” θα παρουσιάσει στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά του Στάθη Γυφτάκη.

-5 Ιουλίου, η Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia θα εμφανιστεί για μια δεύτερη συναυλία με διαφορετικό πρόγραμμα και με σολίστ τη νέα και ταλαντούχα τσελίστα Cristina Basili, στη Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

-6 Ιουλίου οι συμμετέχοντες του masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

-9 Ιουλίου για πρώτη φορά θα ενταχθεί κατά έναν τρόπο και το σινεμά στο φεστιβάλ με μια συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την παρουσίαση της  η ταινίας σύμβολο του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου, «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» (1920),η οποία θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής του Αρίωνα Γυφτάκη.

10 Ιουλίου : Εναρξη των masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά, βιολιού με τον Felix Froschhammer και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

10 Ιουλίου, οι Daniel Dascălu, Radu Barabancea, Jamila Garayusifli, Aleksandar Jordanovski και Δημήτρης Λάμπος θα εμφανιστούν στο Studio του Μεγάρου Μουσικής για μια βραδιά μουσικής δωματίου με δύο μαγευτικές συνθέσεις των Debussy και Dvořák.

-11 Ιουλίου, το ευρέως αναγνωρισμένο ντουέτο με τους Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των ρωσικών συνθέσεων για βιολοντσέλο και πιάνο.

-14 Ιουλίου οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα δείξουν το πειραματικό τους πρόσωπο επιχειρώντας να «πλέξουν» τους κόσμους της μουσικής και του οίνου σε μια βραδιά με πολλούς μουσικούς και πολλές γεύσεις στο Δημοτικό Ωδείο.

15 Ιουλίου Μεγάλη συναυλία των Αλεξία Μουζά, Felix Froschhammer, Indira Rahmatulla και Ηλία Σδούκου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας .Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες των masterclass βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου θα έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των masterclass πολλές φορές επί σκηνής στην Καλαμάτα.

18 Ιουλίου :Τα masterclass θα λήξουν με ένα ρεσιτάλ βιολοντσέλου με τον σπουδαίο ανερχόμενο βιολοντσελίστα Benedict Kloeckner και την αναγνωρισμένη πιανίστα Danae Dörken στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα διεξαχθούν τα μουσικολογικά σεμινάρια και workshop με τους Καίτη Ρωμανού, Αθανασία Κυριακίδου και Riccardo Vaglini, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Το καλαματιανό μουσικό καλοκαίρι θα κλείσει στα τέλη Αυγούστου με την Ελληνοαυστριακή μουσική ακαδημία εγχόρδων “Strings in Motion”. Η ακαδημία αυτή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και την Αυστριακή Πρεσβεία, θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από 25 με 31 Αυγούστου και οι δύο συναυλίες της ορχήστρας δωματίου και των συνόλων θα κλείσουν το φεστιβάλ στις 29 και 30 Αυγούστου, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ στις 28 Αυγούστου θα δοθεί και μια συναυλία στο Costa Navarino.

Θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το μεγάλο πάρτι με τους Blues Escape στις 24 Ιουλίου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ