Τραβάει κι άλλο το σκοινί η Άγκυρα: Στέλνει και το Oruc Reis στην κυπριακή ΑΟΖ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων εναντίον της από την ΕΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή τέταρτου πλοίου στη περιοχή, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την στρατιωτική ισχύ της. 

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, φαίνεται πως τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας, είναι μη αποτρεπτικά για τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis προγραμματίζεται να μεταφέρει τις εργασίες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες έρευνες.

Όπως ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, το Oruc Reis, βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2017 για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί για να συνδράμει στις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για εξασφάλιση των “κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή”.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis δεν είναι γεωτρύπανο αλλά ερευνητικό σκάφος, παρόμοιου τύπου με το Barbaros.

Νωρίτερα ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σήμερα ότι «δε χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις επαφές και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, λόγω των γεωτρήσεων της για ανεύρεση φυσικου αερίου και πετρελαίoυ».

Δήλωσε ακόμη ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Κιλιτσντάρογλου: Όσον η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν έχει αξία στα εδάφη αυτά

Ενόσω η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν έχει αξία, δεν έχει αξία σε αυτά τα εδάφη, δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην ομιλία του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε δικαιώματα, αυτά τα δικαιώματα θα τα στηρίξουμε μέχρι τέλους, γι΄αυτό να μην ανησυχεί κανείς. Η ΕΕ θα επιβάλει λέει κυρώσεις, αυτό δεν το δεχόμαστε. Μας καθορίζουν το δίκαιο. Επιβάλλουν κυρώσεις. Ενόσω η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, η ΕΕ δεν έχει αξία σε αυτά τα εδάφη», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «σηκώθηκαν να μας επιβάλουν εμπάργκο, εσύ πρώτα τήρησε τις υποσχέσεις που μας έδωσες. Εσείς είστε υποχρεωμένοι να στηρίξετε αυτό το αίτημα ειρήνης». Πηγή: philenews



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ