Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου συχνά είναι ασαφή στα πρώτα στάδια ή μπορεί να ανταποκριθούν σε θεραπείες για άλλες συνθήκες κι αυτό να καθυστερήσει ενδεχόμενη διάγνωση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, και μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου. Πολλοί καρκίνοι του στομάχου είναι θεραπεύσιμοι και η πρόγνωση για τον ασθενή μπορεί να είναι καλή, αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι ασθενείς που αναζητούν φροντίδα για τα συμπτώματα στην γαστρεντερική οδό θα πρέπει να περιγράφουν λεπτομερώς τα συμπτώματα και να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το οικογενειακό τους ιστορικό, ώστε να αυξήσουν την πιθανότητα εντοπισμού όσο πιο νωρίς γίνεται.

Οι άνθρωποι με καρκίνο του στομάχου συχνά παρατηρούν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο και μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα αιματηρά κόπρανα μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι, καθώς υποδηλώνουν φλεγμονή στα έντερα. Τα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι χαλαρά και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου χρώμα και υφή. Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν αύξηση της ανάγκης να πάει κανείς στην τουαλέτα ή και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να αραιώσει τις επισκέψεις του σ’ αυτήν.

Ναυτία και εμετός μαζί με απώλεια βάρους, είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του στομάχου. Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιά, καθώς και κοιλιακό φούσκωμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχει καούρα και οι ασθενείς να εμφανίσουν μειωμένη όρεξη. Τα συμπτώματα μπορεί αρχικά να εκληφθούν ως στομαχική διαταραχή ή ήπιος ερεθισμός του εντέρου, ειδικά αν κάποιος έχει ταξιδέψει πρόσφατα ή έχει αλλάξει τη διατροφή του. Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο σοβαρά και περιλαμβάνουν απέχθεια στο φαγητό, εμετό με πρόσμειξη αίματος, έντονο πόνο στο στομάχι, απώλεια βάρους, αιμορραγία που εκδηλώνεται με αποβολή μαύρων κοπράνων και έντονη αδυναμία λόγω αναιμίας, από τη χρόνια απώλεια αίματος που μπορεί να μην είναι εμφανής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως δεν εμφανίζονται όλα αυτά τα συμπτώματα σε κάθε ασθενή. Μερικοί ασθενείς για παράδειγμα δεν θα κάνουν ποτέ εμετό ούτε θα εμφανίσουν κοιλιακή ευαισθησία μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου. Τα ασαφή συμπτώματα ή η ολοκληρωτική έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς στην αναζήτηση των αιτιών σε άλλες συνθήκες, όπως λοιμώξεις, έλκη κ.λπ. προτού εντοπιστεί ο καρκίνος. Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό γαστρικών καρκίνων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι κάνουν συχνά τις κατάλληλες εξετάσεις.

Αν εντοπιστεί τελικά καρκίνος του στομάχου και βρεθεί όγκος, οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Aλλες φορές ο ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί καλά στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Η πρόγνωση εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και τη θέση του καρκίνου όταν διαγνωστεί για πρώτη φορά. Καλό είναι ο ασθενής να απευθυνθεί σε έναν ειδικό με μεγάλη εμπειρία, γιατί αυτό θα του εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της εξοικείωσης του γιατρού με τους γαστρικούς καρκίνους και τις συναφείς επιπλοκές τους.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ