Καταρράκτης, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ο καταρράκτης είναι μια προοδευτική, ανώδυνη θόλωση του φυσικού, εσωτερικού φακού του ματιού. Ο καταρράκτης μπλοκάρει το φως, γεγονός που καθιστά δύσκολο να μπορεί κανείς να δει καθαρά.

Υστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Συχνά σχετίζεται με τη γήρανση, αλλά μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί σε νεότερους ανθρώπους.

cataract_illu

Πώς ο καταρράκτης επηρεάζει την όρασή σας

Σε ένα κανονικό μάτι, το φως εισέρχεται και περνά μέσα από το φακό. Ο φακός εστιάζει αυτό το φως σε μια οξεία εικόνα στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος αναμεταδίδει μηνύματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Εάν ο φακός είναι θολός από τον καταρράκτη, η εικόνα που θα δείτε θα είναι θολή. Αλλες παθήσεις των ματιών, όπως η μυωπία, μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση, επίσης, αλλά ο καταρράκτης παράγει ορισμένα συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα.

blurred-vision

Σύμπτωμα καταρράκτη: Θολή όραση

Η θολή όραση σε οποιαδήποτε απόσταση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καταρράκτη. Οι εικόνες που βλέπετε μπορεί να μοιάζουν ομιχλώδεις, μεμβρανώδεις, ή συννεφιασμένες. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο καταρράκτης χειροτερεύει, λιγότερο φως φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Τα άτομα με καταρράκτη μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη δυσκολία να δουν και να οδηγήσουν τη νύχτα.

glare

Σύμπτωμα καταρράκτη: Eυαισθησία στο φως

Eνα άλλο πρόωρο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι η αντηλιά, ή η ευαισθησία στο φως. Μπορεί να έχετε δυσκολία στην όραση σε έντονο ηλιακό φως. Τα εσωτερικά φώτα που κάποτε δεν σας ενοχλούσαν, τώρα μπορεί να σας φαίνονται πολύ φωτεινά ή έχουν φωτοστέφανα. Η οδήγηση τη νύχτα μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα, λόγω της αντανάκλασης που προκαλείται από τους προβολείς του αντίθετου ρεύματος.

double-vision

Σύμπτωμα καταρράκτη: Διπλή όραση

Μερικές φορές, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (επίσης γνωστή ως διπλωπία), όταν κοιτάζετε με το ένα μάτι. Αυτό είναι διαφορετικό από την διπλή όραση που προέρχεται από τα μάτια που δεν είναι ευθυγραμμισμένα σωστά. Με τον καταρράκτη, οι εικόνες εμφανίζονται διπλές ακόμα και με το ένα μάτι ανοιχτό.

colour

Σύμπτωμα καταρράκτη: Aλλαγές χρωμάτων

Ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των χρωμάτων, κάνοντας κάποιες αποχρώσεις να φαίνονται ξεθωριασμένες. Η όρασή σας μπορεί να αποκτήσει σταδιακά μια καφέ ή κιτρινωπή χροιά. Αρχικά, δεν μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό τον αποχρωματισμό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κάνετε διάκριση μεταξύ μπλε και μωβ.

second-sight

Σύμπτωμα καταρράκτη: Δεύτερη ματιά

Μερικές φορές, ο καταρράκτης μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει από κοντά, διότι ο καταρράκτης ενεργεί ως ένας ισχυρότερος φακός. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «δεύτερη ματιά», επειδή οι άνθρωποι που κάποτε μπορεί να χρειάζονταν γυαλιά ανάγνωσης διαπιστώνουν ότι δεν τα χρειάζονται πια. Καθώς ο καταρράκτης επιδεινώνεται, ωστόσο, αυτό φεύγει και η όραση επιδεινώνεται και πάλι.

glasses_

Σύμπτωμα καταρράκτη: Aλλαγές γυαλιών

Οι συχνές αλλαγές στα γυαλιά ή τους φακούς επαφής μπορεί να είναι ένα σημάδι του καταρράκτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καταρράκτης συνήθως εξελίσσεται συνεχώς, δηλαδή με τον πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και χειρότερος.

aging_

Ποιος αποκτά καταρράκτη;

Η πλειοψηφία των καταρρακτών σχετίζεται με τη γήρανση. Οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους άνω των 65 ετών έχουν καταρράκτη. Τα μωρά μερικές φορές γεννιούνται με καταρράκτη, που ονομάζεται επίσης «συγγενής καταρράκτης». Τα παιδιά μπορούν, επίσης, να αναπτύξουν καταρράκτη ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή ασθένειας.

causes-cataracts

Τι προκαλεί τoν καταρράκτη;

Η ακριβής αιτία του καταρράκτη είναι άγνωστη. Ενώ ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλώνετε, οι πιο κάτω παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε αυτόν:

* Διαβήτης

* Κάπνισμα

* Υπερβολική χρήση αλκοόλ

* Τραυματισμοί του ματιού

* Παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών

* Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως ή την ακτινοβολία

diagnosed

Πώς διαγιγνώσκεται ο καταρράκτης;

Οι περισσότεροι καταρράκτες μπορεί να διαγνωστούν με μια εξέταση των ματιών. Ο οφθαλμίατρος σας θα εξετάσει την όρασή σας και θα προσπαθήσει να διαγνώσει προβλήματα στο φακό αλλά και σε άλλα μέρη του ματιού. Οι κόρες των οφθαλμών διαστέλλονται για να εξεταστεί καλύτερα το πίσω μέρος του ματιού, όπου βρίσκονται ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο.

030620-N-0000L-001 Portsmouth, Va. (Jun. 20, 2003) -- Cmdr. Gary A. Tanner, an ophthamologic surgeon at Naval Medical Center Portsmouth, inserts a synthetic lens into the eye of a patient following the removal of cataracts in her left eye. Cataract removal surgery is just one of the services offered at Naval Medical Center Portsmouth. U.S. Navy photo by Journalist 2nd Class Sarah Langdon. (RELEASED)

Χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη

Αν έχετε απώλεια της όρασης που προκαλείται από τον καταρράκτη που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη. Στην εγχείρηση του καταρράκτη, ο θολός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα τεχνητό φακό. Η χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στη βελτίωση της όρασης. Εάν ο καταρράκτης υπάρχει και στα δύο μάτια, θα γίνουν δύο ξεχωριστές χειρουργικές επεμβάσεις.

surgery

Τύποι χειρουργείων καταρράκτη

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη. Στον πιο κοινό τύπο, που ονομάζεται φακοθρυψία, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο μάτι και χωρίζει το φακό χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα. Ο φακός αφαιρείται και ένας ενδοφθάλμιος φακός (IOL) τίθεται στη θέση του. Στην εξωκαψική χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ο γιατρός κάνει μία μεγαλύτερη τομή και αφαιρεί το θολό μέρος του φακού σε ένα κομμάτι. Στις περισσότερες σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη ο ενδοφθάλμιος φακός εξαλείφει την ανάγκη για χοντρά γυαλιά ή φακούς επαφής μετά από χειρουργική επέμβαση.

inovation

Καινοτομίες των χειρουργικών επεμβάσεων για καταρράκτη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική του καταρράκτη μπορούν να διορθώσουν τόσο την κοντινή, όσο και την μακρινή όραση. Μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για γυαλιά ανάγνωσης μετά την επέμβαση. Οι συμβατικοί «μονοεστιακοί» φακοί, είναι κατάλληλοι μόνο για την μακρινή όραση, πράγμα που σημαίνει ότι τα γυαλιά ανάγνωσης εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μετά την επέμβαση. Τα εμφυτεύματα «toric» είναι διαθέσιμα για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η δημιουργία ενός φακού για καλύτερη έγχρωμη όραση.

old-man-glasses

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Για λίγες μέρες, το μάτι σας μπορεί να έχει φαγούρα και ευαισθησία στο φως. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν σταγόνες για να βοηθήσουν την επούλωση και να ζητήσετε να φορέσετε ένα κάλυμμα ή γυαλιά για την προστασία σας. Θα πάρει περίπου οκτώ εβδομάδες προκειμένου να επουλωθούν τα μάτια σας πλήρως, αν και η όρασή σας θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται αμέσως μετά την επέμβαση. Μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε γυαλιά, τουλάχιστον περιστασιακά, για την απόσταση ή την ανάγνωση.

Cataract Surgery Risks

Χειρουργικοί κίνδυνοι του καταρράκτη

Οι επιπλοκές από την επέμβαση καταρράκτη είναι σπάνιες. Οι πιο κοινοί κίνδυνοι είναι η αιμορραγία, η μόλυνση και οι αλλαγές της πίεσης του ματιού, που είναι όλες θεραπεύσιμες όταν διαγνωστούν έγκαιρα. Η επέμβαση αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, που απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Μερικές φορές, ο ιστός του φακού που μένει μετά από την χειρουργική επέμβαση και χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της IOL μπορεί να γίνει θολός, ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση. Αυτός ο «μετα-καταρράκτης» μπορεί εύκολα και μόνιμα να διορθωθεί με λέιζερ.

Should

Θα πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση καταρράκτη;

Το αν θα κάνετε ή όχι χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι στο χέρι το δικό σας και του γιατρού σας. Σπάνια ο καταρράκτης πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως, αλλά αυτό δεν είναι συνήθως το θέμα. Ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση αργά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε πολλοί άνθρωποι περιμένουν να έχουν τη χειρουργική επέμβαση έως ότου τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν τους βοηθούν πλέον με την όρασή τους. Εάν δεν αισθάνεστε ότι ο καταρράκτης σας προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να επιλέξετε να περιμένετε.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ