ΓΟΠ: 7 καθημερινές συνήθειες που σταματούν την καούρα

Τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα είναι οι πιο κοινές θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται η χειρουργική επέμβαση.

Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ για εσάς, η επιτυχής καταπολέμηση της καούρας απαιτεί επίσης ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που κυμαίνεται από το ποιες είναι οι τροφές που καταναλώνετε μέχρι το πόσο στενά είναι τα ρούχα που φοράτε.

Υπάρχουν επτά καθημερινές συνήθειες, στις οποίες αν επιμείνετε μπορεί να δείτε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης να ελαχιστοποιούνται.

-Banana Spirals

Μικρά και συχνά γεύματα

Τα γεύματα είναι συχνά ένα έναυσμα για να ξεκινήσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στην πραγματικότητα αν επιμείνετε στα μεγάλα γεύματα σχεδόν πάντα έχετε κάνει ένα βήμα μπροστά στο δρόμο για την καούρα.

Ενα πολύ γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση της βαλβίδας ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο (γνωστή ως κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας), ωθώντας τα οξέα του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.

Γι’ αυτό προτιμήστε αρκετά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το πρότυπο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Επίσης, το τελευταίο γεύμα της ημέρας δεν πρέπει να το πάρετε αργά. Τρώγοντας κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορείτε να προκαλέσετε συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Pound_layer_cake

Κόψτε το κέικ

Είτε πρόκειται για σοκολάτα είτε για καφεΐνη, ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι διαβόητα για την επιδείνωση συμπτωμάτων ΓΟΠ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πικάντικα τρόφιμα, τα λιπαρά, το κόκκινο κρέας, τις τηγανητές πατάτες (και τα άλλα τηγανητά), τα εσπεριδοειδή, το ακατέργαστο κρεμμύδι, τη ντομάτα, το βούτυρο, το λάδι, τη μέντα, τη σοκολάτα και την καφεΐνη.

-alkohol-

Μην πίνετε αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι έτσι κι αλλιώς μια πάρα πολύ κακή ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους με ΓΟΠ, ειδικά αν πίνουν πάρα πολύ και σε τακτική βάση.

Το αλκοόλ χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να γυρίσουν πίσω στον οισοφάγο.

Μια μελέτη του 1999 στο American Journal of Medicine βρήκε ότι το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα παλινδρόμησης αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό ποτών που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Οσοι πίνουν πάνω από επτά ποτά την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να έχουν καούρα.

weight-loss1

Ενας ακόμα λόγος για να χάσετε κιλά

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να συμβάλλει στην καούρα και την παλινδρόμηση οξέων. Μια μελέτη του 2003 σε πάνω από 10.000 άτομα βρήκε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του δείκτη μάζας σώματος. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος να έχουν καούρα και παλινδρόμηση οξέος.

Οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς βέβαιοι γιατί. Η περίσσεια κοιλιακού λίπους μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει χημικές ή ορμονικές αλλαγές που κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε παλινδρόμηση οξέος.

tight

Μη φοράτε στενά ρούχα

Μια σφικτή εφαρμογή ρούχων γύρω από την κοιλιά σας μπορεί να αποτελέσει κακό σύμμαχο για το στομάχι σας και αιτία καούρας.

Μπορεί να είναι χαριτωμένο ή σικ να φοράτε ζώνες και να φαίνεστε κομψοί, αλλά δεν αξίζει τον κόπο αν ως αποτέλεσμα έρθει η καούρα. Παραλείψτε ζώνες, ζωνάρια, αλλά ακόμα και κάλτσες ή εσώρουχα που μπορεί να είναι πάρα πολύ σφικτά.

sleep

Με το κεφάλι ψηλά, κοιμάστε καλύτερα

Εχει σχέση ο ύπνος με την καούρα; Εχει και μάλιστα περισσότερη απ’ όση μπορείτε να φανταστείτε. Αποφύγετε να τρώτε πριν από τον ύπνο και σηκώστε το κεφάλι σας πιο ψηλά από το σώμα στη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η θέση δεν θα μειώσει απαραίτητα τη συχνότητα της παλινδρόμησης, αλλά η έρευνα έχει δείξει πως βοηθάει τα υγρά του στομάχου να αποστραγγίζονται από τον οισοφάγο γρηγορότερα.

Αν δεν έχετε προσαρμοζόμενο κρεβάτι, θα σας βοηθήσει πολύ να αγοράσετε τα ειδικά σχεδιασμένα μαξιλάρια υποστήριξης σφήνα ή τα στηρίγματα πλάτης που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα. Το να χρησιμοποιήσετε πολλά μαξιλάρια το ένα πάνω στο άλλο, δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό.

quit-smoking

Κόψτε το κάπνισμα

Ο καθένας ξέρει ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Αλλά τι γίνεται με το πεπτικό σας σύστημα;

Η νικοτίνη, όπως το αλκοόλ, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ΓΟΠ με τη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και το… γνωστό αποτέλεσμα, της ροής των οξέων του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης τη μετανάστευση των χολικών αλάτων από το λεπτό έντερο μέσα στο στομάχι και μειώνει την ποσότητα σάλιου που παράγετε. Το σάλιο βοηθά στην αποβολή του οξέος του στομάχου μακριά από τον οισοφάγο και περιέχει έναν φυσικό «μαχητή» των οξέων το διττανθρακικό.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ