Αντικατάσταση άρθρωσης: Οφέλη εναντίον κινδύνων
Η αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα σημαντικό γεγονός της ζωής ενός ανθρώπου και θα πρέπει να το σκεφτεί καλά.
Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ζήσει μερικούς μήνες με έντονο πόνο μετά την επέμβαση, με περιορισμένη κινητικότητα και με έντονη αποκατάσταση. Και βέβαια, πριν και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να λάβει υπόψιν πως δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη πολύ προσεκτικά.
Οφέλη
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για να κάνει κάποιος μια αντικατάσταση άρθρωσης. Ο πιο σημαντικός είναι η ανακούφιση από τον πόνο.
Κατά τη διάρκεια της αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος ο χειρουργός αφαιρεί τις πονεμένες, κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης και τις αντικαθιστά με πλαστικά ή μεταλλικά εμφυτεύματα. Αυτό εξαφανίζει τον πόνο, επειδή ο ασθενής χόνδρος και τα οστά δεν είναι πια εκεί.
Ο δεύτερος λόγος που μπορεί να προβεί κάποιoς σε αντικατάσταση, είναι η βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι λιγότερο προβλέψιμα. Μετά την αρθροπλαστική πολλοί άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν πιο εύκολα. Κάποιοι μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν ποδήλατο και άλλες αθλητικές δραστηριότητας. Ομως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα.
Κίνδυνοι
Η αντικατάσταση των αρθρώσεων συνεπάγεται τους ίδιους κινδύνους όπως κάθε άλλη μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Αυτοί περιλαμβάνουν τις μολύνσεις και τους θρόμβους του αίματος. Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιο ευάλωτα. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και αντιπηκτικά για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάποιες επιπλοκές.
Ο άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι ότι η νέα άρθρωση μπορεί να μη λειτουργήσει τόσο καλά. Η αδυναμία και η δυσκαμψία είναι συχνά προβλήματα, ειδικά στο γόνατο. Οι ασθενείς που δεν ακολουθούν ενεργή αποκατάσταση, δεν θα ανακτήσουν το μέγιστο εύρος της κίνησης. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς που θα κάνουν χειρουργική επέμβαση στο γόνατο θα πρέπει να επιμείνουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης με άσκηση, ξεκούραση και φάρμακα.
Λιγότερο συχνά παρουσιάζεται πρόβλημα χαλάρωσης ή μετατόπισης του εμφυτεύματος. Και είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το εμφύτευμα μπορεί να διαρκέσει για περίπου 20 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί στην πορεία να χρειαστεί ακόμα μία αρθροπλαστική.
Είναι η αρθροπλαστική κατάλληλη για εσάς;
Η αρθροπλαστική μπορεί να αποτελέσει μια σωστή επιλογή αν πονάτε πολύ και αν οι άλλες θεραπείες δεν σας έχουν βοηθήσει αρκετά. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η άρθρωση είναι η πραγματική πηγή του πόνου που νοιώθετε. Κι αυτό επειδή η πηγή του πόνου θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη και όχι η άρθρωση, ακόμα κι αν στην μαγνητική τομογραφία είναι ορατή η αρθρίτιδα.
Αν έχετε κάποιον νευρικό ή μυϊκό πόνο, η αρθροπλαστική δεν θα βοηθήσει. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει τη διαφορά κάνοντας μια προσεκτική φυσική εξέταση και κάνοντάς σας ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο σας. Να είστε προσεκτικοί και υποψιασμένοι αν ο γιατρός σας επιμένει πως χρειάζεστε μια αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος χωρίς να έχει προχωρήσει προηγουμένως σε μια φυσική εξέταση.
Μια αρθροπλαστική μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει το ισχίο ή το γόνατο που είχατε νεότεροι. Επομένως, δεν θα πρέπει να έχετε υπερβολικές προσδοκίες, για το ότι θα μπορείτε να κινείτε την άρθρωσή σας με τον τρόπο που το κάνατε 20 ή 30 χρόνια πριν.
Εν κατακλείδι, σκεφτείτε, έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, την πιθανότητα να προχωρήσετε σε μια αρθροπλαστική αν ο πόνος παρεμβαίνει στον τρόπο που θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας.