Αλίκη Βουγιουκλάκη: 10+1 αξέχαστα τραγούδια από το «ποντικάκι» που έγινε «εθνική σταρ»

Τα αξέχαστα τραγούδια που ερμήνευσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο υπογράφτηκαν από τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς και μεγάλωσαν γενιές.

Κινηματογραφικά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνύφανε το όνομά της με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, τις περισσότερες πρωτιές, τα μεγαλύτερα ρεκόρ. Θεατρικά, έφερε στη χώρα την αίγλη μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού και ανέβασε τον πήχη.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά την τελευταία πράξη του έργου της ζωής της (23/07/1996), όπου ξεκίνησε το ταξίδι για την αιωνιότητα, η «εθνική σταρ» εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα, δίχως να έχει χάσει ούτε ένα σημείο από τη λάμψη της.

Όπως συνηθιζόταν, σε κάθε ταινία του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου σημαντικό μερίδιο κατείχε και η μουσική. Συνεπώς, αυτοί που αναλάμβαναν δράση ήταν είτε οι πρωταγωνιστές σε «ρόλο» τραγουδιστή, είτε συμμετείχαν τραγουδιστές της εποχής.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ως αστέρας της μεγάλης οθόνης, δε θα μπορούσε παρά να ερμηνεύει η ίδια τα τραγούδια των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστούσε.

Δεκάδες ανεξίτηλα τραγούδια γραμμένα από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής: Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Νίκος Μαμαγκάκης κ.ά. από συνθέτες, αλλά και οι Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας ανάμεσα στους στιχουργούς.

Τραγούδια που αγάπησε το κοινό, μεγάλωσαν γενιές και δεν τα ξέχασε ποτέ του, με την Αλίκη πάντα ως ένα γελαστό κορίτσι, με τη δική του μοναδική τσαχπινιά και την «αθώα» θηλυκότητα.

Το Hit Channel ξεχώρισε και παραθέτει 10+1 από τις μοναδικές αυτές στιγμές της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπου παρουσίασε στην κινηματογραφική οθόνη το αστείρευτο ταλέντο της και στο τραγούδι.

Αλίκη Βουγιουκλάκη - Hit Channel

10. Γύρνα Με Στα Περασμένα

Ταινία: Μοντέρνα Σταχτοπούτα – 1965
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Τα γυρίσματα για την ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» του Αλέκου Σακελλάριου έλαβαν χώρα στη Ρώμη το 1964 και αποτέλεσαν αφορμή ώστε το πρωταγωνιστικό δίδυμο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ να έρθουν ακόμη πιο κοντά. Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, ανακοίνωσαν το γάμο τους.

Τα τραγούδια του έργου επιμελήθηκε συνθετικά ο κορυφαίος Σταύρος Ξαρχάκος.

9. Ρίκοκο

Ταινία: Η Μουσίτσα – 1958
Μουσική: Τάκης Μωράκης
Στίχοι: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Η πρώτη επιτυχία. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις περιπέτειες της ως κοσμικογράφος της εφημερίδας «Εσπερινά Νέα» και ανάμεσα στις κατεργασίες που σκαρώνει τραγουδά «Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο» και οι υψηλές πωλήσεις είναι γεγονός.

Η Αλίκη έχει αρχίσει να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής.

8. Σήκω Χόρεψε Συρτάκι

Ταινία: Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια – 1966
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Ο Γιώργος Ζαμπέτας δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των συνθετών που έγραψαν μουσική για την Αλίκη και έτσι το 1966 ο μεγάλος μαέστρος αναλαμβάνει να ντύσει με τις μελωδίες του τα τραγούδια της ταινίας «Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια».

Αυτά ήταν τα «Δημήτρη Μου, Δημήτρη Μου», «Είναι Το Στρώμα Μου Μονό», «Η Κυριακή», αλλά και το «Σήκω Χόρεψε Συρτάκι», με το τελευταίο να αποτελεί μέχρι τις ημέρες μας ένα χαρακτηριστικό τραγούδι.

7. Ο Λευτέρης

Ταινία: Διπλοπενιές – 1966
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

με την ταινία «Διπλοπενιές» γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός «καθαρόαιμου» ελληνικού μιούζικαλ χωρίς ξένες επιρροές, σε συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Οι «Διπλοπενιές» προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ των Κανών του 1966, αλλά και στο εξωτερικό με τον τίτλο «Dancing The Syrtaki».

«Ο Λευτέρης» ήταν ένα από τα τραγούδια της ταινίας που ακούστηκαν στο πανί με τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Μετέπειτα, το τραγούδι κυκλοφόρησε δισκογραφικά με την ερμηνεία της αξεπέραστης Βίκυς Μοσχολιού.

6. Ο Αμαξάς

Ταινία: Χτυποκάρδια στο θρανίο – 1963
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Η Λίζα Πετροβασίλη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) καβαλά μία άμαξα μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) και τραγουδά «Καροτσέρη, καροτσέρη, άσ΄το το καμουτσίκι απ΄το χέρι και μην το χτυπάς…».

Μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

5. Υπομονή

Ταινία: Μοντέρνα Σταχτοπούτα – 1965
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδά μαζί με το Γρηγόρη Μπιθικώτση «Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός» στην πασίγνωστη μελωδία του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1966, και στην ταινία «Διπλοπενιές» ακούγεται ξανά το ίδιο τραγούδι, όμως αυτή τη φορά η αγαπημένη ηθοποιός το τραγουδά μαζί με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

4. Έχω Ένα Μυστικό

Ταινία: Το ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο  – 1959
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Ένα τραγούδι που κρατάει μία ιδιαίτερη πρωτιά. Το 45άρι δισκάκι που περιείχε το «Έχω ένα μυστικό» μαζί με το άλλο τραγούδι της ταινίας «Το Γκρίζο Γατί» -ή «Νιάου νιάου βρε γατούλα» καταγράφηκε ως ο πρώτος χρυσός δίσκος (τουλάχιστον σε επίπεδο single) που απονεμήθηκε στην Ελλάδα.

3. Μες Σ’ Αυτή Τη Βάρκα

Ταινία: Μανταλένα- 1960
Μουσική – Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις

Όπως είχε εκμυστηρευθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τα τραγούδια της «Μανταλένας» ηχογραφήθηκαν δοκιμαστικά από το Μάνο Χατζιδάκη με τη φωνή της Νανάς Μούσχουρη και έτσι στάλθηκαν στην Αντίπαρο όπου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα.

Το «Μες Σ’ Αυτή Τη Βάρκα» αποτέλεσε παράλληλα και το κύριο μουσικό θέμα της ταινίας.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο μέγας μουσουργός Μάνος Χατζιδάκις επιλέγει να συμπεριλάβει τη μελωδία του τραγουδιού στον πιο εμβληματικό δίσκο του, το «Χαμόγελο Της Τζοκόντα» και να τη συστήσει εκ νέου με τον τίτλο «Η Παρθένας Της Γειτονιάς Μου».

2. Θάλασσα Πλατιά

Ταινία: Μανταλένα – 1960
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Γιώργος Ρούσσος

Η θάλασσα αποτελούσε ανέκαθεν λατρεμένο μέρος για την Αλίκη, καθώς πίστευε εξάλλου ότι μοιάζει πολύ σε αυτήν. Στη θρυλική «Μανταλένα» εκτός από το να φωνάζει στην πρώτη της σκηνή «Άλλος με τη βάρκα μας», λίγο αργότερα μας προσφέρει μία από τις μαγικότερες στιγμές της ταινίας.

Η Μανταλένα μαζί με τον πατέρα της, τον Καπετάν Κοσμά (Λευτέρης Διανέλλος), μέσα στη βάρκα της τραγουδά «Θάλασσα πλατιά, σ΄αγαπώ γιατί μου μοιάζεις»…

1.  Τράβα Μπρος

Ταινία: Η Αλίκη στο Ναυτικό – 1961
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος

Το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι της Αλίκης και το διαχρονικότερο. Η πρώτη μελωδία που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας το όνομά της είναι πάντα αυτή, συνοδευόμενη από τους αντίστοιχους στίχους της.

Ακούστηκε στην πρώτη έγχρωμη ταινία που πρωταγωνίστησε, πρώτη έγχρωμη και για τη Φίνος Φιλμ και μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος γίνεται για την «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και το «Τράβα Μπρος».

«Τράβα μπρος και μη σε μέλλει, θάρρος η ζωή μας θέλει…»

BONUS: «Πόσο Σ΄αγαπώ»

Ταινία: Η Αλίκη Δικτάτωρ – 1972
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Υπάρχουν πολλά ακόμη πασίγνωστα τραγούδια που θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί στον κατάλογο, όπως και άλλες συναντήσεις με καταξιωμένους δημιουργούς.

Στα προηγούμενα τραγούδια την τιμητική τους είχαν κατά κύριο λόγο ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Για τα λόγο αυτό, θεωρούμε πρέπον να αναφερθεί και η κινηματογραφική συνύπαρξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη με έναν ακόμη σπουδαίο συνθέτη, τον Μάνο Λοΐζο.

Συνεργάστηκαν στην ταινία «Η Αλίκη Δικτάτωρ» το 1972 και εν μέσω της Δικτατορίας ο τίτλος του έργου μόνο τυχαίος δεν ήταν, καθώς το σενάριο περιείχε αρκετές νύξεις κατά των Συνταγματαρχών. Η ταινία εγκρίθηκε μόνο και μόνο εξαιτίας της… λατρείας που είχε στην Αλίκη κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της Χούντας, οι καίριες όμως σκηνές της είχαν λογοκριθεί.

Το «Πόσο Σ’ Αγαπώ» αποτελεί μεν ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι, αλλά «παίζει» δε έντονα με τη λέξη «κόκκινο».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ