Tι σημαίνει ο πόνος στο πάγκρεας μετά το φαγητό

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο στην κοιλιά που εμπλέκεται στην πέψη. Εάν αισθανθείτε πόνο στο πάγκρεας μετά το φαγητό, θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιας υποκείμενης διαταραχής, όπως χολόλιθοι ή άλλα προβλήματα.

Ο πόνος του παγκρέατος μπορεί να προχωρήσει σταδιακά ή μπορεί να έρθει ξαφνικά. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, αν αισθανθείτε πόνο μετά το φαγητό.

Λειτουργία του παγκρέατος

Ενας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στο πάγκρεας μετά το φαγητό, είναι επειδή το πάγκρεας είναι σημαντικό για την πέψη. Το πάγκρεας εκκρίνει πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες, γνωστές ως ένζυμα, που βοηθούν στη διάσπαση των διαφόρων θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα. Οταν τρώμε, το πάγκρεας διεγείρεται, συσπάται και απελευθερώνει ένζυμα στο λεπτό έντερο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνο, εάν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με το πάγκρεας.

Βλάβη στο πάγκρεας

Η μειωμένη λειτουργία του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συγκεκριμένο όργανο όταν τρώμε, λόγω πρόωρης ενεργοποίησης των παγκρεατικών ενζύμων. Κανονικά τα πεπτικά ένζυμα του παγκρέατος ενεργοποιούνται μόνο όταν έχουν φύγει από το πάγκρεας. Ωστόσο, εάν κάτι πάει στραβά στο πάγκρεας, αυτά τα ένζυμα μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσα στο πάγκρεας. Τα πεπτικά ένζυμα θα διασπαστούν μερικώς στον παγκρεατικό ιστό, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

Αιτίες

Η πιο συνηθισμένη αιτία για ένα έντονα φλεγμονώδες πάγκρεας είναι οι χολόλιθοι, οι οποίοι είναι μικρές καταθέσεις από χολή που μπορούν να συσσωρευτούν στον χοληφόρο αγωγό. Ορισμένα φάρμακα, τραύματα, λοιμώξεις, βαριά χρήση αλκοόλ, όγκοι και γενετικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν χολόλιθους. Η χρόνια παγκρεατίτιδα συνήθως προκαλείται από μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, αν και υψηλά επίπεδα λιπών ή ασβεστίου στο αίμα, αυτοάνοσες ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή. Με τον καιρό, ο πόνος στο πάγκρεας λόγω φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και ουλές στο ζωτικό αυτό όργανο.

Θεραπεία

Εάν αισθανθείτε πόνο μετά το φαγητό, ίσως χρειαστεί να πάτε γρήγορα σε ένα νοσοκομείο. Η αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται στο πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα σας, έτσι μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια υγρά. Μετά από αυτό, μπορεί επίσης να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες για τη διόρθωση της υποκείμενης αιτίας που προκαλεί τον πόνο στο πάγκρεας, όπως η αφαίρεση των χολόλιθων, η εγχείρηση στο πάγκρεας ή η θεραπεία για κατάχρηση οινοπνεύματος.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ