Tι προκαλεί τρέμουλο στα πόδια και πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο (τρόμο) στα πόδια. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει ένα τρέμουλο λόγω ασθένειας του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μπορεί ακόμα να αναπτύξει αυτό το τρέμουλο λόγω κακής λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο στα πόδια, όπως επίσης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τέτοιου είδους επιπτώσεις. Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει αυτή την κατάσταση εξαιτίας μιας κληρονομικής πάθησης. Οι ηλικιωμένοι, επίσης μπορεί να αναπτύξουν τρόμο (τρέμουλο) στα πόδια, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει και τρόμος στα χέρια και αυτή είναι γενικότερα μια κατάσταση που ονομάζεται «γεροντικός τρόμος».

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν γιατί ένας ασθενής βιώνει τρέμουλο (τρόμο).

Οταν ένα άτομο έχει τρέμουλο στα πόδια, τότε τα πόδια του τρέμουν ή μπορεί να ταρακουνηθούν ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο το ένα όσο και τα δύο πόδια. Οι δονήσεις μπορεί να επηρεάζουν και διάφορα μέρη του σώματος και όχι μόνο τα πόδια. Συνήθως επηρεάζουν άτομα που έχουν φτάσει στη μέση ηλικία και πιο συχνά επηρεάζουν τους ηλικιωμένους. Κανείς δεν έχει ανοσία στη συγκεκριμένη κατάσταση, θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες.

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες για το τρέμουλο των παιδιών είναι οι ασθένειες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει λόγω των ενεργειών του βλάβη στα νεύρα του, που οδηγεί σε τρέμουλο. Για παράδειγμα κάποιος που πίνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να υποστεί βλάβη των νεύρων που θα οδηγήσει σε τρόμο. Ενδιαφέρον, είναι, ωστόσο, πως υπάρχουν και άνθρωποι που όταν πίνουν, ο τρόμος που νοιώθουν λιγοστεύει αντί να αυξάνεται.

Ορισμένα είδη φαρμάκων, όπως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία θεμάτων ψυχικής υγείας, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν τρόμο. Σε άλλες περιπτώσεις μια φαινομενικά άσχετη ιατρική κατάσταση μπορεί να είναι υπαίτια για την εμφάνιση αυτών των δονήσεων. Για παράδειγμα, αν ο θυρεοειδής αδένας, που είναι ένας αδένας κρίσιμος για την παραγωγή, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ορμονών, είναι υπερδραστήριος, τότε μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στο πόδι.

Υπάρχουν επίσης κάποια πράγματα που δεν μπορούν να προκαλέσουν τρόμο στα πόδια, αλλά μπορεί να κάνουν τον υφιστάμενο τρόμο να χειροτερέψει. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να γίνει πιο επιρρεπές στον τρόμο, αν είναι κουρασμένο ή αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ (στέρηση), μπορούν επίσης να διεγείρουν αυτό τον τρόμο ή να τον κάνουν περισσότερο αισθητό.

Η θεραπεία για τον τρόμο εξαρτάται συνήθως από την αιτία που τον προκάλεσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, αποφεύγοντας τα πράγματα που προκαλούν τον τρόμο. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς, που λειτουργούν για να εμποδίσουν ορισμένα διεγερτικά ερεθίσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τον τρόμο. Επίσης, η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου ή μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των πιο σοβαρών περιπτώσεων τρόμου.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ