Oφθαλμικός έρπης ζωστήρας: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από έναν τύπο του ιού του έρπητα που είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Σε κάποιον που πέρασε ανεμοβλογιά μπορεί ο ιός να παραμείνει αδρανής στο νευρικό του σύστημα.

Οταν αυτός ο ιός επανενεργοποιείται, τότε συμβαίνει ο έρπης ζωστήρας. Περίπου το 25% των κρουσμάτων έρπητα ζωστήρα συμβαίνουν μέσα ή γύρω από το μάτι, μια κατάσταση που ονομάζεται οφθαλμικός έρπης ζωστήρας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του οφθαλμικού έρπητα ζωστήρα γιατί η θεραπεία κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων μπορεί να μειώσει τον πόνο και να αποτρέψει την απώλεια όρασης.

Πόνος και συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης

Σε πολλές περιπτώσεις, ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας αρχίζει προκαλώντας συμπτώματα σοβαρής γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, πονοκεφάλους και κόπωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά ακολουθούνται από πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού ή στο ένα μάτι, προτού καν εμφανιστεί κάποιο ενδεικτικό εξάνθημα. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως μία αίσθηση καψίματος ή κνησμού αρχικά, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε πιο σοβαρό πόνο. Ακολουθεί πόνος στον οφθαλμικό κλάδο του τρίδυμου νεύρου που εκτείνεται από την κάτω γνάθο έως το μέτωπο.

Εξάνθημα

Πριν από κάποιο ξέσπασμα του έρπητα ζωστήρα που περιλαμβάνει το μάτι, μπορεί να σχηματιστεί ένα κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα στη μία πλευρά του κεφαλιού, τα βλέφαρα ή το τριχωτό της κεφαλής. Το εξάνθημα μοιάζει με ένα σύμπλεγμα από φουσκάλες, που στάζουν διαυγές υγρό, πριν τελικά ξεραθεί. Ένα εξάνθημα έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι επώδυνο και να δημιουργεί αίσθημα κνησμού. Μπορεί όμως να έχει κανείς έρπη ζωστήρα στα μάτια χωρίς να αναπτύξει δερματικό εξάνθημα, αλλά αν υπάρχει εξάνθημα επιτρέπει στο γιατρό να διαγνώσει το πρόβλημα, χωρίς περαιτέρω εξετάσεις.

Προβλήματα στα μάτια

Ο έρπητας ζωστήρας του ματιού μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα που ποικίλουν σε σοβαρότητα. Τα συμπτώματα είναι μόνο στο ένα μάτι και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, θολή όραση, ερυθρότητα ή ραγοειδίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή των δομών αποστράγγισης του οφθαλμού. Φλεγμονή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή. Και οι δύο από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσoυν σε απώλεια όρασης.

Έγκαιρη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα

Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα οφθαλμικού έρπητα ζωστήρα. Στοματική και τοπική θεραπευτική αγωγή μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία λειτουργεί καλύτερα αν ξεκινήσει εντός 48 έως 72 ωρών από την ανάπτυξη ενός δερματικού εξανθήματος έρπητα ζωστήρα. Χωρίς θεραπεία, τα άτομα με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν ουλές στο μάτι που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ