Συμβουλές διαχείρισης πόνου στους ηλικιωμένους
Η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου των ηλικιωμένων μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η συζήτηση με το γιατρό, προκειμένου να δώσει συμβουλές, είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα.
Οι άνθρωποι που φροντίζουν τον ηλικιωμένο πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον πόνο στους ηλικιωμένους ασθενείς. Ορισμένα αναλγητικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.
Αν οι ηλικιωμένοι παραμείνουν δραστήριοι, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ελέγξουν σε ένα βαθμό τον χρόνιο πόνο, αρκεί οι δραστηριότητες και τα προγράμματα άσκησης να γίνονται υπό την επίβλεψη του προσωπικού τους γιατρού.
Παρά το γεγονός ότι τα παυσίπονα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του πόνου των ηλικιωμένων, μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Μερικοί ηλικιωμένοι που ζουν με μακροχρόνιο πόνο, κάνουν εκτεταμένη χρήση των φαρμάκων για τον πόνο. Ομως, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όταν γίνεται παρατεταμένη χρήση τους. Μια πιο πρακτική λύση για τους ηλικιωμένους ασθενείς είναι να βρεθεί ένα σχέδιο που να τους βοηθά στον έλεγχο του πόνου.
Για κάποιους απ’ αυτούς είναι ευεργετική η ολιστική ή εναλλακτική ιατρική. Αυτή είναι μια γενική φυσική προσέγγιση που δεν βασίζεται στη χρήση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες. Διάφορες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέταση για την ολιστική αντιμετώπιση του πόνου των ηλικιωμένων. Η μείωση του άγχους και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να είναι ωφέλιμες για ορισμένους ασθενείς με συνεχή πόνο.
Μερικοί γιατροί μπορεί να συστήσουν το διαλογισμό ως μέσο διαχείρισης του πόνου για τους ηλικιωμένους. Ο διαλογισμός για τον έλεγχο του πόνου μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής, ή απλά να εστιάζει σε μια νοητική εικόνα. Αυτό μπορεί να αξίζει μια δοκιμή για ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν θέλουν να εξαρτώνται από φάρμακα για να ελέγχουν τον πόνο τους. Αλλωστε, πολλοί απ’ τους ηλικιωμένους αντιμετωπίζουν γενικότερα μια δυσπιστία απέναντι στις φαρμακευτικές θεραπείες. Η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση πόνου στους ηλικιωμένους.
Η φυσικοθεραπεία συχνά συνταγογραφείται για τους ηλικιωμένους ασθενείς με επώδυνες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα. Οι ασθενείς που αναρρώνουν από μια επώδυνη χειρουργική επέμβαση ισχίου ή γόνατος μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία για τη διαχείριση του πόνου και την ενίσχυση των αρθρώσεων. Επιπλέον, μερικοί ηλικιωμένοι ασθενείς, αν και αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις, επιλέγουν τον βελονισμό ως μέσο διαχείρισης του πόνου.
Η καθημερινή άσκηση, όπως κάποιες ζωηρές βόλτες, μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασθενείς να ελέγξουν τον πόνο. Αν ο ηλικιωμένος παραμείνει ενεργός, οι αρθρώσεις του μπορεί να γίνουν πιο ευέλικτες και ισχυρές κι αυτό θα συμβάλλει στη μείωση του πόνου. Ανάλογα με την αιτία του πόνου και τη σοβαρότητα του τραυματισμού ή της ασθένειας, η άσκηση δεν μπορεί να είναι πάντα η ιδανική θεραπεία για μερικούς ανθρώπους. Πριν από το σχεδιασμό ενός προγράμματος άσκησης για τον έλεγχο του πόνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Μερικοί ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να γίνουν καλύτερα, αφήνοντας την πληγείσα περιοχή να ξεκουραστεί αντί να ασκείται, για ένα χρονικό διάστημα.