Ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές ύπνου

Είχατε απλά έναν κακό ύπνο το βράδυ; ΄Η θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο; Αϋπνία, άπνοια ύπνου, ναρκοληψία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, νυχτερινοί εφιάλτες, είναι οι πιο συχνές διαταραχές του ύπνου.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν απ’ αυτές σήμερα. Αλλά τις περισσότερες φορές παραμένουν χωρίς θεραπεία. Αυτό που νομίζετε πως ήταν απλά μια άσχημη νύχτα, θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις κοινές διαταραχές.

1. Αϋπνία

Η αϋπνία στην πιο απλή της μορφή είναι ένας ύπνος κακής ποιότητας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή κοιμούνται όλη τη νύχτα αλλά σηκώνονται το πρωί πολύ νωρίς και αντί να αισθάνονται ανανεωμένοι αισθάνονται κουρασμένοι. Κάποιος που πάσχει από αϋπνία, αντιμετωπίζει είτε προσωρινή (βραχυπρόθεσμη) είτε χρόνια αϋπνία.

Πολλές θα μπορούσαν να είναι οι αιτίες της αϋπνίας και ανάμεσά τους αυτές που περιλαμβάνουν την ηλικία, ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες. Αν δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω τότε μπορείτε να την αντιμετωπίσετε κάνοντας μια συζήτηση με τον γιατρό σας για να βρει μια θεραπεία για εσάς.

2. Υπνική άπνοια

Οταν οι μύες του λαιμού σας χαλαρώσουν πλήρως και εμποδίσουν τη διέλευση προς τους πνεύμονές σας, τότε προκαλούν τη διακοπή της αναπνοής για λίγο κι αυτό ονομάζεται άπνοια ύπνου. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει σταμάτημα της αναπνοής για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η υπνική άπνοια είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά συχνά παραμένει αδιάγνωστη αφήνοντας αυτόν που την παθαίνει σε υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί η άπνοια ύπνου. Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά όταν κοιμάστε, γυρίστε και κοιμηθείτε στο πλευρό σας και ανοίξτε τις ρινικές διόδους με τις ειδικές ταινίες για την αναπνοή. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις συζητήστε με το γιατρό. Μια μηχανή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για αυτή τη διαταραχή του ύπνου.

3. Ναρκοληψία

Αν έχετε ναρκοληψία αντιμετωπίζετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις περισσότερες φορές έχετε ανεξέλεγκτα επεισόδια ύπνου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία για τη διαταραχή αυτή, αλλά κάποια έρευνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα γονίδια που συνδέονται με αυτήν. Η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα (αυτοκίνητα κ.λπ.), καθώς έχει επίδραση στην καθημερινή ρουτίνα σας.

Αν κάποιος διαγνωστεί με ναρκοληψία, οι γιατροί πρέπει να του δώσουν ένα διεγερτικό για να παραμείνει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντικαταθλιπτικά  και έναν φάρμακο που προκαλεί ύπνο. Τα φάρμακα θα πρέπει να συνδυαστούν με μια ρουτίνα που περιλαμβάνει πολλούς μικρούς ημερήσιους ύπνους, ένα αυστηρό πρόγραμμα βραδινού ύπνου σε συγκεκριμένες ώρες, τακτική άσκηση, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα γευμάτων.

4. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Η διαταραχή αυτή δημιουργεί την ανάγκη να έχετε συνεχώς τα πόδια σας σε κίνηση, όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, λόγω ενός δυσάρεστου τσουξίματος, μιας οδυνηρής αίσθησης ή της αίσθησης ότι κάποιος σας καρφώνει με καρφιά. Θα μπορούσαν να είναι πολλές οι αιτίες της συγκεκριμένης διαταραχής. Μπορεί να είναι θέμα κληρονομικότητας, ή μπορεί να υπάρχει κάποια ιατρική αιτία, όπως ο διαβήτης. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι πιο συχνό στις έγκυες γυναίκες.

Ενα ποσοστό 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρει από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν στη συγκεκριμένη διαταραχή.

5. Νυχτερινοί εφιάλτες

Περισσότερο συνηθισμένοι στα μικρά παιδιά, οι νυχτερινοί εφιάλτες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και προκαλούν μια φυσική, βίαιη αντίδραση των παιδιών, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Είναι δύσκολο να ξυπνήσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού εφιάλτη. Συχνά ουρλιάζουν, κλωτσάνε, ενώ παράλληλα ιδρώνουν, έχουν αυξημένο καρδιακό παλμό και γρήγορη αναπνοή. Οι γονείς μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος.

Οι αιτίες για τους νυχτερινούς εφιάλτες μπορεί να οφείλονται στα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, σε πυρετό, στέρηση ύπνου ή ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τη συγκεκριμένη διαταραχή, Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια από γιατρό, αν οι νυχτερινοί εφιάλτες αυξάνονται, η ζημιά προκαλείται από τρίτους ή ο εφιάλτης επηρεάζει τελικά τον ύπνο του παιδιού.

Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το θέμα του νυχτερινού εφιάλτη είναι να μην πιέσετε το παιδί σας να ξυπνήσει. Αν ξυπνήσει από μόνο του παίξτε μαζί του. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιστρέψει σύντομα πίσω στον ύπνο του.

Πολλές από τις παραπάνω συνηθισμένες διαταραχές του ύπνου παραμένουν αδιάγνωστες. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο, μην προσπαθήσετε να το αγνοήσετε σα να ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Πολλές από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου περνούν πολλά χρόνια χωρίς να τύχουν της παραμικρής επεξεργασίας κι αυτό μπορεί να αποβεί ολέθριο για την υγεία σας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ