Ποια είναι τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδή

Τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδή, επίσης γνωστά ως υποθυρεοειδισμός, μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητα για χρόνια, προτού επιδεινωθούν τόσο ώστε να σημάνουν συναγερμό.

Ο θυρεοειδής αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των ορμονών που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργάνου, αλλά και του μεταβολισμού.

Αιτίες υπολειτουργίας του θυρεοειδή

Πολλά διαφορετικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Η νόσος του Hashimoto, μια αυτοάνοση διαταραχή, είναι η πιο συχνή αιτία για την υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Ορισμένα φάρμακα ή θεραπείες ακτινοβολίας μπορεί επίσης να δημιουργήσουν μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

Η βλάβη, μερική αφαίρεση ή η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει την υπολειτουργία του. Η θυρεοειδίτιδα ή η φλεγμονή του αδένα, μπορούν να προκαλέσουν μια υπολειτουργία του αδένα. Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός, ή ο υποθυρεοειδισμός με τον οποίο μπορεί να γεννηθεί κανείς, είναι επίσης αιτίες υπολειτουργίας του θυρεοειδή.

Τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδή

Η κόπωση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνει ολόκληρο το σώμα ακόμα και τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης.

Η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα αν δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Η υπολειτουργία του θυρεοειδή κάνει το μεταβολισμό να λειτουργεί με πολύ αργό ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να καίει λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι είναι φυσιολογικό να καίει, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Το πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό. Η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους και το συνεχές αίσθημα κόπωσης είναι αρκετό για να κάνει κάποιον να αισθάνεται κατάθλιψη. Ωστόσο, δεδομένου ότι και το σώμα επίσης λειτουργεί αργά, μια χημική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Η δυσανεξία στο κρύο είναι ένα ακόμα σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών προκαλεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ενας αργός μεταβολισμός δεν αντλεί πολλή ζέστη, γεγονός που κάνει το σώμα να αισθάνεται κρύο. Αυτό το πρόβλημα μπορεί επίσης να σας κάνει να ιδρώνετε λιγότερο από το συνηθισμένο, αφού χρειάζεται υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος για να προκληθεί ιδρώτας.

Η γενικότερη αφυδάτωση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Όταν η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματός σας, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά δεν μεταφέρονται στα κύτταρα τόσο γρήγορα, όσο χρειάζεται. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά.

Θεραπεία της υπολειτουργίας του θυρεοειδή

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με ένα συνθετικό συμπλήρωμα του θυρεοειδούς. Μπορεί, ωστόσο, να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να αισθανθείτε τα αποτελέσματα. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό. Ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε χάπια του θυρεοειδή για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Τα μικρά προβλήματα υπολειτουργίας του θυρεοειδή μπορούν μερικές φορές να βελτιωθούν ελαφρώς με κάποια ειδική δίαιτα για την υπολειτουργία του θυρεοειδή. Για παράδειγμα, αν η διατροφή σας είναι ελλιπής σε ιώδιο, μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσετε υπολειτουργία του θυρεοειδή. Ακολουθώντας μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως ψάρια, οστρακοειδή και φύκια, μπορεί μερικές φορές να εξισορροπήσετε την έλλειψη.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ