Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατικής βλάβης

Τα συμπτώματα της ηπατικής βλάβης μπορεί να είναι τόσο ήπια όσο η ελαφριά ναυτία και τόσο εμφανή όσο ο ίκτερος και το κοιλιακό άλγος. Σε περίπτωση ανησυχίας θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Βεβαιωθείτε ότι του έχετε εκθέσει τα συμπτώματα, ιδιαίτερα αν έχετε εμπλακεί σε συμπεριφορές (βαριά χρήση αλκοόλ) ή σε καταστάσεις που σας θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για ηπατική βλάβη.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ηπατικά προβλήματα, ζητήστε από τον γιατρό σας να εξετάσει την ηπατική λειτουργία σας. Αν οι εξετάσεις αίματος που αφορούν την ηπατική λειτουργία εμφανίσουν ανησυχητικούς αριθμούς, τότε μπορεί να χρειαστεί μια απεικόνιση (αξονική ή μαγνητική τομογραφία) ή και βιοψία. Το συκώτι είναι ένα από τα πιο βασικά όργανα του σώματος, οπότε θα πρέπει κανείς να το προστατεύει και να φροντίζει να λαμβάνει θεραπεία αν χρειαστεί.

Ποια είναι τα σημάδια ηπατικής βλάβης

Ίκτερος

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αποκτά μια κιτρινωπή απόχρωση ή το λευκό των ματιών σας εμφανίζεται ελαφρώς κίτρινο, μπορεί να παρουσιάζετε σημάδια ίκτερου, που σχετίζεται με την ηπατική λειτουργία.

Κοιλιακή δυσφορία

Το συκώτι σας μπορεί να είναι πρησμένο ή διευρυμένο, προκαλώντας κοιλιακό πόνο ή πρήξιμο της κοιλιάς σας.

Ερεθισμός του δέρματος

Αισθάνεστε φαγούρα και δεν μπορείτε να καταλάβετε το λόγο; Μπορεί να έχει σχέση με την ηπατική λειτουργία.

Αλλαγή χρώματος στα κόπρανα

Η ηπατική νόσος μπορεί να κάνει τα κόπρανα ανοιχτόχρωμα ή αιματηρά. Θα πρέπει να αναφέρετε τις αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων στο γιατρό σας.

Εξάντληση

Η ηπατική νόσος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κούραση όλη την ώρα, ακόμα κι όταν έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες.

Αλλαγές στην όρεξη

Μπορεί να νιώθετε ναυτία ή να χάνετε την όρεξή σας, ως αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του ήπατος.

Αυξημένα ηπατικά ένζυμα

Ο γιατρός σας θα αναζητήσει στις εξετάσεις αίματος που θα κάνετε αυξημένες τρανσαμινάσες και χολοστατικά ηπατικά ένζυμα. Τα αυξημένα επίπεδα των τρανσαμινασών (AST και ALT) μπορεί να υποδηλώνουν ηπατική βλάβη. Τα αυξημένα χολοστατικά ηπατικά ένζυμα (γ-GT και ALP) μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με την παραγωγή χολής ή τη ροή της χολής.

Διευρυμένο ή φλεγμονώδες ήπαρ

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνει μια απεικόνιση για την ανίχνευση ανωμαλιών στο σχήμα, το μέγεθος ή την κατάσταση του ήπατος. Ένα μεσαίο ήπαρ ζυγίζει περίπου ενάμισι κιλό. Ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε έναν υπέρηχο, σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να διαπιστώσει την υγεία του ήπατος. Τα περισσότερα κατεστραμμένα συκώτια εμφανίζονται διευρυμένα ή παρουσιάζουν φλεγμονή.

Ανώμαλα κύτταρα

Ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε βιοψία, ώστε να μπορέσει να εξετάσει την κατάσταση των κυττάρων του ήπατος.

Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει μια οριστική διάγνωση των προβλημάτων στο ήπαρ. Αν υποψιάζεστε λοιπόν ότι έχετε ηπατικά προβλήματα, δείτε άμεσα το γιατρό σας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ