Ο φιλήσυχος οικογενειάρχης που στραγγάλιζε ανθρώπους 17 χρόνια

Ο Ντένις Ρέιντερ είναι ένας από τους ειδεχθέστερους κατά συρροήν δολοφόνους των τελευταίων ετών. Σκότωσε 10 άτομα από το 1974 μέχρι και το 1991 στην Ουιτσιτά του Κάνσας. Έχει μείνει γνωστός στην ιστορία με το ψευδώνυμο “BTΚ Killer” (όπως αυτοαπεκαλείτο χρησιμοποιώντας τα αρχικά των λέξεων Δένω – Βασανίζω – Σκοτώνω) λόγω της μεθόδου που ακολουθούσε με τα θύματα του.

Επί δεκαετίες, ο BTK έπαιζε με τις διωκτικές αρχές το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό, καθώς μετά κάθε έγκλημα άφηνε ενδείξεις στον τόπο του εγκλήματος για να τις παραπλανήσει και έστελνε επιστολές προκαλώντας τους να τον πιάσουν.

Δολοφονίες

Στις 15 Ιανουαρίου του 1974, ο Ρέιντερ εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειας Οτέρο και στραγγάλισε το ζευγάρι Τζόζεφ και Τζούλι και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Όταν έφυγε από το σπίτι, πήρε μαζί του ένα ρολόι χειρός και ένα ραδιόφωνο για σουβενίρ. Αυτή του η πράξη θα γίνονταν σύντομα η μεθοδολογία του.

Στον τόπο του εγκλήματος ο Ράντερ άφησε το σπέρμα του, επειδή ήθελε να δείξει την ευχαρίστηση και την ηδονή που του προκαλούσε το να αφαιρεί ζωές. Ο 15χρονος γιος της οικογένειας Οτέρο, Τσάρλι, επέστρεψε αργότερα εκείνη την ημέρα και ανακάλυψε τα πτώματα.

Ο Ρέιντερ ξαναχτύπησε λίγους μήνες αργότερα: Στις 4 Απριλίου του 1974, περίμενε στο διαμέρισμα μιας νεαρής γυναίκας με την επωνυμία Κάθριν Μπράιτ, την οποία μαχαίρωσε και στραγγάλισε όταν γύρισε σπίτι. Ο Ρέιντερ πυροβόλησε επίσης δύο φορές τον αδελφό της, Κέβιν, αν και επέζησε. Ο Κέβιν περιέγραψε αργότερα τον Ρέιντερ ως “έναν μεσαίου μεγέθους άνδρα, με πυκνό μουστάκι, και ‘ψυχωτικά’ μάτια”.

Ο BTK τραβάει την προσοχή

Για να τραβήξει την προσοχή των αρχών και των απλών πολιτών, έγραψε ένα γράμμα και το τοποθέτησε μέσα σε ένα βιβλίο της δημόσιας βιβλιοθήκης της περιοχής, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί. Στην επιστολή παραδεχόταν ότι εκείνος ευθύνεται για το θάνατο των μελών της οικογένειας Οτέρο. Το γράμμα δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα.

«Είναι δύσκολο να συγκρατήσω τον εαυτό μου. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα μπορούσατε να με χαρακτηρίσετε ψυχωτικό, με σεξουαλικά βίτσια και διαστροφές. Ζει μέσα μου ένα τέρας που του αρέσει να σκοτώνει», έγραφε.

Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει ξανά, σημειώνοντας να τον αποκαλούν BTK και εξηγώντας τι σήμαιναν τα αρχικά.

Το επόμενο έγκλημα του Ρέιντερ έλαβε χώρα το Μάρτιο του 1977. Έδεσε χειροπόδαρα και στραγγάλισε τη Σίρλεϋ Βίαν, αφού πρώτα κλείδωσε τα παιδιά της στο μπάνιο. Η έντονη επιθυμία του για φήμη, τον οδήγησε στο να ενημερώσει την αστυνομία για την επόμενη δολοφονία του.

Το Δεκέμβριο, έπνιξε τη Νάνσι Φοξ μέσα στο σπίτι της και τηλεφώνησε στην άμεση δράση για να αναφέρει την ανθρωποκτονία. Λίγες ημέρες αργότερα, έστειλε σε μια τοπική εφημερίδα ένα ποίημα στο οποίο περιέγραφε τη δολοφονία της Βίαν, που είχε διαπράξει μερικούς μήνες πριν. Λίγες εβδομάδες αργότερα, έστειλε επιστολή σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ανθρωποκτονίες της Φοξ, της Βίαν και ενός ακόμα θύματος, απροσδιορίστου ταυτότητας. Έκανε μνεία και σε άλλους κατά συρροή δολοφόνους, όπως ο Τεντ Μπάντι και ο Ντέιβιντ Μπέργκοβιτς γνωστός και ως “Γιος του Σαμ”.

Ο σαδιστής εγκληματίας ενημέρωνε συνεχώς την αστυνομία για τα εγκλήματα του, στέλνοντας στοιχεία και γράμματα, και κατόρθωνε να ξεφεύγει ζώντας μια κατά τ’ άλλα φυσιολογική ζωή, παραμένοντας υπεράνω πάσης υποψίας. Εργαζόταν σε εταιρεία εγκατάστασης συναγερμών, και ήταν πατέρας ενός αγοριού (1975) και ενός κοριτσιού (1978).

Όταν αυτά τα βάναυσα σεξουαλικά εγκλήματα σταμάτησαν ξαφνικά και η υπόθεση παραμελήθηκε, καθώς ο Ρέιντερ επικεντρώθηκε στην επαγγελματική και οικογενειακή του ζωή.

Ο ΒΤΚ επανεμφανίστηκε το 2004, όταν άρχισε να στέλνει πάλι τα περιβόητα γράμματα σε μέσα ενημέρωσης και στην αστυνομία. Σε αυτά δεν περιέγραφε μόνο τις συνθήκες θανάτου των θυμάτων και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε. Είχε επισυνάψει φωτογραφίες, ένα γρίφο και το σκιαγράφημα της «ιστορίας του ΒΤΚ».

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του, όταν τους έστειλε πακέτο με σκληρό δίσκο, ο οποίος εμπεριείχε περισσότερα στοιχεία. Ο Ρέιντερ συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 2005 και κατηγορήθηκε για δέκα ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης. Οι γείτονές του και οι συνάδελφοί του, όταν έμαθαν τα νέα αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος που ήξεραν ήταν ο κατά συρροήν δολοφόνος που είχε στοιχειώσει την περιοχή για τόσο πολύ καιρό.

Στις 27 Ιουνίου 2005 ο Ρέιντερ αποδέχτηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες. Στην απολογία του, κατά τη διάρκεια της δίκης, έδωσε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των εγκλημάτων του, χωρίς να δείξει τύψεις και μεταμέλεια. Επειδή διέπραξε τα εγκλήματά του πριν από την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1994, καταδικάστηκε σε δεκάκις ισόβια κάθειρξη και μέχρι σήμερα παραμένει στις φυλακές του Κάνσας.

 

perpetual

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ