3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας | Απολογισμός και συμπεράσματα

Μέσα στο κατάμεστο από συμπολίτες μας με ενδιαφέρον για το μέλλον των νέων γενιών, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου. Η παρουσία του κοινού, ήταν κατά κοινή ομολογία συγκινητική καθώς όλοι χειροκρότησαν τον «καλαματιανό Καραγκιόζη», έπαιξαν και τραγούδησαν με τις μουσικές των Ομάδων Πολιτισμού «Τσικι-Μπομ» και «Music Splaaash», διασκέδασαν με τις γιγαντόκουκλες. Ήταν όλοι εκεί, με αγάπη, κέφι και φωτεινό χαμόγελο!

Στο τρίτο Φεστιβάλ αποτυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τα γεγονότα η δυναμική του Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα, μια πόλη που θέλει να διακρίνεται στον Πολιτισμό:

–Υποδοχή πλέον των δύο χιλιάδων εφτακοσίων μαθητών (2.700) στο Εκπαιδευτικό Τμήμα με δωρεάν είσοδο, ενώ υπήρχαν επιπλέον μαθητικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετέχουν.

–Διεθνείς συμμετοχές και μεγάλη απήχηση της διοργάνωσης, που καθιστούν ήδη διεθνή το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, παρόλο που και φέτος ανακοινώθηκε ως «Πανελλήνιο».

–Ανάδειξη παιδαγωγικού προβληματισμού μέσα από τη συγκρότηση παιδαγωγικής Ομάδας και τις παράπλευρες πρωτοβουλίες φορέων και κοινού με σχετική ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα «κουκλοθέατρου και εκπαίδευσης».

Όλα τα παραπάνω δίνουν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας ακόμη πιο δυναμικά το θεσμικό του χαρακτήρα.

Ένας θεσμός αποτελεί για την πολιτεία μια πρόσκληση αλλά και μια πρόκληση καθώς στόχος όλων είναι το κοινό καλό. «Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού αλλά και των ειδικών. Φέτος αυτό δε συνέβηκε φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση τη διοργάνωση, αφού είναι υποχρεωμένη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας να πληρώσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για να καλύψει το κόστος του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας». Αυτό ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της τελετής λήξης.

Κοινή διαπίστωση επίσης ήταν ότι «οι θεσμοί που είναι αρμόδιοι να στηρίζουν τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα το μοντέλο δημιουργικού εθελοντισμού που μπορεί και χαρίζει στην Καλαμάτα ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου , που θα μπορούσε να είναι και Διεθνές».

Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης δημιουργικό, με πολλά ακόμη οφέλη για όλη την πόλη, πέραν των χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικού θεάματος που προσφέρει για τους μαθητές αλλά και όλη την οικογένεια. Οι εθελοντές είναι συμπολίτες μας που διαθέτουν προσωπικό χρόνο, και δεξιότητες προσφέροντας ποιοτικά, δίνοντας υπόσταση στην έννοια του αυθόρμητου, δημιουργικού εθελοντισμού.

Στη φετινή διοργάνωση, επισκέπτες εκτός Μεσσηνίας προσήλθαν στα θεάματα, ενώ δεκάδες καλλιτέχνες από είκοσι θιάσους επισκέφτηκαν την Καλαμάτα και έζησαν στιγμές πολύτεχνης δημιουργίας μαζί με το κοινό. Είναι μια απρόσμενη αλλά ρεαλιστική πλέον δυνατότητα πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη μας, με αυξητική πορεία.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ως χορηγοί επικοινωνίας. Οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς και χορηγοί επίσης προσφέρουν σημαντικά.  Όμως είναι η Πολιτεία και οι Δημόσιοι Λειτουργοί, που καλούνται πλέον να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων μιας διοργάνωσης με τέτοιο εύρος και πολιτισμικό αντίκτυπο, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί άρτια.

Σε τρία δρώμενα στους δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών την πραγματικά εντυπωσιακή παρέλαση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18/5 σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και πολλούς φορείς της πόλης μας, οι πολίτες που βίωσαν τις δράσεις είδαν την Καλαμάτα να μεταμορφώνεται. Χωρίς τεχνική υποστήριξη, χωρίς εφέ και θορύβους – καθώς δεν αρμόζουν στην τέχνη του κουκλοθέατρου – , με το γέλιο και το τραγούδι των παιδιών, το κέντρο της Καλαμάτας γέμισε χρώμα, κούκλες, ρυθμούς, τραγούδια και χορό.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, δραστηριοποιείται όλο το χρόνο με προφεστιβαλικές και μεταφεστιβαλικές ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Απευθύνεται όλο το χρόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η Τρίτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εθελοντικά και αφιλοκερδώς με κύριο και συντονιστικό φορέα διοργάνωσης την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασίας με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και υποστηρίζεται σε πολλά επίπεδα οργανωτικά και δημιουργικά όλο το χρόνο από το Πρόγραμμα «Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης». Είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη των δαπανών εκτύπωσης που άγγιξαν τις τρεις χιλιάδες επτακόσια 3.700 ευρώ και του Δήμου Καλαμάτας με χορηγία τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.

Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας από τον επίσημο ιστότοπο http://puppetfest.gr, ο οποίος ενημερώνεται όλο το χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ