Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του καρκίνου

Ανησυχείτε για έναν παράξενο, επίμονο πόνο στην κοιλιά σας για έναν ασυνήθιστο όγκο, ή μια αίσθηση απόλυτης εξάντλησης; Υπάρχουν ορισμένοι τύποι καρκίνου που έχουν «προειδοποιητικές πινακίδες».

Κάποιοι άλλοι, πάλι, μιμούνται ασθένειες όπως η γρίπη.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται μικρά και αβλαβή και δεν αποκλείεται να είναι κιόλας, αλλά αθροιστικά θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια καρκίνου.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια, ώστε να επέμβετε εγκαίρως.

Προειδοποιητικά σημάδια για άνδρες

Πολλοί τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, δεν προκαλούν συμπτώματα στα πρώιμα στάδιά τους. Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη -για παράδειγμα αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου- θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου. Αλλα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά, είναι ο οστικός πόνος, το οίδημα κάτω άκρων και προβλήματα στην ούρηση.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στους άνδρες είναι μια αλλαγή στην ούρηση. Οι άνδρες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή αν έχουν πρόβλημα με την ούρηση ή έχουν αδύναμη ροή ούρων, ιδιαίτερα όταν αυτές οι αλλαγές εκδηλώνονται ραγδαία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μερικών εβδομάδων. Αν και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι απλά ενδείξεις ενός διευρυμένου προστάτη και όχι καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να το ελέγξετε σε κάθε περίπτωση.

Προειδοποιητικά σημάδια για τις γυναίκες

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Η αυτοεξέταση του μαστού μπορεί να εντοπίσει ασυνήθιστα εξογκώματα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν. Κάθε φορά που νιώθετε μια ανωμαλία, ή κάτι ασυνήθιστο στο στήθος, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για μια εξέταση του μαστού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί μαστογραφία ή άλλη εξέταση απεικόνισης για να προσδιοριστεί η αιτία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου: Πόνος

Το πιο κοινό είδος των συμπτωμάτων που οδηγεί τους ανθρώπους σε μια διάγνωση του καρκίνου είναι ο πόνος. Μια ανώμαλη, οδυνηρή αίσθηση. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στον πόνο του καρκίνου και τον συνηθισμένο πόνο, επειδή ο πόνος είναι κάτι συχνό, που αισθανόμαστε πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ενός καθημερινού πόνου και ενός πόνου που θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα καρκίνου; Θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε πόνους που είναι πιο σοβαροί ή πιο επίμονοι, στην πάροδο του χρόνου απ’ ό,τι θα περιμένατε με βάση την εμπειρία σας.

Σημάδια ότι ο πόνος σας μπορεί να οφείλεται σε καρκίνo

• Δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάτι συγκεκριμένο, όπως ένας τραυματισμός

• Επιμένει και δεν βελτιώνεται

• Είναι σοβαρός

• Παρεμβαίνει με τον ύπνο

• Βρίσκεται σε συνδυασμό με άλλα ελάσσονα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου: Κόπωση και απώλεια βάρους

Η ασυνήθιστη αίσθηση κόπωσης, χωρίς να είστε σε θέση να εντοπίσετε την αιτία -κοιμάστε αρκετά, κοιμάστε καλά και δεν είστε άρρωστοι- είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι ότι ο καρκίνος μπορεί να έχει εισβάλλει στο σώμα σας. Η κόπωση μοιάζει με αυτή που αισθάνεστε όταν έχετε γρίπη, αλλά χωρίς τα συμπτώματα της γρίπης.

Οσο για την απώλεια βάρους, εάν είστε σε δίαιτα, τότε είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά αν η απώλεια βάρους συμβεί πολύ γρήγορα ή σχεδόν χωρίς καμία προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Η απώλεια βάρους που έρχεται πολύ εύκολα ή πολύ γρήγορα, θα πρέπει να ελέγχεται.

Τα συμπτώματα του καρκίνου: Αθροιστικά

Σε ατομικό επίπεδο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι δύσκολο να τα παρατηρήσετε και δεν μπορεί ακόμη να είναι μια αιτία ανησυχίας. Αλλά αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια ταυτόχρονα -ίσως απρόσμενη απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης ή κάποιον περίεργο πόνο- είναι καλό να πάτε στο γιατρό για έλεγχο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, λόγω οικογενειακού ιστορικού, επιλογών του τρόπου ζωής ή λόγω ηλικίας.

Δεν χρειάζεται να είστε παρανοϊκοί για κάθε μικρή ασθένεια ή πόνο, αλλά θα πρέπει να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Αν το ακούσετε προσεκτικά, θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα πρώιμα συμπτώματα, προτού γίνει πραγματική ζημιά.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ