Ποιες είναι οι θεραπείες για χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια, παράγονται στον μυελό των οστών και είναι τα κύτταρα που μάχονται τις ασθένειες του σώματος. Οταν ο αριθμός τους είναι χαμηλός η κατάσταση ονομάζεται λευκοπενία.

Αυτή συμβαίνει όταν η συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα είναι λιγότερα από 4.500 κύτταρα ανά μικρολίτρο αίματος.

Υπάρχουν πέντε είδη λευκών αιμοσφαιρίων, τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα, αλλά η λευκοπενία αναφέρεται γενικά σε χαμηλά ουδετερόφιλα, που είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι αιτίες της λευκοπενίας είναι πολλές: Ανεπάρκεια μυελού των οστών από μόλυνση, εισβολή όγκου ή ουλές, αυτοάνοσες νόσοι όπως ο λύκος, έκθεση σε τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών ουσιών, ακτινοβολία, ασθένειες του ήπατος ή της σπλήνας και συντριπτική μόλυνση. Η θεραπεία της λευκοπενίας βασίζεται στην υποκείμενη αιτία, τη σοβαρότητα της κατάστασης και την παρουσία μόλυνσης που σχετίζεται μ’ αυτήν.

Απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων και πρόσληψη βιταμινών

Η απομάκρυνση των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων όπως τα φάρμακα και οι τοξίνες, συχνά είναι το μόνο που απαιτείται για να αποκατασταθεί ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στα φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά μέτρα περιλαμβάνουν θεραπεία ανεπάρκειας βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12, καθώς και θεραπεία λοιμωδών αιτιών. Καθώς οι λοιμώξεις είναι η κύρια ανησυχία στη λευκοπενία, συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής με αρρώστους.

Αυξητικοί παράγοντες λευκών αιμοσφαιρίων

Σύμφωνα με το τεύχος Σεπτεμβρίου του 2006 του περιοδικού Annals of Oncology, η χρήση φαρμάκων που διεγείρουν τον μυελό των οστών να παράγει λευκά αιμοσφαίρια είναι ο κύριος άξονας της θεραπείας της λευκοπενίας. Τα φάρμακα χορηγούνται με ένεση και είναι αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική διαταραχή, ανωμαλίες σε ερυθρά αιμοσφαίρια, μυελοδυσπλασία και χρόνια μυελοειδή λευχαιμία. Οταν χρησιμοποιεί κανείς αυξητικούς παράγοντες λευκών αιμοσφαιρίων θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ξαφνικού κοιλιακού άλγους, δύσπνοιας ή ενδείξεων λοίμωξης. Στεροειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την διαμεσολαβούμενη από το ανοσοποιητικό λευκοπενία και λειτουργούν ανακατανέμοντας τα υφιστάμενα λευκά αιμοσφαίρια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα.

Αντιβιοτικά

Για την πρόληψη λοιμώξεων στη λευκοπενία, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά, αν και υπάρχει μια ανησυχία για την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα.Υπάρχουν τώρα μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματική χρήση αντιβιοτικών στην πρόληψη σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων σε ασθενείς με λευκοπενία. Λιγότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα για την προφυλακτική χρήση των αντι-ιικών και αντι-μυκητιασικών φαρμάκων, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται ως ενδεχόμενη θεραπεία σε περίπτωση σοβαρής λευκοπενίας.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ