Την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Κυριακή του Πάσχα, θα αναβιώσει το έθιμο του  Σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα. Εδώ και αρκετό καιρό τα μπουλούκια των Σαϊτομάχων ετοιμάζονται πυρετωδώς για να είναι όλα στην εντέλεια την Κυριακή. Το έθιμο θα λάβει χώρα, όπως εδώ και αρκετά χρόνια, στο πάρκινγκ που βρίσκεται στην πλατεία Όθωνος αργά το απόγευμα, για να είναι εμφανής η λάμψη από τις σαΐτες.

Στον φετινό Σαϊτοπόλεμο θα πάρουν μέρος 10 μπουλούκια, ενώ ο  Σύλλογος Σαϊτομάχων  Δήμου Καλαμάτας καλεί όλους τους καλαματιανούς και τους επισκέπτες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, να δώσουν το παρόν και να καταχειροκροτήσουν τους συμμετέχοντες που διατηρούν μέσα από το πάθος και την όρεξη τους ζωντανό ένα έθιμο αιώνων.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Σαϊτοπόλεμος είναι ένα έθιμο, του οποίου η καταγωγή τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν οτι οι Χριστιανοί Μεσσήνιοι χρησιμοποιούσαν τις σαίτες για να κρατούν σε απόσταση τους αλλόθρησκους Τούρκους και να μπορούν τις ημέρες του Πάσχα να κάνουν την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση. Γι’αυτό και το έθιμο αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα. Ενώ κάποιοι τρίτοι αποδίδουν την ημέρα αναβίωσης του Εθίμου με την “Ανάσταση” του Έθνους μέσα από τον αγώνα. Όπως και να έχει το έθιμο κρατά τον πολεμικό του χαρακτήρα, γι’αυτό και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και στολές παραλλαγής.

Κανείς πάντως δεν αμφισβητεί οτι το έθιμο αυτό συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων ντόπιων και μη και πολλοί θα είναι αυτοί που θα δώσουν το παρόν για να ενισχύσουν τους  Σαϊτομάχους, οι οποίοι προσπαθούν πολύ για να κρατήσουν ζωντανό το έθιμο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ