Η Ελληνίδα φυσικός Μαρία Σπυροπούλου θεωρείται η “διάδοχος του Αϊνστάιν”

Η Μαρία Σπυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει τη διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ!

Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει στις σωματιδιακές έρευνες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τόσο στον επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στο Σικάγο (1993-2003), όσο και ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του πειράματος CMS στο CERN (2004 έως σήμερα).
Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, διευκολύνοντας έτσι τόσο την ιστορική ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, όσο και το άνοιγμα του δρόμου για μια μελλοντική «νέα Φυσική».
Από το 2009, είναι καθηγήτρια φυσικής (αρχικά αναπληρώτρια και από το 2012 τακτική) στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, διοργανώνοντας πολλά επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια, συμμετέχοντας σε πολλές επιστημονικές επιτροπές και προάγοντας την κατανόηση του ευρύτερου κοινού για τη Φυσική.
Μεταξύ άλλων, είναι εταίρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, συμμετέχοντας, μαζί με άλλους κορυφαίους Αμερικανούς φυσικούς, σε επιστημονικές αντιπροσωπείες, που έχουν ως στόχο να πείσουν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ενισχύσει με περισσότερα κεφάλαια τη βασική έρευνα στο πεδίο της φυσικής.

Με βάση τους New York Times η Καστοριανή Μαρία Σπυροπούλου είναι “μια από τους διαδόχους του Άλμπερτ Αϊνστάιν”, ενώ με βάση το τηλεοπτικό δίκτυο NBC η ίδια είναι μια από τις καλύτερες φυσικούς του πλανήτη!

Στις αρχές Μαΐου, η κ. Σπυροπούλου προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον και παρακολούθησε την υπογραφή της ιστορικής ευρωαμερικανικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του CERN και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Επίσης η Μαρία Σπυροπούλου συμμετέχει στην εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στέλνει το δικό της μήνυμα από τη μακρινή Αμερική μέσα από ομιλίες και σεμινάρια που οργανώνει.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ