Αυτοσχέδια Σκηνή: Στην τελική ευθεία για το “Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”

Η θεατρική ομάδα «Αυτοσχέδια Σκηνή» και η σκηνοθέτιδα Μαρία Σκαφιδά βρίσκονται στην τελική ευθεία των προβών για την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» που θα ανεβάσουν σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου στο φιλόξενο χώρο του House by Phaos στην Καλαμάτα. Η μεγάλη πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 12 Απριλίου για δυο Παρασκευοσαββατοκύριακα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στον χώρο του House by Phaos η σκηνοθέτης της παράστασης Μαρία Σκαφιδά δήλωσε: “Είναι η στιγμή που ανοιγόμαστε στο κοινό της Καλαμάτας και επιλέγουμε να το κάνουμε με το έργο αυτό του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα σε ένα νέο χώρο, έναν πολυχώρο πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί πρόκληση για την ομάδα και κυρίως για εμένα δημιουργικά σχετικά με το πώς θα μετατραπεί σε θεατρικό χώρο και συγκεκριμένα στο σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. 
Είναι ένα έργο γυναικείο, με έντονο το στοιχείο της καταπίεσης μα ταυτόχρονα και του ερωτισμού. Για εμένα το έργο αυτό εκφράζει το κλείσιμο και τον εγκλωβισμό που νιώθουμε σε αυτή την εποχή αλλά που δεν ξέρουμε από που προέρχεται. Το κλειδί για την έμπνευση σχετικά με τη σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης ήταν η φράση του Λόρκα «οι πιο καταπιεσμένοι άνθρωποι είναι οι πιο ερωτικοί.

Υπόθεση: Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της, Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Αγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.
Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να “ανακατεύονται” με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τη μεγάλη Κατίνα Παξινού να ερμηνεύει τη “Μπερνάρντα Άλμπα”.

Προπώληση εισιτηρίων :

House By Phaos, Σφακτηρίας 18 Καλαμάτα

Bookstore Κονταργύρη, Πλατεία 23ης Μαρτίου 8 Καλαμάτα

Τηλέφωνα κρατήσεων :  27210 94000 , 6986815416

Τιμές εισιτηρίων :

Ταμείο 12 €

Προπώληση 10 €

Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, γκρουπ 10 ατόμων) 8 €

Παραστάσεις : Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Απριλίου και

Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου

Ώρα παράστασης : Παρασκευές και Σάββατα στις 21.30 και Κυριακές στις 20.00

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8 fm – Life fm 88 – EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV ,

Δες το ΒΙΝΤΕΟ της παράστασης ΕΔΩ 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ