Αγία Κυριακή – Τηγάνι – Παναγία Οδηγήτρια | Πεζοπορία και ανάβαση από την ομάδα “Ορειάδες”

Η νεοσύστατη ερασιτεχνική αθλητική ομάδα Περιηγητές – Φυσιολάτρες – Ορειβάτες “Ορειάδες” διοργανώνει πεζοπορία και ανάβαση την Κυριακή 14 Απριλίου με αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από την πλατεία Όθωνος. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από τον οικισμό της Αγίας  Κυριακής, ενώ η ομάδα θα επισκεφθεί το Τηγάνι και την Παναγία την Οδηγήτρια.

Συγκεκριμένα από την Αγία Κυριακή,  η οποία συνορεύει με τον οικισμό Μέζαπο, η ομάδα θα ακολουθήσει  ελαφρώς κατηφορική διαδρομή προς τη θάλασσα και φτάνοντας στο επίπεδο της θάλασσας, θα κατευθυνθεί  προς το κάστρο με την απέραντη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Επιστρέφοντας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις φυσικές αλυκές, που μαζεύουν αλάτι οι ντόπιοι, το ιδιαίτερο βραχώδες τοπίο και περνώντας το δρόμο της επιστροφής, λίγο πριν φτάσουν στον οικισμό της Αγίας Κυριακής, θα στρίψουν δεξιά προς την Παναγία Οδηγήτρια, ένα γραφικό ασκηταριό με μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται καρφωμένο σε βράχο 500 μέτρων περίπου από την ακτή της θάλασσας.

Το Τηγάνι, το οποίο αποτελεί μέρος της πορείας είναι μία στενή και χαμηλή βραχώδης λωρίδα γης μήκους 1700 μέτρων μέσα στη θάλασσα, σαν τη λαβή ενός τηγανιού, που απλώνεται από την άλλη πλευρά του κόλπου, τρία μίλια από το Μέζαπο. Είναι κτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση πάνω σε έναν σχεδόν στρογγυλό και απόκρημνο βράχο, ύψους 50 μέτρων  από την επιφάνεια της θάλασσας, που περιβάλλεται στις 3 πλευρές από θάλασσα ενώ απέχει αρκετά από την κοντινή βραχώδη ακτή.

Το κάστρο που υπάρχει εκεί έχει επικρατήσει να λέγεται και κάστρο Μαΐνης επειδή από πολλούς ταυτίζεται με το ιστορικό φράγκικο κάστρο της Μεγάλης Μαΐνης ή Grande Magne.

Η Μεγάλη Μαΐνη κτίστηκε το 1248 από τον Βιλεαρδουίνο σε άγνωστη σήμερα τοποθεσία κάπου στη δυτική πλευρά της Μάνης, σε βράχο που δέσποζε πάνω από ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι (όλα αυτά σύμφωνα με το Χρονικόν του Μορέως). Η ονομασία Μαΐνη προϋπήρχε σαν επισκοπή και σαν κάστρο, αλλά φαίνεται ότι το φράγκικο κάστρο ήταν εκείνο που έδωσε το όνομα «Μάνη» σε ολόκληρη την περιοχή και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Το κάστρο βρίσκεται στη χερσονησίδα Τηγάνι στον όρμο του Μέζαπου στην νοτιοδυτική Μάνη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή βυζαντινή πόλη τελείως ερειπωμένη.
Το κάστρο κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε επί Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα. Πρέπει να εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα δεδομένου ότι δεν διασώζονται μεταγενέστερα οχυρωματικά και οικοδομικά στοιχεία.

Βαθμός δυσκολίας: Α+
Ώρες πορείας: 3

Για την κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

6947320585 ΑΡΓΎΡΗΣ 

6980727203 ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ

ΑΝΑΧΏΡΗΣΗ: Κυριακή πρωί στις 8:30 π.μ. στην πλατεία Όθωνος

ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ:
Σακίδιο πλάτης, νερό, σνακ, πεζοπορικά ΜΠΟΤΑΚΙΑ, καπέλο, αδιάβροχο-αντιανεμικό, ατομικό φαρμακείο και μια αλλαξιά για το δρόμο της επιστροφής.

ΚΟΣΤΟΣ

Κόστος συμμετοχής: 12€
Τιμή για φοιτητές: 9€
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
– τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό μας με πούλμαν
– τις διαδρομές

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Με την δήλωση ενδιαφέροντος ο κάθε συμμετέχων υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση των υπευθύνων για τυχόν προβλήματα υγείας (αλλεργίες, άσθμα, καρδιά, πόνους σε μέση και γόνατα, κρίσεις πανικού κ.α.).
Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας.
Οι υπεύθυνοι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αλλαγές των προγραμματισμένων πορειών αναλόγως των καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων.

Λίγα λόγια για τους Περιηγητές – Φυσιολάτρες – Ορειβάτες “Ορειάδες”

Οι Περιηγητές – Φυσιολάτρες – Ορειβάτες “Ορειάδες” είναι μια ερασιτεχνική αθλητική ομάδα πεζοπορίας που απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία.  Η αρχή της ομάδας είναι “NO Cost or LOW Cost”. Ευπρόσδεκτοί στην ομάδα είναι όλοι μικροί και μεγαλύτεροι σε ηλικία, αρκεί να το θέλουν, μαζί με φίλους, συγγενείς και όποιον άλλον θέλει, ή ακόμη και μόνοι τους. Άλλωστε στην ομάδα θα κάνουν πολλές γνωριμίες και θα αποκτήσουν πολλούς νέους φίλους. Μοναδικό απαιτούμενο η επιθυμία  να έρθουν σε επαφή με την φύση και να κάνουν καλό στην υγεία τους, πάντα έχοντας υπόψη τους ότι κάθε συμμετέχων σε εκδήλωση της παρέας έχει την αποκλειστική του ευθύνη.

Ο αρχηγός της ομάδας Αργύρης Βλάχος είναι πολύ έμπειρος, έχοντας συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και διαπιστεύσεις, ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη της ομάδας  του. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο facebook.

Τηλέφωνο για πληροφορίες : 698 072 7203

Βρείτε την ομάδα και στο facebook και στο instagram αν γράψετε messinian_travellers

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ