Η Κατρίνα Τσάνταλη ανήκει στην οικογένεια Τσάνταλη, γνωστή για την επιχειρηματική της δράση στην οινοποιία, στην οποία και εργάζεται στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

Στο ευρύ κοινό όμως η νεαρή καλλονή είναι γνωστή για το μεγαλείο ψυχής και την ανιδιοτελή προσφορά της στα ζώα. Η Κατρίνα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μια ανοιχτή οικογένεια τόσο στους ανθρώπους όσο και στους τετράποδους φίλους μας. Καθημερινά η 33χρονη είναι υπ’ατμόν για όποιο ζωάκι έχει ανάγκη από φροντίδα, βρίσκεται στο δρόμο, είναι κακοποιημένο ή χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Άλλοτε πηγαίνοντας στον τόπο του… εγκλήματος για να βοηθήσει ή ακόμα και να υιοθετήσει ένα ζώο και άλλοτε για να μεταφέρει τις γνώσεις της και να καθοδηγήσει όσους έχουν τη θέληση αλλά όχι την εμπειρία να σώσουν ένα αδέσποτο ζώο.

Μάλιστα, το τελευταίο ζωάκι που υιοθέτησε η Κατρίνα, και συγκίνησε το πανελλήνιο ήταν η σκυλίτσα της Κρήτης. Πρόκειται για το άτυχο ζώο που κάποιοι απάνθρωποι έβαλαν στο φούρνο για να κάψουν, μαζί με τα νεογέννητα μωρά του. Εκείνη μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό ενημέρωσε τους followers της για το τι έχει συμβεί και προσπάθησε να του βρει ένα σπίτι. Δύσκολο. Η υπόθεση του συγκεκριμένου σκυλιού ήθελε ιδιαίτερη μεταχείριση. Τρεις μήνες αργότερα η σκυλίτσα βρέθηκε στη μεγάλη οικογένεια της Κατρίνας και σήμερα είναι μια κούκλα που παλεύει για να ξεπεράσει τον εφιάλτη ενώ δε σταματά με κάθε τρόπο να ευγνωμονεί τους νέους της «φίλους».

«Δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα καθημερινά στο instagram με απορίες για την φροντίδα κάποιου αδέσποτου ζώου. Δεν σου κρύβω ότι κάπως με στεναχωρεί που οι περισσότεροι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να … κάνουν κάτι ουσιαστικό! Σίγουρα το ενδιαφέρον είναι σπουδαίο πράγμα αλλά δεν αρκεί το να στέλνεις ένα μήνυμα σε κάποιον που έχεις δει, έχεις ακούσει πως αγαπάει τα ζώα. Καμιά φορά πραγματικά απορώ. Έχω δεχτεί ,για παράδειγμα, μηνύματα όπως, «αυτό το γατάκι είναι χτυπημένο, είναι στην Φλώρινα κοντά στον κεντρικό δρόμο τάδε. Κάπου εκεί. Κρίμα είναι. Εσύ που τα αγαπάς κάνε κάτι».

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Όχι πως δεν έχω αναλάβει ζωάκια από μακριά, καλή ώρα την σκυλίτσα της Κρήτης, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν ξέρω πως είναι πολύ … ζόρικη περίπτωση. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που έχω τον χώρο που έχω (όχι για να στεγάσω όλα τα αδέσποτα της χώρας -μακάρι να μπορούσα-) και μια πολύ σοβαρή ομάδα κτηνιάτρων που έχουν κάνει καλά ζωάκια που ήταν με τα 3 πόδια στον άλλο κόσμο», λέει η Κατρίνα στο Peoplegreece.com με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Δείτε πώς είναι σήμερα η Μανού, η σκυλίτσα που κακοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη.

«Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή λοιπόν σε όσους βρουν ένα αδέσποτο και αποφασίσουν να το βοηθήσουν θα ήταν η εξής: Οπωσδήποτε συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Μόνο αυτός ξέρει να σας καθοδηγήσει σωστά. Όχι τα social media ούτε οι φίλοι. Σπουδαία βοήθεια είναι και το Google. Γράφοντας στο search για παράδειγμα «πώς να κρατήσεις νεογέννητα γατάκια/σκυλάκια στην ζωή» έχει σαφέστατες οδηγίες. Και πάλι όμως με την πρώτη ευκαιρία καλό θα ήταν να έχετε την γνώμη ενός κτηνιάτρου», συμπληρώνει.

Η Κατρίνα μιλά, επίσης στο Peoplegreece.com, για του μύθους που πιθανόν αποτρέπουν την υιοθεσία ενός αδέσποτου, βάση της εμπειρίας της:

· Τα μεγαλόσωμα σκυλιά δεν μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα.

– Η αγάπη δεν εξαρτάται από τα κιλά ούτε στριμώχνεται σε τετραγωνικά. Με σωστή εκπαίδευση ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να είναι πιο εύκολο από ένα μικρόσωμο στην συμβίωση σε ένα διαμέρισμα.

· Θέλω κουτάβι για το εκπαιδεύσω σωστά.

– Ένας ενήλικος αδέσποτος σκύλος μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα, μπορεί να είναι ήδη εκπαιδευμένος που σημαίνει ότι γλιτώνετε χρόνο και τσίσα από το χαλί σας. Ένας σκύλος που έχει ταλαιπωρηθεί θα εκτιμήσει την φροντίδα σας σε βαθμό που δεν φαντάζεστε. Η μόνη ερώτηση είναι αν εσείς αντέχετε τόση αγάπη!

– Τα ζωάκια με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά.

– Έχω τον έναν γάτο μου 13 χρόνια με νευρολογική πάθηση που δεν του επιτρέπει να στέκεται, να περπατάει κανονικά, να τρώει χωρίς βοήθεια. Έχω βρεί σπίτι σε τυφλά, κουφά και τριποδάκια. Είναι πράγματι αδιανόητο που λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κάποιο θέμα. Ναι, σίγουρα θέλουν κάποια παραπάνω προσοχή και φροντίδα, αλλά … φιλική συμβουλή: Δίνοντας περισσότερη αγάπη και φροντίδα, γεμίζει η ψυχόυλα σου και γαληνεύει.

 

View this post on Instagram

 

Σκέφτομαι ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ανεβάσω αυτό το «αφιέρωμα» στον γάτο μου τον Μάρλο.. Και πραγματικά δεν ξερω, γιατί καμιά φορά ανησυχώ μήπως σας έχω κουράσει με τα διάφορα γατόσκυλα! Από την άλλη βέβαια, όταν μου στελνετε μηνύματα , ότι επειδή είδατε κάποιο βιντέακι μου , αποφασίσατε να Ασχοληθείτε με τα μικράκια που βρήκατε στα σκουπίδια και να τα ταΐσετε με μπιμπερό μέχρι να τα καταφέρουν ή αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι… χαίρομαι πάρα πάρα πολύ! Και αξίζει να σας κουράσω λιιιιιγο παραπάνω.. Ο Μάρλο μου, έχει γεννηθεί με υποπλασία παρεγκεφαλίδας και πάει σαν…. να έχει πιει 10 βότκες, όλη του την ζωή. Αυτός θα ήταν ένας λόγος για να μην τον υιοθετούσε ποτέ κανείς ή να τον «κοίμιζαν» οι γιατροί. Ωστόσο, 12 χρόνια τώρα, δεν με έχει κουράσει ούτε μία μέρα. Ισα ίσα με συγκινεί και με «μαθαίνει» με αυτή του την δύναμη. Παρότι έχει σπάσει σχεδόν όλα του τα δόντια από τις τούμπες, όταν θέλει να πάει κάπου .. δεν σταματάει μέχρι να τα καταφέρει… Πέφτει, σηκώνεται, ξαναπέφτει, ξανασηκώνεται. Και όταν είμαι στεναχωρημένη , πως το καταλαβαίνει ο άτιμος και παλεύει μέχρι να ανέβει πάνω μου και να γουργουρίσει. Και σκέφτομαι… Άλλωστε και αυτό δεν είναι η ζωή μας? Να μην εγκαταλείπουμε ποτέ μέχρι να φτάσουμε τους στόχους μας και να είμαστε πάντα μια αγκαλιά για αυτούς που αγαπάμε.. ! • The Hashtag Is Always One #adoptdontshop • (Σ´ευχαριστώ @samoilisspiros για το βιντέακι – Το τραγούδι με τους πανέμορφους στίχους είναι απο τα πιο αγαπημένα μου, ο Φάρος του @maraveyas )

A post shared by ? katrina tsántali ? (@katrina_tsantali) on

-Θέλω συγκεκριμένη ράτσα.

– Το κατανοώ ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αγαπά κάποια ράτσα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ήθελα να μου αγοράσετε σκυλάκι ή γατάκι από petshop ή αγγελίες! Η πρότασή μου είναι να αναζητάμε έναν νόμιμο σωστό εκτροφέα ή ακόμα καλύτερα, να ψάξουμε στο facebook στις φιλοζωικές σελίδες! Είναι εντυπωσιακό πόσα αδέσποτα ράτσας θα βρείτε!

Τέλος, η Κατρίνα Τσάνταλη αναφέρει: «Εύχομαι σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο ζωάκι σπίτι σας, να αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Χαζέψτε φωτογραφίες στις σελίδες φιλοζωικών στο facebook και ποιός ξέρει… Μπορεί να σας περιμένει κάπου ένα καινούριο μέλος της οικόγενειάς σας»!