Μεγάλη Τετάρτη: Η προδοσία του Ιούδα και η αρχή προς τον Μυστικό Δείπνο

Η τρίτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας της εβδομάδας των Αγίων Παθών του Χριστού, είναι αφιερωμένη στην μεταστροφή της πόpνης που άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού αλλά κι στην προδοσία του Ιούδα.

Η μετάνοια είναι μια από τις πιο σημαντικές διδάσκαλίες του χριστιανισμού. Χρειάζεται σθένος για να μετανοήσεις ειλικρινά, κάτιπου και ο ίδιος ο Χριστός θαύμαζε. Η πόpνη μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Ιησού με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε απ’ όλες τις αμαρτίες της, αφού μετανόησε ειλικρινά. Η τιμή του πολύτιμου μύρου τότε ήταν γύρω στα 300 δηνάρια και για τον λόγο αυτό την επέκριναν όλοι οι μαθητές και πιο σθεναρά ο Ιούδας, καθώς γνώριζαν την ελεημοσύνη που έδειχνε ο δάσκαλός τους προς τους φτωχούς. Ο Χριστός την υπερασπίστηκε, λέγοντας πως τον προετοιμάζει για την ταφή του. Άλλωστε, είπε στους μαθητές, «εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

Ο Ιούδας έφυγε δυσαρεστημένος και σκεπτικός. Πήγε αμέσως μετά στους Αρχιερείς και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Ιησού για 30 αργύρια. Η εκκλησιαστική παράδοση αντιπαραβάλλει την μετάνοια της ποpνης και την προδοσία του Ιούδα. Η προέλευση δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αλλά η πρόθεση. Η πόpνη απελευθερώνεται πλήρως από τις αμαρτίες ενώ ο Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού, αιχμαλωτίζεται στην φιλαργυρία.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης με κεντρικό θέμα την νίψη των ποδιών των Αποστόλων από τον Ιησού, το Μυστικό Δείπνο, η προσευχή στην Γεσθημανή και την προδοσία του Ιούδα.

Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη.

 

e-daily

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ