Τα «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου ανεβαίνουν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

Την τρίτη του παραγωγή για φέτος παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το οποίο φαίνεται οτι διανύει μια από τις πιο δημιουργικές του περιόδους. Πρόκειται για το έργο «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Οικονομάκη και επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών Ελένης Μανωλοπούλου.  Τους ρόλους του έργου ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη, ενώ επί σκηνής  βρίσκεται ο μουσικός Δημήτρης Μπακέας.

Τα «Εμφύλια Έπη» είναι ένα έργο που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και αποτελεί μια έρευνα πάνω στην ιστορία της χώρας μας. Όταν ξεκίνησε στην αρχή είχε μορφή «θεατρικού αναλογίου». Αργότερα όμως ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας κύριος Μαργαρίτης αποφάσισε να παρέμβει αρκετά στην μορφή του έργου και να του δώσει την μορφή που έχει τώρα.  Είναι ουσιαστικά “χωρισμένο” σε 4 στιγμές – σταθμούς της ιστορίας από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 20ο αιώνα. Πρωταγωνιστές είναι τέσσερα πρόσωπα που στιγμάτισαν ο καθένας την χρονική στιγμή, στην οποία κυριάρχησαν, ο  Αλκιβιάδης, ο Δημήτριο Παλαιολόγος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο Νίκος Ζαχαριάδης. Κοινός παρονομαστής όλων, ένας εμφύλιος πόλεμος.

“Ο αλαζών και νάρκισσος Αλκιβιάδης με φόντο τον Πελοποννησιακό πόλεμο (5ος αι. π.Χ), o πρίγκηπας Δημήτριος Παλαιολόγος, από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου των Παλαιολόγων στην Πελοπόννησο (15ος αιώνας), ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος με
φόντο τον εμφύλιο κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και τέλος ο ηγέτης του Κ.Κ.Ε Νίκος Ζαχαριάδης πρωταγωνιστής του εμφυλίου της δεκαετίας του 1940, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα του έργου που βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη.”

Κυνισμός, πρόκληση, ναρκισσισμός, γελοίο, πτώση, σπαραγμός, έννοιες που διέπουν τον αφηγηματικό τρόπο μιας παράστασης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και οδηγεί τους θεατές της σε ένα ταξίδι – στοχασμό.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται για το κοινό κάθε Σάββατο & Κυριακή στις ??:?? στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας από το Σάββατο 16 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή των Βαΐων,  21 Απριλίου και κάθε Παρασκευή για οργανωμένες παραστάσεις σχολείων. Επίσης να τονίσουμε  πως η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, με πρώτο σταθμό στις 9 Μαΐου, στη Νίκαια της Γαλλίας.

Τιμές εισιτηρίων: ??€ & ?€

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ