Πλούσιο το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα για τους εορτασμούς της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο, καθώς στις 23 Μαρτίου γιορτάζει την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό και πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών αναμένεται να παρακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, το δρώμενο της αναπαράστασης της κατάληψης και απελευθέρωσης της πόλης από τους οπλαρχηγούς.

Ειδικότερα τώρα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι αρκετές,. Για πρώτη φορά φέτος στην παρέλαση θα λάβουν μέρος ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, καθώς και Φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επίσης, στους εορτασμούς της επετείου τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας , όπως ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ο Υπουργός Εξωτερικός Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας εκπροσωπώντας  την Βουλή των Ελλήνων. 

Αναλυτικότερα τώρα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ώρα 09.00 ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα αναφέρονται στο μήνυμα και την σημασία της Εθνικής Εορτής.

-Ώρα 11.00 και 12.00 κατάθεση στεφάνων  από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας, από μαθητές των Σχολείων και από Οδηγούς και Προσκόπους της πόλης, στα μνημεία και τις προτομές των Ηρώων ακολουθώντας την εξής πορεία:
Ώρα 11.00 στην Κεντρική Πλατεία Βασιλέως  Γεωργίου
Ώρα 11.00 στην Παραλία, στη μνήμη του Αφανούς Ναύτου.
Ώρα 12.00 στην Πλατεία 23ης Μαρτίου.
Σημειώνεται οτι οι φοιτητές, μαθητές, οδηγοί και πρόσκοποι θα μεταβούν στα Ηρώα συντεταγμένοι, με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου. Μετά την κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων και θ ακουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

Σάββατο 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ώρα 15.00 Έναρξη εκδηλώσεων για την Αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης στην Πλατεία 23ης Μαρτίου.

-Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας

-Τέλεση τρισάγιου στο μνημείο της Πλατείας 23ης Μαρτίου και  εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας.

-Κατάθεση στεφάνων από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

-Πραγματοποίηση του δρώμενου της Αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

Τους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ώρα  20.30-  Μέγαρο Χορού Καλαμάτας- Επετειακή Συναυλία με τίτλος «Με το σουραύλι και τον ζουρνά» .

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Ελληνικού λαού, που ύμνησαν την Επανάσταση του 1821 και τους πρωταγωνιστές της, αυτούς που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους έδωσαν στο υπόδουλο Έθνος το όραμα και την πίστη για αγώνα, ώστε να έρθει τελικά η ποθούμενη λευτεριά.
Συμμετέχουν:  Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι, επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας), Μπάμπης Τσέρτος – Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα – κρουστά)
Συμμετέχουν επίσης : η μεικτή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος στην αφήγηση
Κείμενα: Άγγελος Καλογερόπουλος
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 

20.30 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή – Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας  Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» (Ρήγας-Σολωμός-Μακρυγιάννης)
Τραγούδι: Πάνος Μπούσαλης – Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Αφήγηση: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Παναγιώτα Ηλιοπούλου
Σολίστ: Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική Διεύθυνση: Κώστας Νικολέας

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

-Ώρα 07.00 Θριαμβευτικά εμβατήρια και θούριοι από τη Φιλαρμονική του Δήμου στους δρόμους της πόλης, την ίδια ώρα που θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.

Ώρα 10.30 ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στον  Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας  Χρυσοστόμου.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας κ. Τζαννή Κωνσταντίνο.

-Προσέλευση προσκεκλημένων στον Μητροπολιτικό Ναό μέχρι 10.25.

Ώρα 10.45 Μετάβαση αρχών και κόσμου στην πλατεία 23ης Μαρτίου για την κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων.Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

-Μετάβαση των Αρχών και Εκπροσώπων Οργανώσεων, καθώς και του κόσμου στο χώρο της παρέλασης στην Κεντρική Πλατεία.

Ώρα 11.00: Έναρξη παρέλασης. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες Μαθητών και Μαθητριών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,οι Σχολές Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., οι πολιτιστικοί και λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ, το Τμήμα Τοπικής Εφορίας Ελληνίδων Οδηγών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, και Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Πεζικού & Αεροπορίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Ώρα 18.42 Υποστολή Σημαίας με τη συμμετοχή Στρατιωτικού Αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ