Όχημα για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην Καλαμάτα

Εφθασε στην Καλαμάτα ένας κινητός σταθμός μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, ύστερα  από σχετικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και του Δήμου.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε πως «το βαν θα κάνει μέτρηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Θα μείνει για δύο εβδομάδες εδώ στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα πάει στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, το οποίο συνορεύει με τον ΟΤΕ και τις κεραίες που υπάρχουν εκεί.
Θα πάμε σε όλα τα σχολεία. Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλημα, αλλά θα το πιστοποιούμε με αυτό το όχημα τελευταίου τύπου. Αυτό να το γνωρίζουν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Δήμο μας, δεδομένου ότι σε άλλους δύο Δήμους έχει δοθεί το συγκεκριμένο όχημα. Βεβαίως, έχουμε και τρία σταθερά σημεία, στα οποία κάνουμε μέτρηση, αλλά με μηχανήματα που δεν είναι τελευταίου τύπου.
Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, δεν έχει προκύψει οτιδήποτε, αλλά καλό είναι αυτή τη ρύπανση, την οποία δε βλέπουμε, να μπορούμε να τη μετράμε και να προστατεύουμε την υγεία, πρώτα από όλα των παιδιών μας».
Το όχημα διαθέτει έναν συχνοεπιλεκτικό σταθμό μέτρησης του οίκου Narda που μετρά σε διάφορες φασματικές περιοχές στη ζώνη συχνοτήτων 100 kHz – 6GHz, υπολογιστή, UPS και εκτυπωτή, θέσεις χειριστών, ηλιακά πάνελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται δε ότι όλες τις δαπάνες κίνησης, συντήρησης, ασφάλισης και επισκευής για το όχημα αυτό καλύπτει η ΕΕΑΕ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ