Πολιτισμός είναι η ευαισθησία στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας

«ΚΑΜΙΑ Περικοπή στην Ειδική Αγωγή» τόνισαν γονείς και γονείς ΑμεΑ μέσα σε μία ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Γονείς, θεραπευόμενοι και θεραπευτές βρέθηκαν μπροστά στην ανευθυνότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ,  προκειμένου να εφαρμόσει εδώ και τώρα κλειστούς προϋπολογισμούς.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ  ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απογοήτευση σε χιλιάδες ασφαλισμένους του και τις οικογένειές τους. Εξαιρετική πρωτοβουλία των ανθρώπων της ειδικής αγωγής του τόπους μας, να ενωθούν όλοι μαζί για ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι ο πολιτισμός κάθε χώρας φαίνεται από την ευαισθησία της στα αδύναμα μέλη της.

Η ΕΙΔΙΚΗ αγωγή είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαιώματα και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η υποψήφια δήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Τόνια Κουζή, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Νέα Πελοπόννησο» Νίνα Δράκου-Χρυσού καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πιο αναλυτικά, στο πνεύμα της υπεράσπισης του δικαιώματος των γονέων για την ελεύθερη επιλογή πλαισίου παροχής ειδικής αγωγής – θεραπείας, ζητούμε να απαλειφθούν οι αναφορές σε αποζημίωση των Θεραπειών Ειδικής Αγωγής αποκλειστικά και μόνο όταν αυτές εκτελούνται από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους. Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα να αποζημιώνονται από το Ταμείο τους για κάθε εγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας Υγείας από θεραπευτές-ιατρούς της δικής τους επιλογής.

Η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στον τομέα της Ειδικής Αγωγής- και μάλιστα μειωμένου κατά 40% σε σχέση με τις βεβαιωμένες από φορείς του Δημοσίου ανάγκες των αμέσως προηγούμενων ετών- αποτελεί προσβολή του Δικαιώματος στην Υγεία.

Καλείστε όπως καταργήσετε επί της αρχής την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού και αντί αυτού να μεριμνήσετε για την αξιολόγηση και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών πρόσβασης των ασφαλισμένων σε εξατομικευμένη θεραπεία, αξιοποιώντας τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες και τα διοικητικά/διαχειριστικά οφέλη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως αυτή καθιερώθηκε.

Η πρόσβαση στην Υγεία είναι Δικαίωμα και δεν μπορεί να το αποστερηθεί κανένας μόνο και μόνο λόγω ύπαρξης κλειστών προϋπολογισμών.

Αν εντούτοις χρειάζεται μια αποτύπωση των πραγματικών αναγκών για την οικονομική κάλυψη των Θεραπειών Ειδικής Αγωγής, ας προχωρήσει άμεσα η επιστημονική επιδημιολογική μελέτη «η οποία θα αποτυπώσει τις πραγματικές ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας του πληθυσμού 0 έως 18 ετών μεταξύ των οποίων είναι και η ανάγκη παροχής ειδικής αγωγής – θεραπείας.», όπως σας πρότεινε η Επιστημονική Επιτροπή για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας, πρόταση η οποία δεν υλοποιήθηκε.

Η απόπειρα να μετακυλιστεί στους θεραπευτές η κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού με όρους έκπτωσης και επιστροφής (rebate, clawback) συνιστά παραβίαση του Δικαιώματος στην περιουσία (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει συμπεριλάβει στην έννοια «περιουσία» τις «απαιτήσεις, για την απόκτηση ή ικανοποίηση των οποίων ο προσφεύγων μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει τουλάχιστον μια εύλογη ή θεμιτή προσδοκία») και αποτελεί κίνδυνο για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Για τις ηλικίες 0-4 υπάρχει διαγνωστικό κενό για την κατηγορία F του ICD-10 το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Επίσης, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για περιπτώσεις χρονίων περιστατικών από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή χωρίς περικοπές.

Προτείνουμε τη σύσταση Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής, με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων με στόχο την εφαρμογή του Βιοψυχοκοινωνικού Μοντέλου Ταξινόμησης Λειτουργικότητας (ΙCF), βάσει του οποίου θα μπορούσε πολύ πιο αντικειμενικά να προσδιορίζεται το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών.

Ζητάμε από εσάς πλήρη και ειλικρινή επαναδιαπραγμάτευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (γονέων-ιατρών-θεραπευτών)

Φαίη Παναγοπούλου

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ