Βιωματικό εργαστήριο  γνωριμίας με το ψυχόδραμα σήμερα στην Καλαμάτα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ εργαστήριο γνωριμίας με το ψυχόδραμα Φροντίζω-φροντίζομαι, θα πραγματοποιηθεί σήμερα από 10.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. στην οδό Ασκληπιού 24, 2ος όροφος, πλατεία Ταξιαρχών Καλαμάτα, με συντονίστρια την Χριστίνα Αναστασοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Ψυχοδραματίστρια.
«Κουράστηκα… εμένα ποιος θα με φροντίσει;»
Ένα ερώτημα που συνδέεται με στιγμές μοναξιάς, αναζήτησης νοήματος στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους, στη σχέση με τον εαυτό μας, ακόμα και στις επαγγελματικές μας σχέσεις.
Η φροντίδα του εαυτού ή όπως συνήθως ονομάζεται, η «αυτοφροντίδα», είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Πολλές φορές ακούμε γύρω μας ανθρώπους να λένε πως δεν έχουν χρόνο ή θεωρούν πολυτέλεια το να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Έχουμε εκπαιδευτεί να φροντίζουμε σημαντικούς άλλους (παιδιά, συντρόφους, γονείς, φίλους), όμως συχνά θεωρούμε εγωιστικό να ακούσουμε τις ανάγκες μας και να αναλάβουμε την φροντίδα του εαυτού μας. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Πως επηρεάζει αυτή η στάση τις σχέσεις μας;
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να συνδεθούμε βιωματικά με την ευάλωτη πλευρά του εαυτού μας ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, με το «εσωτερικό μας παιδί» και τις ανάγκες του. Με εργαλείο το Κλασικό Ψυχόδραμα θα διερευνήσουμε τι σημαίνει φροντίδα για τον εαυτό και πως μπορούμε να την αναπτύξουμε.
__________________________________________________________
Κόστος: 30 ευρώ, 25 άνεργοι και φοιτητές. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (8 θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6977194029.
_____________________________________________________

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ

ΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ
Το Ψυχόδραμα είναι μοντέλο ομαδικής ψυχοθεραπείας που πρεσβεύει πως κλειδιά για την ανάπτυξη του ατόμου είναι η δημιουργικότητα και ο αυθορμητισμός. Για την αύξηση της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού στην ομάδα, χρησιμοποιούνται τεχνικές εμπνευσμένες από το θέατρο.
Κατά τη διάρκεια μιας ψυχοδραματικής συνάντησης οι συμμετέχοντες στο βαθμό που αισθάνονται έτοιμοι, καλούνται να αναπαραστήσουν προσωπικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως έχουν βιωθεί στο παρελθόν, όπως βιώνονται τώρα ή όπως φαντάζονται πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, παίρνοντας οι ίδιοι θέση μέσα στην αναπαράσταση ή βλέποντας την από απόσταση (τεχνική του σωσία, τεχνική του καθρέφτη, αντιστροφής ρόλου κ.λ.π.). Αυτού του είδους η δημιουργική αναβίωση και η ενεργός εμπλοκή (όχι απαραίτητα λεκτική), λειτουργεί καθαρτικά και δίνει σημαντικές νέες πληροφορίες στους συμμετέχοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για νέους στόχους ή αλλαγές.
Εμπνευστής του Ψυχοδράματος ήταν ο ψυχίατρος Jacob Levy Moreno, ένας από τους πρωτοπόρους της ομαδικής ψυχοθεραπείας (1889-1974). Σήμερα το Ψυχόδραμα εφαρμόζεται ως μέθοδος ανάπτυξης σε θεραπευτικά (κέντρα ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, κέντρα ημέρας) και μη θεραπευτικά πλαίσια (σχολεία, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς).

Περισσότερες πληροφορίες: www.anastasopoulou.gr

Χριστίνα Αναστασοπούλου

Ψυχολόγος MSc Research, Ψυχοδραματίστρια

Ασκληπιού 24, Καλαμάτα

Συνεργάτης Κέντρου Επαγγελματικής & Οικογενειακής Υποστήριξης – Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Email: christina.anas@gmail.com

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ