Βαρύτητα στον πολιτισμό δίνει ο Μανώλης Μάκαρης

ΒΑΡΥΤΗΤΑ στον τομέα του πολιτισμού, δίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος έχει συγκροτήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα που περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και ανάδειξη χώρων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα δώσουν σημαντική ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ως Ανοιχτός Δήμος είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου και στη λογική της ανάθεσης σε μάνατζερ και εταιρείες», ξεκαθαρίζει ο Μανώλης Μάκαρης, σημειώνοντας πως είναι αντίθετος σε κάθε είδους αποκλεισμό. «Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από την ενός ανδρός αρχή, είχαμε και το «γούστο του ενός» ως καθοριστικό παράγοντα στις επιλογές που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Έτσι είδαμε από τη μια κάποιες αυθαίρετες επιλογές για μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις-θεσμούς και από την άλλη αδιαφορία έως και ακραία εχθρότητα για εκδηλώσεις με ιστορία, με υψηλό επίπεδο και με σημαντικό κοινό», επισημαίνει ασκώντας κριτική ο κ. Μάκαρης, ο οποίος κάνει εκτενείς αναφορές στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, δρόμου, μηδέν, κλασσικής μουσικής, κιθάρας, παραδοσιακής μουσικής της Μεσογείου και των Βαλκανικών χωρών, στο εργαστήρι γλυπτικής και κεραμικής, στην αναβίωση του φεστιβάλ τζαζ και τη γιορτή μεσσηνιακών προϊόντων. Από το πρόγραμμα αυτό, δε θα μπορούσε να λείπει και το καρναβάλι, το οποίο σύμφωνα με τον Μανώλη Μάκαρη, τελευταία έχει χάσει την δυναμική του, ενώ έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και για το κόστος και για την ποιότητά του και για τα πρότυπα διασκέδασης που προωθούνται.

«Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κάτι από την διοργάνωση; Να το επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία της πόλης, και με μια μεγάλη εκδήλωση στην περιοχή της παραλίας;», αναφέρει και συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει απαραίτητη -και στον τομέα του πολιτισμού- τη διαδημοτική συνεργασία και τη συνεργασία με την Περιφέρεια, και γενικότερα την «δικτύωση» της πόλης και των πολιτιστικών θεσμών της με άλλες πόλεις και αντίστοιχους θεσμούς. Ειδική αναφορά ο κ. Μάκαρης κάνει στο Μέγαρο Χορού και φυσικά το Φεστιβάλ του Χορού και τις φιλοξενούμενες εκδηλώσεις. «Οι επιλογές -και για την πολιτιστική πολιτική- πρέπει να  είναι αποτέλεσμα συνεχών διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς, τις ομάδες και τα σχήματα που ασχολούνται με τα πολιτιστικά γενικότερα , καθώς και με όλους τους δημότες», επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος που εστιάζει επίσης, στις Σχολές της «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική, τις υποδομές και την ανάγκη διέυρυνσής τους, ρίχνοντας στο… τραπέζι τη διεύρυνση της Σχολή Παπαφλέσσα, το κτήριο της ΔΕΗ πλησίον ΔΗΠΕΘΕΚ και τη Στοά Λόντου. Ειδική μνεία κάνει στις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, στα πάρκα και ειδικά του ΟΣΕ, στην ανάδειξη όλων των ιστορικών κτιρίων, του κάστρου, των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και την αρχαία Θουρία, Μεσσήνη και τα Ακοβίτικα. Ο Μανώλης Μάκαρης στέκεται και στον πολιτισμό της κοινωνίας, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και την προσβασιμότητα, αναπτύσσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης και επαναφέρει το θέμα της διεκδίκησης του τίτλου της «ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας». «Το είχαμε προτείνει αμέσως μετά το τέλος της υποψηφιότητας για πολιτιστική πρωτεύουσα, σαν εναλλακτική για το 2021, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί, και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί για το φάκελο του Κ21. Μπορούμε να το δούμε για το 2023 ή το 2024», σημειώνει μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο σχέδιό του, ο Μανώλης Μάκαρης.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ