«Μαλλιά κουβάρια» στο 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

ΜΠΟΡΕΙ να μην έχει τελειώσει ακόμη ή καλύτερα, να μην ξεκίνησε ποτέ επί τοις ουσίας, σίγουρα όμως, το 37ο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), θα μείνει για πάντα στην… ιστορία, για όσα απίστευτα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκειά του! Η Καλαμάτα, για μια ακόμη φορά, φιγουράρει… στα πρώτα των δελτίων ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, αφού τόσο χθες, όσο και την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Χορού, για την επίσημη έναρξη του σημαντικού αυτού συνεδρίου, η ένταση περίσσευε! Μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), εισήλθαν στο χώρο και τίναξαν στον… αέρα τη διοργάνωση που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Οι θιασώτες της βίας θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει», σημείωσαν στελέχη της ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας τη «βίαιη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ», το οποίο από την πλευρά του, κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ για φιέστα, τονίζοντας ότι «σήμερα πήραν το μήνυμα ότι συνέδριο με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα Συνδικάτα, δεν πρόκειται να γίνει!»

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα, είναι συνέχεια της έντασης και των επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Το σκηνικό, φαινόταν από νωρίς πως θα ήταν… πολεμικό, αφού οι δηλώσεις και οι καταγγελίες των στελεχών του ΠΑΜΕ προμήνυαν τις αντιδράσεις τους, κάτι που πιστοποίησε η αφισοκόλληση ολόκληρου σχεδόν, του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου της πόλης, λίγες ημέρες πριν.
Στην τελευτή έναρξης λοιπόν, μέλη του ΠΑΜΕ –αφού είχε προηγηθεί πορεία- κρατώντας πανό και σημαίες μπήκαν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και κατευθύνθηκαν προς το κεντρικό αμφιθέατρο, καταλαμβάνοντας τη σκηνή και τους διαδρόμους του , φωνάζοντας συνθήματα. Ο όρος «ένταση», επιεικώς χαρακτηρίζει όσα συνέβησαν, αφού δεν έλειψαν τα επεισόδια, ειδικά όταν στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που δεν κατάφερε ποτέ να μιλήσει. «Η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στους αγώνες των εργαζομένων αλλά ήταν και απέναντι, ενώ στον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση δεν έκανε τίποτα», δήλωσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, από το Σωματείο καθαριστριών Πειραιά. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποχώρησε από το Μέγαρο Χορού, μετά από αρκετή ώρα και μίλησε για «κατρακύλα» του ΠΑΜΕ. Σε αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας τη βίαιη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο Μέγαρο Χορού και καυτηριάζοντας την απουσία της Αστυνομίας.


ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΓΣΕΕ

«Κατά την εισβολή χτυπήθηκαν και προπηλακίστηκαν συνάδελφοί μας σύνεδροι, εργαζόμενοι. Η Αστυνομία, αν και υπήρξαν εγκαίρως προειδοποιήσεις για την βίαιη εισβολή, ήταν απούσα. Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης», σημειώνει η ΓΣΕΕ, τονίζοντας πως η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και πως οι θιασώτες της βίας θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει. «Οι ορδές κομματικών στελεχών να ‘επιχειρούν’ ανενόχλητες σε βάρος μιας δημοκρατικής οργάνωσης, είναι μια ντροπιαστική για τη χώρα εικόνα», επισημαίνει η ΓΣΕΕ, με το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, μέλη του οποίου είχαν… μεταμφιεστεί συμβολικά σε μαϊμούδες να μιλά για νόθα Σωματεία.

ΠΑΜΕ: ΝΟΘΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

«Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που μπροστά στα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος προσπάθησε να λερώσει την ιστορία της τάξης μας, να σκυλεύσει τη μνήμη των εργατών που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους στην πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας, να κάνει μία εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών με security και μπράβους. Δείχνει την κατρακύλα τους το γεγονός πως η ΓΣΕΕ επιδίωξε να κάνει εκδήλωση μακριά από τους εργάτες. Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα και από δεκάδες Σωματεία σήμερα διαδήλωσαν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει συνέδριο με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, να διαμορφώσει ψεύτικους συσχετισμούς. Ακούστηκε δυνατά σε όλη την Καλαμάτα το σύνθημα «Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών». Σήμερα πήραν το μήνυμα ότι συνέδριο με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα συνδικάτα, δεν πρόκειται να γίνει. Στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα με συνειδητή δράση χιλιάδων εργαζομένων. Δεν υπάρχουν μόνο νόθα σωματεία και μαϊμούδες αντιπρόσωποι», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ…

Το ίδιο σκηνικό, πολεμικό τουλάχιστον, συνεχίστηκε και χθες, όταν οι σύνεδροι, περίπου 400 άτομα, μαζί με άλλους 200, μέλη αποστολών, δημοσιογράφους και όχι μόνο, περίμεναν για ώρες έξω από το συνεδριακό κέντρο του Elite στο οποίο διεξάγεται(;) το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να ελεγχθούν ένας προς ένας, για την αποφυγή νέων επεισοδίων! «Στο συνέδριο θα μπουν μόνο σύνεδροι. Ούτε φίλοι, ούτε γνωστοί, ούτε τίποτε άλλο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος, με την ένταση για μια ακόμη φορά να… περισσεύει και τις καταγγελίες για κάρτες συνέδρου που δόθηκαν όποτε και όπου… βόλευε, να δίνουν και να παίρνουν… «Από το πρωί είμαστε εδώ και έπρεπε να έχει ξεκινήσει το συνέδριο», είπε χθες νωρίς το μεσημέρι το μέλος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο Γιώτα Ταβουλάρη, σημειώνοντας πως την ευθύνη φέρουν οι υπόλοιπες παρατάξεις που θέλουν να συμμετέχουν αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί μέσα από νόθες και αλλοιωμένες διαδικασίες. «Έδωσαν τριπλές και διπλές κάρτες, έχουν όλοι, χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι! Αν θέλουμε να γίνει συνέδριο, να συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι που είναι εκλεγμένοι, αλλά με διαδικασίες σωστές», ανέφερε η κα Ταβουλάρη, με άμεση την απάντηση του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ, Θάνου Βασιλόπουλου. «Τα συνδικάτα ειδικά η ΓΣΕΕ ζουν μια τεράστια επίθεση που στοχεύουν στη διάλυσή της. Το ΠΑΜΕ προσπαθεί να μη γίνει συνέδριο, να μην υπάρχει εξέλιξη, γεγονός απαράδεκτο, αφού αυτή η τακτική, είναι προσθετική σε όλη αυτήν την επίθεση που δέχονται τα Συνδικάτα. Δεν μπορεί όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια σειρά από αγώνες, μια παράταξη να επιχειρεί να διαλύσει το συνέδριο», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, καυτηριάζοντας τέλος, το γεγονός ότι δεν υπήρξε και χθες, η ανάλογη αστυνόμευση. «Όταν δηλώνει ο άλλος ότι θα έρθει και δε θα υπάρξει συνέδριο, ότι θα τα… σπάσει, κάτι πρέπει να γίνει! Ή εμείς πρέπει να πάρουμε τα λοστάρια και να πλακωνόμαστε ή να υπάρξει νομιμότητα! Υπάρχει ο 1264! Το συνδικάτο καθορίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, πρέπει να προστατευθεί η νομιμότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας αστεία την καταγγελία ότι υπάρχουν αντιπρόσωποι που είναι εργοδότες.
Το μόνο σίγουρο από τις εξελίξεις αυτές, είναι πως θίγονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προφανώς, αισθάνονται πως δεν έχουν κάπου να… ακουμπήσουν και να προστατευθούν από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον καιρό της εδραιωμένης ύφεσης, στον πληγωμένο ιδιωτικό τομέα. Πληγωμένη βέβαια, βγαίνει και η εικόνα της πόλης, η οποία ελέω… της Αστυνομίας, μοιάζει να είναι «ξέφραγο αμπέλι»!!!

πηγή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης του επισκέπτη. Συμφωνώ Περισσότερα