“Μουσικές του Κόσμου” | Ο Franz Schubert με την ματιά του Ferenc Liszt | Κυριακή 10/2

Οι “Μουσικές του Κόσμου” συνεχίζουν το ταξίδι τους την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 20:00 στην Αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας μεταφέροντας μας στα σαλόνια των μέσων του 19ου αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη.  Εκεί, όπου ο Liszt “συνομιλούσε” με τον Chopin, ο Delacroix με τον Balzac και ο Berlioz με τον Hugo ενώ η αριστοκρατία των Παρισίων διασκέδαζε με τα αριστουργήματά τους!  Ο Schubert βέβαια δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Liszt αλλά τα διάσημα τραγούδια του συγκίνησαν τον σπουδαίο βιρτουόζο του πιάνου, που φρόντισε να τα παρουσιάσει μετατρέποντάς τα σε πιανιστικά έργα, στα σαλόνια της Ευρώπης…

Έτσι κι εμείς την Κυριακή, θα αφεθούμε στην αγκαλιά των τραγουδιών και θα μοιραστούμε λίγη από την ατμόσφαιρα αυτών των σαλονιών. Η σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης θα παρουσιάσουν γνωστά Lieder του Schubert αλλά και πιανιστικές παραλλαγές τους με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του Ferenc Liszt.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό 

Η Χριστίνα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο «ATHENAEUM» απ’όπου αποφοίτησε από την τάξη του κ. Κ.Πασχάλη με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Είναι απόφοιτος του «Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το Θέατρο και την Όπερα» του κ.Σπ.Ευαγγελάτου. Επίσης είναι Πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1994 κέρδισε την υποτροφία YAMAHA, και την επόμενη χρονιά, το 1995 κέρδισε την Ά Διάκριση στο LIED-ORATORIUM λαμβάνοντας μέρος στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού «ΜΑRIA CALLAS – GRAND PRIX». Την ίδια χρονιά έως το 1998 και με υποτροφία του Συλλόγου “Φίλων της Μουσικής Καλαμάτας” σπούδασε LIED-ΟRATORIUM στην Ακαδημία Μουσικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης κοντά στους Κurt Equiluz και Margarita Lilova παίρνοντας δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Λίποβτσεκ, Βενούτι, Ρέινολντς, Ντιμιτρόβα, καθώς και με τον
διεθνούς φήμης μαέστρο Χέλμουτ Ρίλλινγκ, ως υπότροφος της Διεθνούς Ακαδημίας Μπαχ.
Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ,το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ΚΟΑ, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την Όπερα Δωματίου Αθηνών. Το 2000 έκανε την εμφάνισή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Πολλές και οι εμφανίσεις της στο εξωτερικό όπως Κολομβία , Βενεζουέλα, Ισπανία, Ιταλία , Γερμανία , Αυστρία, ερμηνεύοντας έργα των Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wolf, Berg, Britten κ.ά.
Διδάσκει μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο ωδείο “ATHENAEUM” και στο ωδείο Kodaly. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε στο στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σκωτία και την Ολλανδία με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.
Έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους
διαγωνισμούς και το βραβείο McKenzie της Νέας Υόρκης.
Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ
πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ και αλλού.
Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών. Μέρος αυτών των ηχογραφήσεων είναι οι πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις των έργων για σόλο πιάνο και των έργων για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών

Οι “Μουσικές του Κόσμου” είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον σύλλογο “ΤΕΡΨΙΣ”.

Ο κύκλος φέτος είναι αφιερωμένος στην ανθρώπινη φωνή. Η ανθρώπινη φωνή από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και σήμερα αποτέλεσε και αποτελεί αφορμή, έμπνευση, λόγο και αιτία για τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του γήινου πολιτισμού.
Ο λόγος, η ποίηση, το τραγούδι, η προσευχή,το γλέντι, η χαρά, ο πόθος, το παραμύθι, ο θρήνος, το μοιρολόι, ο πόνος από την στιγμή της γέννησης μέχρι και το τέλος του κόσμου εκφράζονται και εκφέρονται με τον ήχο της ανθρώπινης φωνής….
Αυτός θα είναι και ο στόχος του φετινού κύκλου…
“Η ανθρώπινη φωνή της μοναξιάς και της σιωπής…”
όπως έγραψε το 1932 στο συννεφιασμένο Λονδίνο, ο Γιώργος Σεφέρης.
Την Καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Παλαιολόγου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ