Π. Τατούλης: “Διαχρονικός οδηγός της σύγχρονης κοινωνίας ο προσκοπισμός”
Τη αξία των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς κινήματος του προσκοπισμού ως προστάγματα της σύγχρονης εποχής για να βελτιωθεί ο κόσμος, να γίνει πιο ειρηνικός, πιο φιλικός και πιο ανθρώπινος, έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο 2ο Προσκοπικό Συνέδριο Ανατολικής Πελοποννήσου, που διοργανώθηκε στην Καλαμάτα.
“Η πίστη στο Θεό ανεξάρτητα από τη χώρα, την εθνότητα και το λαό, η πίστη στους συνανθρώπους μας, που εμπεριέχει την έννοια της Σωκρατικής αλληλεγγύης στην κοινωνία, και η πίστη στον εαυτό μας, όχι προβάλλοντας τον εγωισμό και την εγωπάθεια, αλλά το διαρκή αγώνα που πρέπει να κάνουμε ως πολίτες της παγκόσμιας κοινωνίας για να βελτιώνουμε τη δική μας προσωπικότητα”, είναι οι βασικές αρχές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που συμπυκνώνουν όλη την προσπάθεια, όλων των προσκόπων όλων των γενιών να βελτιώσουν τον κόσμο.
Αφού επεσήμανε τη διαχρονική προσφορά στον προσκοπισμό της Πελοποννήσου του μόνιμου εφόρου Νάσου Ευσταθίου, ο κ. Τατούλης εξήρε την αποφασιστικότητα του Θανάσιου Λευκαδίτη να ιδρύσει το 1910 το προσκοπικό κίνημα στην Ελλάδα, καθώς επίσης τη συνεισφορά των κυριών Μελά, Χρυσοβελώνη, Πανά και Πασπάτη, γιατί για πρώτη φορά στα δεδομένα της οικουμένης δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα που ήθελε να θέσει μια νέα αντίληψη στην παραπαίουσα τότε παγκόσμια κοινωνία, για το πως θα πρέπει οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγηθούν και να συμβάλλουν για μια εντελώς διαφορετική κοινωνία που θα κυριαρχούσαν τρείς βασικές αρχές του προσκοπισμού.
«Βρισκόμαστε εδώ όχι απλώς για να χαιρετήσουμε το συνέδριο αυτό, αλλά για να δείξουμε τη βαθιά μας πίστη και προσήλωση στις βασικές αυτές αρχές και στην αναγκαιότητα της κοινωνίας και της χώρας», ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι «οι πρόσκοποι ποτέ δεν ήταν φοβικοί στις νέες εξελίξεις και στις νέες εποχές. Οι πρόσκοποι και το προσκοπικό κίνημα άνοιγαν καινούργιους δρόμους για να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».
Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι: “Οι πρόσκοποι αποτελούν το καλύτερα οργανωμένο κοινωνικό σχολείο που υπήρξε ποτέ σε μια οργανωμένη κοινωνία και απανταχού της γης δίνουν την ενότητα της ανθρώπινης ύπαρξης”, ενώ τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πάντοτε αρωγός σε αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα δε σε αυτές που αναφέρονται στη νέα εποχή, γιατί ο προσκοπισμός αποτελεί πάντοτε το νέο κίνημα και η νέα εποχή στην παγκοσμιοποίηση. Μόνο μέσα από τέτοια κινήματα και οικουμενική διάσταση μπορούμε να δούμε άφοβα, τολμηρά και ελπιδοφόρα το μέλλον, το οποίο ανήκει σε όλους μας».