Πολυγλωσσία και φάουλ στη Ν.Δ.
Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Ν.Δ. θα μπορούσε κάλλιστα να καταφύγει σε ατάκες από «εξωτικές» ταινίες της δεκαετίας του 1940. Εκεί όπου οι ήρωες περπατούν μέσα στη ζούγκλα και, ενώ επικρατεί ηρεμία, ο αρχηγός της ομάδας μουρμουρίζει δυσοίωνα: «πολύ ησυχία. Δεν μου αρέσει καθόλου».
Η Ν.Δ. θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διαχείριση του ζητήματος του δανείου του Παύλου Πολάκη και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. «Η καταρρέουσα κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και μεθόδους υποκόσμου για να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη.
«Γαλάζια» μεταρρύθμιση
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το σχέδιό του για την οικονομία σε συνέντευξή του στο CNBC, σημειώνοντας πως ο στόχος του είναι να υπάρξει τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης μείωση φόρων, σε έναν χρόνο επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων, ενώ δεσμεύθηκε ότι το 80% από τη μείωση του πλεονάσματος θα διοχετεύεται πάντα σε περαιτέρω μείωση φόρων.
«Μια ριζική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης, ήδη από τον πρώτο μήνα. Είναι καιρός να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στις διεθνείς αγορές, ότι δεσμευόμαστε για ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, ότι θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή» τόνισε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι στην Πειραιώς τρέχουν και δεν φτάνουν για να κλείσουν τρύπες που δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγουν στην προεκλογική της στρατηγική. Όταν δυο βουλευτές της Ν.Δ. δηλώνουν ανοιχτά ότι σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση δεν αποκλείεται ένα τέταρτο μνημόνιο, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να προκαλεί «κακοφωνία» μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, όταν καταγράφονται εντάσεις μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών… «τάσεων» μέσα στο κόμμα, τότε η φράση «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» μοιάζει να περιγράφει με αρκετή ακρίβεια τα εμπόδια που ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. καλούνται να ξεπεράσουν μπροστά στις τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στο βάθος τέταρτο μνημόνιο;
Μιλώντας για φάουλ, οι δηλώσεις δυο βουλευτών της Ν.Δ., δηλαδή του Κώστα Κουκοδήμου και του Γιώργου Στύλιου, ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας την οποία θα παραλάβει ο Μητσοτάκης στην περίπτωση που θα κερδίσει τις εκλογές ενδεχομένως να καταστήσει αναγκαίο ένα τέταρτο μνημόνιο έμοιαζαν να ρίχνουν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαρχής κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι συντάσσεται με το ΔΝΤ και επιδιώκει επιστροφή στη σκληρή μνημονιακή εποπτεία.
«Τον Οκτώβριο, αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη» ανέφερε ο «γαλάζιος» Κώστας Κουκοδήμος σε ερτζιανές δηλώσεις του. Μπροστά στον, αναπόφευκτο, χαμό που «σήκωσε» η δήλωσή του ο βουλευτής Πιερρίας αναγκάστηκε να κάνει λόγο για «παρερμηνεία», για «διαστρέβλωση» αλλά και για «σκωπτικό ύφος» στο κομμάτι που αφορούσε το τέταρτο μνημόνιο. Από την πλευρά του ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, στα ερτζιανά και αυτός, δήλωσε ότι «αν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με υψηλά επιτόκια 3,5%, πολύ πιθανόν είναι να πας σε τέταρτο μνημόνιο»…
Πολυγλωσσία για Πρέσπες
Όσον αφορά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ν.Δ. μοιάζει να βρίσκεται σε αμηχανία, ιδίως μετά την επίσημη αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που κορυφαία στελέχη εμφανίζονται να αποδέχονται τη νέα κατάσταση, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα στενής παρακολούθησης της εφαρμογής της Συμφωνίας από τα Σκόπια, άλλοι παράγοντες του κόμματος εμφανίζονται να έχουν μείνει… πίσω δημιουργώντας εικόνα «γαλάζιας» Βαβέλ.
«Εγώ βεβαίως θα την αποκαλέσω Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις, προσθέτοντας πως «δεν θα μιλήσω ποτέ για Μακεδόνα πρωθυπουργό και Μακεδόνα υπουργό». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του ανέφερε πως «υπάρχει μια διεθνής συμφωνία, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεσμεύει τα επίσημα όργανα του κράτους. Το πώς θα αποκαλεί καθένας ως πρόσωπο τη γειτονική χώρα είναι άλλο θέμα. Θα τη λέω Σκόπια, όπως έλεγα πάντα, το κράτος των Σκοπίων. Αν είμαι υπουργός σε επίσημη αποστολή θα σέβομαι όσα ορίζει η διεθνής συμφωνία».
«Για μένα ήταν, είναι και θα παραμείνουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν περιγράφει την ιστορία τους. Στους δρόμους της περιφέρειάς μας, που βρίσκονται στην αρμοδιότητά μας, οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκει» σημείωσε σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Κρατώντας, με τρόπο, αποστάσεις από τις δηλώσεις Τζιτζικώστα, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως «η επίσημη ονομασία της χώρας, όπως προκύπτει από τη συμφωνία των Πρεσπών, που πάλι να θυμίσω ότι επικυρώθηκε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των προθύμων, είναι Βόρεια Μακεδονία. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ήσσονος σημασίας η κάθε συζήτηση που γίνεται γύρω από τις πινακίδες. Άλλωστε, όπως ξέρετε καλά, οι πινακίδες προσδιορίζουν τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα σε πόλεις».
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ