Κτηματολογίου συνέχεια… | Foninews.gr
ΞΕΚΙΝΗΣΕ λοιπόν η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τη Μεσσηνία με την ανακοίνωση πως η διαδικασία λήγει στις 27/5/2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και 26/8/2019 για τους κατοίκους εξωτερικού. Οι σύλλογοι μηχανικών Μεσσηνίας εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου όπου αναλύουν την ανάγκη θέσπισης και υλοποίησης αυτού του απαραίτητου εργαλείου που λέγεται Κτηματολόγιο, και ταυτόχρονα τονίζουν το ρόλο των μηχανικών ως αρωγών σε μια ακριβέστερη και πιο ολοκληρωμένη διαδικασία.
Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
πολιτικός μηχανικός
Μετά το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας, πολίτες της Μεσσηνίας έσπευσαν να ρωτήσουν λεπτομέρειες για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης σε περιοχές που έχουν παλιότερα ενταχθεί στο κτηματολόγιο. Η απάντηση φυσικά είναι πως η νέα διαδικασία αφορά περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο κτηματολόγιο, και πως αν η διαδικασία δήλωσης γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα, δεν απαιτείται ποτέ να επαναληφθεί.
Τι γίνεται όμως αν κάποιοι στο παρελθόν δεν την έκαναν σωστά, ή αν για κάποια αστοχία του συστήματος δεν καταχωρήθηκε σωστά; Παρατηρείται το φαινόμενο, εντός περιοχών που έχουν ενταχθεί και ολοκληρωθεί παλιότερα όπως η Καλαμάτα και η Μεσσήνη, μεμονωμένες περιπτώσεις ακινήτων να παρουσιάζονται ως «αγνώστου ιδιοκτησίας». Αυτό, ως επί το πλείστον, οφείλεται στην λανθασμένη ή μη δήλωση από την πλευρά των ιδιοκτητών. Για τον έλεγχο των στοιχείων και τη διόρθωση, όπου απαιτείται, ο κρατικός φορέας είχε δώσει δεκατετραετή προθεσμία συμπλήρωσης για διόρθωση ανακριβούς δήλωσης, για περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το έτος 2006, προθεσμία που για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας έληγε εντός του 2018. Παρατάσεις που δόθηκαν μετά από έντονη απαίτηση νομικών κύκλων και ιδιοκτητών μετέφεραν αυτήν την ημερομηνία στις 10/5/2019 για την Καλαμάτα και τον Απρίλιο του 2020 για τη Μεσσήνη. Υπενθυμίζουμε πως αν εντός και των ανωτέρω προθεσμιών δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ορθής δήλωσης τότε αυτά περνούν στον έλεγχο του Ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται εδώ πως τα ανωτέρω αφορούν μόνο το όνομα ιδιοκτήτη, ενώ η διόρθωση θέσης και ορίων με τη διαδικασία του αρ. 19 παρ. 2 του σχετικού νόμου, δεν υπόκειται σε καταληκτική ημερομηνία και πάντα θα επιτρέπεται.
Στοιχεία που είδαν πριν μερικούς μήνες το φως της δημοσιότητας από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πως πάνω από 100.000 ακίνητα και 500.000 στρέμματα γης στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών, Θεσσαλονίκης και περιοχές άλλων νομών που εντάχθηκαν πιλοτικά στην κτηματογράφηση, πρόκειται να περαστούν ως δημόσια περιουσία. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, τα ακίνητα αυτά δεν δηλώθηκαν γιατί ανήκαν σε ιδιοκτήτες που απεβίωσαν και οι κληρονόμοι είτε αποποιήθηκαν είτε ως πλείονες του ενός δεν τα βρήκαν και τα εγκατέλειψαν. Για κάποιους άλλους αυτός είναι ο εύκολος τρόπος να «ξεφορτωθούν» απαξιωμένα ακίνητα χωρίς να υποχρεούνται σε καταβολή εισφορών ή φόρων μεταβίβασης. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία ιδιοκτητών που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με λανθασμένα στοιχεία και η δήλωση τελικώς δεν έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Real”, το Υπουργείο εξετάζει τρία ενδεχόμενα για το πως θα διαχειριστεί την τεράστια αυτή περιουσία. Αν πρόκειται για άγονες και βραχώδεις εκτάσεις, αυτές θα περάσουν στον έλεγχο των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αν πρόκειται για ακίνητα και εκτάσεις μεγάλης αξίας, τότε θα περάσουν στο Υπερταμείο [Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών], προκειμένου να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Αν τέλος πρόκειται για ακίνητα μικρότερης αξίας, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν στους Δήμους εντός των οποίων βρίσκονται ή σε Περιφέρειες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον πλέον επωφελή τρόπο.
Είναι δεδομένο πως το δημόσιο δεν εποφθαλμιά την περιουσία του ιδιώτη, αλλά σκοπό έχει την καταγραφή και την κατοχύρωση της συνολικής περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, ταυτοποίηση της συνολικής επιφάνειας της επικράτειας, με πρώτο προφανές όφελος τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την μείωση των διεκδικήσεων. Σύνηθες είναι όμως πως αν δεν μπει μπροστά η απειλή της απώλειας περιουσίας, ως Έλληνας ο κάθε ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να τηρήσει την υποχρέωσή του και σε παραλήρημα ωχαδερφισμού θα κατηγορεί πάλι τον τεχνικό και νομικό κόσμο για συντεχνιακά εφευρήματα. Οι τρόποι αξιοποίησης που σκέπτεται το υπουργείο, αποδεικνύουν πως έχει τι να τα κάνει αν τα πάρει και δεν θα παρακαλέσει κανέναν σε αυτήν τη διαδικασία.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ένα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω άγνοιας και έχι να κάνει με την καταγραφή του ακινήτου από την εφορεία. Όταν δηλώνεται ένα ακίνητο στο Ε9 δεν είναι αυτομάτως κτηματογραφημένο ούτε νομίμως υφιστάμενο αν πρόκειται για κτίσμα, ούτε μη δασικό. Η δήλωση στο Ε9 κανονικά έπεται των ανωτέρω τριών διαδικασιών. Μην επαναπαύεται λοιπόν ο πολίτης μόνο με το Ε9, φαινόμενο που παρουσιάζεται καθημερινά.
Κρίσιμη είναι λοιπόν αυτή η περίοδος για τον κάθε Μεσσήνιο ιδιοκτήτη, είτε σε κτηματογραφημένες περιοχές που πρέπει να κάνει έναν τελευταίο έλεγχο, είτε σε νεοεντασσόμενες που οφείλει να δηλώσει όσο ορθότερα γίνεται την ιδιοκτησία του και το δικαίωμά του. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά πόσο πιο ασφαλές είναι να επισκεφθεί κάποιος αρμόδιο μηχανικό και τα σημεία υποστήριξης για την υποβολή της δήλωσης. Με τον πιο επώδυνο, οικονομικά και ψυχολογικά, τρόπο αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες τη νομική διαδικασία αποκατάστασης του ορθού σε περίπτωση λάθους, αμέλειας ή άγνοιας.