ΚΙΝΑΛ… σε νευρική κρίση | Foninews.gr
Με αλμοδοβαρικούς όρους μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αισθάνεται την «καυτή ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο κοντά του. Για την ακρίβεια μια αναφορά στην πασίγνωστη ταινία «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» ίσως θα ήταν κατάλληλη για να περιγράψει το πως αισθάνονται στη Χαριλάου Τρικούπη μπροστά στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για διεμβολισμό του κεντροαριστερού χώρου.
Μια οι υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μια η διακριτή στάση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να τηρεί έναντι της γραμμής του κόμματος και μια οι «μαχαιριές» Τσουκάτου που έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τις χειρότερες πτυχές του παλιού δικομματισμού προκάλεσαν νέους πονοκεφάλους στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Και όλα αυτά μετά την ανταρσία και εντέλει αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κϊνημα Αλλαγής μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις και αποχωρήσεις στελεχών εν μέσω, πλέον, προεκλογικής περιόδου.
Παλιές αμαρτίες
Την μεγαλύτερη αμηχανία στο Κίνημα Αλλαγής έφερε το κομμάτι εκείνο της απολογίας του Θόδωρου Τσουκάτου στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Εν ολίγοις ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του Κώστα Σημίτη υποστήριξε ότι οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες το 2000 έφθασαν τα 16 δις δραχμές με την Χαριλάου Τρικούπη να αναφέρει πως δεν σχολιάζει τα όσα δήλωσε στο δικαστήριο ο Τσουκάτος.
Λαλίστατο, ωστόσο, εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής όταν έγινε γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξης μας πέφτει στο κενό, εκφυλίζεται σε παράγκα Γ’ Εθνικής. Αλλά τίποτα δεν τους σώζει. Όσο για τους πολιτικά εξαγορασθέντες υφυπουργούς είναι γνωστοί κυνηγοί καρέκλας» ήταν το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής όταν έγιναν γνωστό ότι σε θέσεις υφυπουργών τοποθετήθηκαν δυο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.
Αμυντικά πυρά
Η Φώφη Γεννηματά στρέφοντας τα «πυρά» της προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, για έναν πρωθυπουργό ο οποίος «σε απόγνωση κάνει delivery υπουργείων σε πρόθυμους από την άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και την Κεντροαριστερά». Ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές τις οποίες κάνει. Όσα έγιναν αφορούν αποκλειστικά και μόνο την καρέκλα και όλοι θα κριθούν. Τα πρόσωπα αυτά έλεγαν συγκεκριμένα πράγματα μέχρι πριν από ένα μήνα και πράττουν ακριβώς το αντίθετο τώρα. Η αγάπη για την καρέκλα έχει και τα όρια της».
Την ίδια ώρα η έντονη φημολογία που θέλει να υπάρχει δίαυλος προσέγγισης μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κεντροαριστερού ανοίγματος που επιχειρεί το κυβερνητικό κόμμα ενισχύθηκε από την… φημολογία για το αν θα παραστεί τελικά ο πρώην πρωθυπουργός στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της ευρωομάδας Ούντο Μπούλμαν. Σε μια εκδήλωση που, αξίζει να σημειωθεί, δεν αναμένεται να παραστούν ούτε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ούτε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή δήλωση του σημείωσε ότι εργάζεται μέσα από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για το κοινό καλό του Κινήματος Αλλαγής και την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός και τονίζοντας ότι «δεν με αφορά καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι «θεωρώ ιστορική μου υποχρέωση και πολιτική μου ευθύνη, απέναντι στην ιστορία και την παράταξή μας, την Προοδευτική Παράταξη, να συμβάλλω στην ανασυγκρότησή της, στη διατήρηση της πολιτικής της αυτονομίας και στην εκ νέου ανάδειξή της σε μια ισχυρή, πρωταγωνιστική προοδευτική δύναμη απέναντι στη συντήρηση – είτε αυτή έχει δεξιό είτε αριστερό μανδύα».
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ