Η Χιόνη σαρώνει: Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 100 km/h. Έκλεισε ο Εθνικός Κήπος

Η «Χιόνη» συνεχίζει να επηρεάζει τον καιρό της κεντρικής και νότιας χώρας από το πρωί της. 

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα. Παράλληλα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα την έκδοση πολλών απαγορευτικών απόπλου.

Σύμφωνα με το meteo η ένταση των ανέμων είναι τόσο ισχυρή που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, όπως για παράδειγμα στον Ισθμό όπου η μέγιστη ριπή άγγιξε τα 134 Km/h αλλά και την Πεντέλη όπου η ταχύτητα έφτασε τα 109 km/h.  

Οι δυνατοί άνεμοι στην Αθήνα οδήγησαν και στο κλείσιμο του Εθνικού Κήπου.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ/meteo.gr έως τις 8 το πρωί σήμερα, ήταν στον νομό Χανίων (100 χιλιοστά στο Έλος, 58 στο Ακρωτήρι και 51 στο κέντρο της πόλης) και στη Στενή Ευβοίας (53 χιλιοστά).

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο, στην ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο. Οι ισχυρότερες ριπές που κατέγραψαν σήμερα το πρωί οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo, ήσαν στον Ισθμό Κορίνθου (134 χιλιόμετρα την ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (124 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (109), στη Σαμοθράκη (105) και στη Μονεμβασιά (105).

Οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αναμένεται να συνεχίσουν έως το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά ένα έως δύο μποφόρ. Παράλληλα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Κλειστά σχολεία στα Χανιά – Κινδύνευσε γυναίκα

Στα Χανιά χρειάστηκε η συνδρομή των Πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό μίας γυναίκας που κινδύνευσε με το ΙΧ της όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκόρωνα, κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ένας άνδρας εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του. Για τον εντοπισμό του είχε στηθεί επιχείρηση από την αστυνομία και από κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυσών.

Ποτάμια οι δρόμοι

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην περιοχή της Σούδας. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στα οχήματα τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις,χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις σε Χανιά και Πλατανιά για απάντληση υδάτων.

Στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν τρεις κατολισθήσεις ενώ ένας ηλικιωμένος κινδύνευσε από χείμαρρο στην περιοχή Γουλεδιανά.

Κλειστά σχολεία

Οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, έχοντας διαρκή ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες προβλέψεις της, που αναφέρουν επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, αποφάσισαν από κοινού:

Να μην λειτουργήσουν την ημέρα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα σχολεία των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης και οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί σταθμοί, διότι, ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, προβλέπεται ένταση των καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον Δήμο Αποκορώνου

Στην εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, στο ύψος του Βαμβακόπουλου έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Σε κατάσταση επιφυλακής στα Χανιά

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των δήμων στο νομό Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί η κακοκαιρία. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «λόγω των έντονων ανέμων και βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό από χθες το πρωί, επικίνδυνα φαινόμενα πλημμυρών, κατολισθήσεων (χώματα και πέτρες) και πτώσεων δέντρων σημειώθηκαν σε όλους τους οδικούς άξονες του νομού Χανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση καλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ, όσοι οδηγοί μετακινούνται αναγκαστικά, να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά, ενώ κλειστός λόγω πτώσης βράχων είναι ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά-Τοπόλια-Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια-Μύλοι).

Ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, έχει ήδη προβεί σε όλες τις διαδικασίες προς την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών ως «πλημμυροπαθείς», προς αποζημίωσή τους.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισάμου, Αποκορώνου και Κανδάνου- Σελίνου.

Από το πρωί συνεργεία των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να αποκαταστήσουν προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω συγκέντρωσης υδάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν αναφερθεί και ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Ακινητοποιημένα πολλά πλοία

Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας κατά τόπους τα 10 μποφόρ,έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ωρωπός-Ερέτρια και Καβάλα-Πρίνος.

Επίσης δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλόννησο για Βόλο. 

Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Cretapost.gr, cretalive.gr, Meteo

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ