Δυναμική επίσημη… πρώτη για τον «Καλαμάτα Τόπος Ζωής»! – Ολόκληρη η ομιλία της Υποψηφίας Δημάρχου Τόνιας Κουζή
Δυναμική επίσημη… πρώτη για τον «Καλαμάτα Τόπος Ζωής»!
ΝΕΑ πρόσωπα και ιδέες, άνθρωποι πολιτικά και αυτοδιοικητικά… άφθαρτοι, νέοι και σε ηλικία όπως και η επικεφαλής του Συνδυασμού «Καλαμάτα Τόπος Ζωής», Τόνια Κουζή, εισχώρησαν πρόσφατα στην «καρδιά» της πόλης και όπως υποστηρίζουν, ήρθαν για να… μείνουν και να προσφέρουν. Χθες, ύστερα από σκληρή δουλειά την οποία έκαναν 40 περίπου από αυτούς, απλοί πολίτες, όχι επαγγελματίες της πολιτικής, χωρισμένοι σε ομάδες, παρουσίασαν το αποτέλεσμα που δεν ήταν άλλο από την αποτύπωση του τόπου, η οποία έγινε με την πολύτιμη βοήθεια των Καλαματιανών, των ιδεών τους, των σκέψεών τους, των παραπόνων τους αλλά και των ονείρων τους.
Έτσι, ανέλυσαν και συνέθεσαν το ΣΧΕΔΙΟ 631. «Το σχέδιο 631 σας το παρουσιάζουμε σήμερα εντός ενός συμβολικού χώρου. Εντός ενός κτιρίου που έχει ζήσει ένα συναρπαστικό παρελθόν και που προετοιμάζεται για ένα εξίσου συναρπαστικό μέλλον», ανέφερε η κα Κουζή από το κτίριο που στέγαζε την πρώην ΔΕΠΑΚ. «Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 6 + 3 προτάσεις που συνθέτουν το αφήγημα αυτό και ζωντανεύουν μπροστά σας τον τρόπο με τον οποίος σκεφτόμαστε. Αυτό προφανώς δεν είναι το τελικό ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας, γιατί αυτό κατά τη γνώμη μας απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολύ έρευνα, πάρα πολύ διάλογο, πάρα πολύ διάβασμα. Οι προτάσεις μας θέλουμε να είναι ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες και έτσι θα είναι στα τέλη του Μαρτίου όπου θα σας παρουσιάσουμε ένα τελικό και πλήρες σχέδιο προτάσεων».
Η Τόνια Κουζή παρουσίασε τους 23 πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού Καλαμάτα-Τόπος Ζωής».
Η ΟΜΙΛΙΑ
Ολόκληρη η ομιλία της Τόνιας Κουζή έχει ως εξής:
Αγαπητοι φίλοι καλησπέρα σας. Έχουν περάσει δύο μήνες ακριβώς μετά την υπόσχεσή μας για ομαδική δουλειά, και είμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε δημόσια τον τρόπο της ομάδας πρωτοβουλίας της παράταξης Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
60 ημέρες στις οποίες άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά καταγράφοντας και σχεδιάζοντας, συνομιλώντας με πολίτες και συλλογικότητες.
1440 ώρες δουλειάς που αποτέλεσαν την παραγωγική βάση πάνω στην οποία στήθηκε ηδομή όλου του προγράμματος που έχουμε για την Καλαμάτα, για τον τόπο μας.
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι, απλοί πολίτες, όχι επαγγελματίες της πολιτικής,
χωρισμένοι σε ομάδες εργάστηκαν για να αποτυπώσουν τον τόπο του σήμερα και με την πολύτιμη βοήθεια των συμπολιτών μας, των ιδεών τους, των σκέψεών τους, των παραπόνων τους αλλά και των ονείρων τους , ανάλυσαν και συνθέτουν σήμερα το ΣΧΕΔΙΟ631.
Το σχέδιο 631 σας το παρουσιάζουμε σήμερα εντός ενός συμβολικού χώρου. Εντός ενόςκτιρίου που έχει ζήσει ένα συναρπαστικό παρελθόν και που προετοιμάζεται για ένα εξίσου συναρπαστικό μέλλον.
Ενός κτιρίου που συνδέθηκε με τον Πολιτισμό του Τόπου και που σε
λίγο καιρό θα συμβάλει στο να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής μας ανάπτυξης.
Για εμάς η απόφαση να σας υποδεχτούμε εδώ έχει και άλλον ένα συμβολισμό. Πήραμε ένα άδειο κέλυφος και του δώσαμε ζωή και περιεχόμενο, έστω και προσωρινά. Αυτό ήταν μια πρόκληση, αλλά κάθε πρόκληση αποτελεί για την ομάδα μας μια ευκαιρία να τακαταφέρουμε.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα λιθόκτιστο κτίριο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ουαιώνα από την οικογένεια Κοτταροπούλου και προοριζόταν για δυο θερινές κατοικίες. Για χρόνια στέγασε τα εργαστήρια της ΔΕΠΑΚ και σε λίγους μήνες θα μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο. Έχω μαλιστα την τιμή να είμαι μέλος της μελετητικής ομάδας μαζί με τον νέο ιδιοκτήτη και συνάδελφο Ηλία Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα δημιουργήσει με την
σειρά του ένα νέο σημείο αναφοράς στον Τόπο.
Αυτό τον τόπο.
Τον τόπο μας, τόπο ευλογημένο, με χαρακτηριστικά μοναδικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και εύφορη πεδιάδα, με εξαιρετικό κλίμα, πολλές ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος, πολλά και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία που εναρμονίζονται με την ομορφιά του τοπίου.
Ο τόπος μας είναι το σημείο αναφοράς των παιδικών μας χρόνων, συγκεντρώνει τις αναμνήσεις μας, θα στεγάσει τα όνειρα μας & τα όνειρα των παιδιών μας.
Αυτός ο Τόπος είναι για όλους εμάς ο καμβάς στον οποίο θα συνθέσουμε το παρόν και το μέλλον.
Το παρόν είναι η καταγραφή που έχουμε ξεκινήσει, είναι η διαχείριση της καθημερινήςλειτουργίας του Τόπου. Το μέλλον είναι το σχέδιο μας, είναι το σχέδιο 631.
6 οριζόντιες θεματικές ενότητες, περιβάλλον, χωροταξία, πολιτισμός, τουρισμός,
αθλητισμός, κοινωνική υγεία. Εκεί είναι τα υλικά μας, οι παράγοντες που θα φέρουν τηνανάπτυξη, την ευρωστία, την εύρυθμη λειτουργία, τη βιωσιμότητα, το διηνεκές.
3 κάθετοι άξονες, οι κολώνες που θα χτίσουμε το οικοδόμημα του σήμερα, του αύριο των παιδιών μας. Nεολαία, τεχνολογία, Τοπική οικονομία. Ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο μπορείνα βασιστεί η ματιά στο σήμερα και στο αύριο.
1 τόπος, 1 αφήγημα.
Οι άνθρωποι του τόπου είναι και οι δικοί μας άνθρωποι, οι άνθρωποι που παίρνουν τηνπρωτοβουλία να περάσουν στο επόμενο επίπεδο πολιτικής έκφρασης.
Σας παρουσιάζω λοιπόν κάποια από τα μέλη της παράταξής μας που σήμερα θα σας αποδείξουν ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν το παρόν και το μέλλον του Τόπου μας.
1. Παπαευσταθίου Βασίλης
2. Λαζαρίδης Γιώργος
3. Ζαγάκος Ανδρέας
4. Ανδριανόπουλος Κώστας
5. Γιουρτούμας Νίκος
6. Δρ. Πουλόπουλος Βασίλης
7. Καλφακάκος Ηλίας
8. Φρέγκογλου Ευδόκιμος
9. Φλώρου Μαρία
10. Κορομήλας Άρις
11. Ελμάρασι Μοχ
12. Μπέλου Στέλλα
13. Χαραλαμπόπουλος Γιάννης
14. Κόντος Γιώργος
15. Τσατσαρώνη Δέσποινα
16. Τσώνης Αντώνης
17. Τσουμελέας Χρήστος
18. Κατσιρέας Γιώργος
19. Γελάσης Κυριάκος
20. Καραθανάση Θεανώ
21. Χρονοπούλου Ελένη
22. Λατζούνη Μαρίνα
23. Λαγοπάτης Τάκης
Το ζητούμενο όλων είναι η προσωπική ευτυχία. Για εμάς ευτυχία είναι και ένας Τόπος όπου συνυπάρχουμε αρμονικά με το συνάνθρωπο και το φυσικό μας περιβάλλον, όπου μας δίνονται ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης & δημιουργίας.
Ένας τόπος που υποδέχεται & φιλοξενεί όλους τους επισκέπτες του. Ένας τόπος που προσαρμόζεται στις αλλαγές, που απορροφά κοινωνικούς & οικονομικούς κλυδωνισμούς, που καθορίζει συνεχώς την αστική
του δομή και υποδομή.
Ένας τόπος που εκφράζεται, που επενδύει στα παιδιά και τους νέους του, που έχει στόχο να τα κρατήσει κοντά του .
Η ιστορία που κουβαλάει ο τόπος μας είναι σπουδαία. Η ιστορία που καλείται να γράψει ακόμα σπουδαιότερη. Αυτή την ιστορία καλούμαστε να διατυπώσουμε με ένα συνολικό αφήγημα που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του σύνθετου περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Ζητούμενο λοιπόν η προσωπική ευτυχία. Για να την εξασφαλίσουμε θα πρέπει να
προετοιμάσουμε τον Τόπο μας να διαχειριστεί τις αλλαγές που θα έρθουν, να προσαρμοστεί και να προστατευθεί. Αυτό στην διεθνή ορολογία ονομάζεται ανθεκτικότητα. Μια πόλη που βρίσκει γρήγορα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν είναι μια πόλη ανθεκτική. Μια resilient city.
Κάθε τόπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αναπτύσσεται. Η ανάπτυξη που θα έρθει όμως πρέπει να γίνει με όρους ισόρροπους και με συγκεκριμένη στόχευση. Για εμάς η στόχευση είναι η πράσινη ανάπτυξη.
Για να ξεδιπλωθεί το αφήγημα μας έπρεπε να προηγηθεί η ανάγνωση του Τόπου μας.
Χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες παράξαμε ένα υλικό που εκθέτουμε σήμερα σε όλους εσάς.
Για εμάς αυτό το υλικό αποτέλεσε την πρωτογενή πληροφορία του ΣΧΕΔΙΟΥ 631 και εκτίθεται σήμερα στο χώρο ώστε να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα. Από αυτό το υλικό περάσαμε στο επόμενο βήμα: τη σύνθεση. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 6 + 3 προτάσεις που συνθέτουν το αφήγημα αυτό και ζωντανεύουν μπροστά σας τον τρόπο με τον οποίος σκεφτόμαστε.
Αυτό προφανώς δεν είναι το τελικό ολοκληρωμενο προγραμμα μας, γιατί
αυτό κατά τη γνώμη μας απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολύ ερευνα, πάρα πολύ διαλογο, πάρα πολύ διάβασμα. Οι προτάσεις μας θέλουμε να είναι ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες και έτσι θα είναι στα τελη του Μαρτίου όπου θα σας παρουσιάσουμε ένα τελικό και πλήρες σχέδιο προτάσεων.
Ο Τόπος μας είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Είναι τα πάρκα μας, τα μονοπάτια μας, το βουνό μας, η θάλασσα μας, αυτά που πρέπει να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Αυτά που πρέπει να αγαπάμε, αυτά που πρέπει να προστατεύουμε.
Ο τρόπος είναι να τα αναδείξουμε & να τα αξιοποιήσουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση μας για τη διαχείριση του πράσινου με την ευρεία έννοια βάζει στο κέντρο της σκέψης μας την πράσινη γειτονιά. Γειτονιά παλιά – γειτονιά καινούρια. Στο χάρτη κυκλώνουμε τη Ράχη και ανιχνεύουμε τους τρόπους που ένα τέτοιος τόπος αλλάζει χρώμα. Από γκρι βάφεται πράσινος. Πράσινα δώματα, διασύνδεση μικρών πράσινων δημόσιων χώρων, σημεία συνοικιακής κομποστοποίησης, μετατροπή δημοτικών κτιρίων σε μη ενεργοβόρα, φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς από και προς τη γειτονιά.
Κυκλώνουμε επίσης το αδόμητο τμήμα γης στη δυτική πλευρά του χάρτη και σχεδιάζουμε μια νέα γειτονιά. Είναι πράσινη από τη γέννηση της. Διαθέτει πόλους κατοικίας αυτόνομους ενεργειακά, με μηδενικό δηλαδή ενεργειακό αποτύπωμα, πρότυπους τρόπους μετακίνησης, βιοκλιματικές κατοικίες, μελέτη και κατασκευή δημόσιων χώρων με περιβαλλοντικούς όρους & ενδεδειγμένα υλικά ώστε να παραχθεί ένα ιδανικό μικροκλίμα.
Εξίσου μεγάλο το στοίχημα για ένταξη και της επιχειρηματικότητας στον ΠΡΑΣΙΝΟ σχεδιασμό.
Ο τόπος μας είναι η θέση του, είναι η χωροταξία του. Αυτή η θέση του προσδίδει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα εκτενές παράκτιο μέτωπο.
Ανατολικά αυτή η ζώνη εφάπτεται στον ήδη κατοικημένο χώρο και ανοίγει τη συζήτηση για την ολιστική αλλαγή της υφιστάμενης ΤΟΜΗΣ.
Η νέα τομή προτείνει μετά τα Κτίρια ,μια ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μια Ζώνη κίνησης μέσων σταθερής τροχιάς και μέσων εκτάκτου ανάγκης. Τέλος δημιουργείται ένας χώρος κίνησης πεζών και ποδηλάτων ενώ η ακτογραμμή αφήνεται στη φυσική της κατάσταση ανέγγιχτη.
Δυτικά παράγεται μια νέα ζώνη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την μελλοντική επέκταση του ιστού, αφού μιλάμε για μια ζώνη αδόμητη.
Σήμερα οι δυο τόποι είναι ασύνδετοι με κοινά τοπιογραφικά στοιχεία, αλλά ανισοβαρή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη του ιστού μοιάζει να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, με τον ανατολικό ορεινό όγκο να αποτελεί φυσικό φράγμα. Δίνεται η αίσθηση ότι η πόλη αδυνατεί να αντιληφθεί την φυσική στροφή της προς τη δυτική ακτή της. Η πρόταση μας είναι η ενοποίηση των δύο σήμερα φαινομενικά ασύνδετων τόπων.
Στο όλο εγχείρημα επιβάλλεται να ερμηνευθεί και να κατανοηθεί πλήρως ο όρος παράκτιο μέτωπο (αυτό που διεθνώς ονομάζεται waterfront) ωστε να του αποδοθεί η σημασία που οφείλει να έχει στη Ζωή του Τόπου. Βασικό εργαλείο αποκατάστασης της διασύνδεσης των δυο πόλων θα είναι ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Πανελλήνιος ή και Διεθνής με αίτημα την απάντηση στα ζητούμενα με βάση τις τάσεις της πολεοδομικής διαχείρισης, αντίστοιχων
σημαντικών τόπων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Δημοτικές αρχές δεν επιλύουν, μια και δεν
έχουν την απόλυτη γνώση, αντίθετα παρέχουν στους ειδικούς μελετητές όλη την
πληροφορία που χρειάζονται καθώς και τα αποτελέσματα της ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους. Οργανώνουν και μεταφέρουν δηλαδή στη μελετητική ομάδα την κυρίαρχη άποψη των πολιτών.
Αξιολογούμε την ακτογραμμή και σε αυτή την αξιολόγηση έχουν ρόλο & λόγο όλες οι χρήσεις του παραλιακού μετώπου: κατοικία, μονιμη και παραθεριστική, εστίαση, καθώς και όλοι οι χρήστες, μόνιμος κάτοικος & παραθεριστής. Στόχος η εξυπηρέτηση και συνύπαρξη όλων σε ένα καλά μελετημένο σύστημα που θα διέρχεται αβίαστα από την Ανατολή στη Δύση, από το σήμερα στο αύριο.
Ο Τόπος μας διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Σε αυτόν τον τόπο συνυπάρχουν σύγχρονος χορός & πανηγύρια, νεώτερα & αρχαία μνημεία, θέατρο & μουσική, λαϊκή κουλτούρα & παραδοσιακές τέχνες. Πρόταση μας η διασύνδεση όλων.
Τρόπος διασύνδεσης η δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών με μια προσέγγιση ολιστική. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας, τα ιστορικά ίχνη και τα σημεία παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού απαρτίζουν τους κόμβους του προτεινόμενου δικτύου.
Το δίκτυο αυτό δεν θα είναι μια απλή χαρτογράφηση μνημείων και χώρων Πολιτισμού, αλλά ένα Ολιστικό προϊόν που από την αρχή του σχεδιασμού του εμπλέκει κοινωνία και τοπική επιχειρηματικότητα.
Η Δημοτική αρχή κάνει 4 διακριτά βήματα για το σχεδιασμό, τη δημιουργία αλλά και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου και των επιμέρους διαδρομών του στο μέλλον.
Μεριμνά για τις υφιστάμενες υποδομές, τις αναπλάσεις διασύνδεσης, εξασφαλίζει χώρους στάθμευσης και απαραίτητες πεζοδρομήσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά το δίκτυο.
Εκπονεί μελέτη Marketing για το δίκτυο συνολικά, αλλά και για τα επιμέρους τοπόσημα, με παράλληλη οπτικοποίηση με κατάλληλο λογότυπο.
Εμπλέκει την επιχειρηματικότητα, ώστε οι τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες να εμπλακούν δυναμικά στο δίκτυο, μέσα από ένα σύμφωνο ποιότητας που θα διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
Ενισχύει τον υφιστάμενο φορέα, την ΦΑΡΙΣ, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του δικτύου. Ο φορέας μεριμνά για την συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών κάθε είδους, διατηρεί και επεκτείνει τις συνεργασίες του Δήμου με την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και με την τοπική κοινωνία με ένα Τοπικό σύμφωνο ποιότητας.
Τέλος προβάλει και να προωθεί διαρκώς το δίκτυο διαδρομών συνολικά.
Ο Τόπος μας είναι και οι άνθρωποι που υποδέχεται. Ένας τόπος που αν οργανωθεί μπορεί να αποτελέσει προορισμό για μια διαφορετική τουριστική εμπειρία. Σε μια έντονα ανταγωνιστικη διεθνή και τοπική τουριστική αγορά ο Τόπος οφείλει να ανακαλύψει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα και να επενδύσει με μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη με κατάλληλη χωροθέτηση των λειτουργιών της πόλης, με στόχο τον πράσινο ήπιο τουρισμό που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά. Διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο και ελκυστικό τόπο για τους πολίτες που θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν για τους επισκέπτες.
Πρόταση μας η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DESTINATION
MANAGEMENT ORGANISATION ή DMO) ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την απαιτούμενη τουριστική στρατηγική και ειδικότερα θα έχει στόχο:
• Τη Βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού
• Τη διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών από τον τουρισμό
• Την έρευνα και ανάλυση της αγοράς
• Το σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής
• Το σχεδιασμό στρατηγικής Μάρκετινγκ και δημιουργίας «destination brand»
• Την λειτουργία Γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων
• Τη διαχείριση κρίσεων
• Τη διαφήμιση και συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις
• Τη διαχείριση χαρτοφυλακίου προϊόντων
• Την υποστήριξη τουριστικών επιχειρήσεων
• Την ενίσχυση των επενδύσεων
Την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων
• Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού
Ο Τόπος μας διαθέτει χώρους άθλησης αξιοπρεπείς & ασφαλείς αλλά και ικανους αθλητές.
Η άθληση & η άσκηση είναι έννοιες διακριτές, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά και παράγουν όλα τα είδη του αθλητισμού στον Τόπο. Μαζικός & προπονητικός αθλητισμός βρίσκουν τον δικό τους ρόλο.
Εξαιτίας της ομολογουμένως κακής κατάστασης των υποδομών σήμερα η συζήτηση για τον αθλητισμό της πόλης επικεντρώνεται στο ζήτημα της κτιριακής αναβάθμισης. Αναντίρρητα οι δομές πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την ποιότητα της υποδομής & τον βαθμό επισκεψιμότητας κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ώστε να τεθούν προτεραιότητες.
Επιβάλλεται να εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες τόσο εκσυγχρονισμού των
υφιστάμενων, όσο και μελετών νέων εγκαταστάσεων, ώστε να ληφθεί η πλέον συμφέρουσα λύση ανά περίπτωση. Προαπαιτούμενο όλων των μελετητικών προσεγγίσεων είναι οι αναγεννημένοι αθλητικοί χώροι να είναι φιλικοί τόσο σε όλους τους χρήστες, όσο και στο περιβάλλον.
Το στοίχημα είναι να μη διατεθεί ούτε ένα ευρώ άσκοπα σε χώρους που δεν
προσφέρουν τίποτα στην αθλητική κοινότητα, αντίθετα τα κονδύλια να εξυπηρετούν τις ανάγκες όπως αυτές έχουν προκύψει από την αξιολόγηση. Τότε μόνο τα σημαντικά αθλητικά κέντρα θα αποκτήσουν ένα μίνιμουμ επίπεδο κτιριακής υποδομής και θα είναι ικανά να εξυπηρετήσουν το χρήστη.
Πέρα από την παραδοσιακή υποδομή του αθλητισμού όμως, η ματιά μας για την άθληση στην πόλη ανοίγε περισσότερο. Ανοίγει ώστε να συμπεριλάβει όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια του αθλητισμού για όλους. Με αυτό το κοίταγμα εντοπίζει σε όλες τις γειτονιές ένα πλέγμα ανενεργών σήμερα αθλητικών χώρων, ασύνδετων και παραμελημένων.
Τα γήπεδα των σχολικών κτιρίων. Πρόταση μας η οργάνωση δικτύου ανοικτών σχολικών αθλητικών χώρων, προκειμένου να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα ενασχόλησης με τον αθλητισμό σε επίπεδο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.
Προαπαιτούμενο ο εκσυγχρονισμός όλων των σχολικών γηπέδων, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους, γεγονός που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και την πρωινή σχολική δραστηριότητα.
Στο χάρτη του Τόπου εντοπίζονται, στην Ανατολική και Δυτική συνοικία, δυο μεγάλα σε έκταση σχολικά συγκροτήματα , το Συγκρότημα Λακωνικής και το Συγκρότημα του Πολυκλαδικού , που μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα δυο, μεγάλης κλίμακας, παραδείγματα οργάνωσης.
Ο Τόπος μας φροντίζει τους ανθρώπους του. Στο σήμερα καταγράφεται ένα βασικό προνοιακό μοντέλο παράλληλα με ορισμένα προγράμματα ωστόσο αυτό λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις. Σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και στη συνδρομή ιδιωτών, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε επιστημονικό & διοικητικό προσωπικό.
Οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές χρήζουν λειτουργικής και ποιοτικής αναβάθμισης.
Από όλες τις καταγεγραμμένες δομές η πιο εξωστρεφής κοινωνική δομή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αυτό που μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους μας σε όλη την έκταση του Τόπου και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Πρόταση μας η ένταξη του υπάρχοντος προγράμματος σε ένα νέο σχήμα παροχής υπηρεσιών που δεν περιορίζεται στην περίθαλψη αλλά συμπεριλαμβάνει την έννοια τη διοικητικής εξυπηρέτησης των τοπικών κοινοτήτων.
Ο Τρόπος είναι η ενεργοποίηση του «Κινητού Δήμου» μέσω της σύστασης δυο κινητών μονάδων για την υποστήριξη και την αναβάθμιση του προγράμματος. Η στελέχωση των μονάδων αυτών θα διαθέτει πέραν του ενισχυμένου προσωπικού για τη βοήθεια στο σπίτι (νοσηλευτή , φυσιοθεραπευτή, κοινωνική λειτουργό), γιατρό αλλά και διοικητικό υπάλληλο.
Ο τελευταίος προστίθεται προκειμένου να καταγράφει όλα τα αιτήματα των πολιτών της περιοχής, να ενημερώνει την ψηφιακή βάση δεδομένων του Δήμου και ταυτόχρονα να χορηγεί έγγραφα, βεβαιώσεις και οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη ο πολίτης από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Δήμος στη δική μας λογική δεν περιμένει τον πολίτη να πάει σε αυτόν αλλά βρίσκει τρόπο να είναι καθημερινά παρών και ενεργός ακόμα και στο μικρότερο χωριό, ακόμα και για τον πιο απομακρυσμένο πολίτη.
Αυτές λοιπόν είναι οι 6 πρώτες προτάσεις που δείχνουν τον τρόπο σκέψης μας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΑΛΙΕΣ & ΝΕΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΟ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΉ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΏΣΤΕ ΝΑ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΔΊΠΛΑ ΣΕ ΚΆΘΕ ΔΗΜΟΤΗ
Οι 6 αυτές προτάσεις οικοδομούνται σε μια ενιαία βάση που σχηματίζεται από τις 3 έννοιες της νεολαίας της τεχνολογίας, και της τοπικής οικονομίας.
Αυτές οι 3 έννοιες υποστηρίζουν και τροφοδοτούν τους 6 τομείς.
Καμία αλλαγή δεν έχει νόημα αν στην διαμόρφωση της δεν έχουν εμπλακεί αυτοί που στο μέλλον θα τη βιώσουν. Οι νέοι. Οι νέοι που μέχρι σήμερα είναι θεατές στο σχεδιασμό του ίδιου τους του μέλλοντος και που απογοητευμένοι εγκαταλείπουν το δημόσιο διάλογο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμα και τον ίδιο τον Τόπο. Στο βίντεο που ακολουθεί 5 νέοι Καλαματιανοί δηλώνουν τη διαθεση τους να επιστρέψουν στον Τόπο αναφορας τους, την Καλαμάτα (video).
Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες ικανότητες τους αν έμεναν στον Τόπο τους. Κανείς δεν τους έδωσε την ευκαιρια να διαμορφωσουν το περιβάλλον στο οποίο θα ήθελαν να ζουν
Τους νέους πρέπει επιτέλους όχι μόνο να τους εμπιστευτούμε, όχι μόνο να τους δώσουμε βήμα διαλόγου αλλά και την ευκαιρία να συναποφασίζουν και να συνδιαμορφώνουν με την υπόλοιπη πόλη τα σχέδια του αύριο. Η συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι ελάχιστη, η απαξίωση τους για την πολιτική μέγιστη αλλά καθήκον όλων μας είναι να βρούμε τον τρόπο τα παιδιά και οι νέοι να αναπτύξουν την πολιτική τους νοημοσύνη με στόχο στα επόμενα 10 χρόνια η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες να είναι καθολική.
Εφαρμόζουμε στην πράξη τις επιταγές του Πλαισίου Στρατηγικής Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων με την ονομασία “Νεολαία ’17-’27” και σαν πρώτο βήμα
ενεργοποιούμε την ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Ενός
συμβουλίου που δεν χειραγωγείται απο πολιτικές παρατάξεις όπως στο παρελθόν αλλά αποτελεί τον ουσιαστικό χώρο πολιτικής έκφρασης των Νέων του τόπου.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων επιλέγονται με κλήρωση από όσους έχουν παρακολουθήσει στοχευμένα σεμινάρια γνωριμίας με τον θεσμό και οι αποφάσεις και προτάσεις του Συμβουλίου παρουσιάζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο οπου συζητούνται κατα προτεραιοτητα. Οι νέοι δεν πρέπει απλά να μπουν στο παιχνίδι. Οι νέοι είναι οι μόνοι που ξέρουν πως θα παίζεται το παιχνίδι του αύριο και θέλουμε να είναι εδώ να το διαμορφώσουν, έχοντας όμως πλήρη επίγνωση της δύναμης τους και του ρόλου τους.
Καμία αλλαγή δεν έχει νόημα αν δεν είναι προσαρμοσμένη στις εξελίξεις. Αν δεν αποτελεί καινοτομία και αν δεν ενσωματώνει την τεχνολογία. Και φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε πως για μας καινοτομία είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου δράσης, και αυτό το αποδεικνύουμε μέσα από τις ενέργειές μας. Ο ψηφιακός κόσμος είναι εδώ και εμείς είμαστε χρόνια πίσω από τις εξελίξεις.
Η τεχνολογία και η καινοτομία είναι τα μέσα για την ενσωμάτωση σε μία νέα πραγματικότητα και αφορούν τόσο την εσωτερική οργάνωση του δήμου σαν οργανισμό, όσο και την παροχή υπηρεσιών αλλά και τη δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα βοηθούν την κοινωνία να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον τεχνολογικά προηγμένο.
Έτσι, λοιπόν, προτείνουμε τη δημιουργία ενός δωματίου ελέγχου του δήμου που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρουσιάζει στοιχεία που σχετίζονται με τα δεδομένα του δήμου και θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του.
Προσομοίωση αυτού μπορείτε να δείτε στον κεντρικό υπολογιστή που βρίσκεται στην έκθεσή μας.
Αντίστοιχα, οι τάσεις της εποχής για γρήγορο Internet, το Internet των πραγμάτων (Internet of Things) αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να είναι δεδομένα σε ένα δήμο που κινείται στην ψηφιακή εποχή και την καινοτομία. Γρήγορο internet στους ανοιχτούς χώρους, πάρκο ΟΣΕ, πλατεία, λιμάνι, παραλιακό μέτωπο, ιστορικό κέντρο, αλλά και σε κάθε επιμέρους γειτονιά και πάρκο ακόμα και στα Μέσα Μεταφοράς.
Αντίστοιχα, η τεχνολογία οδηγεί σε ανοιχτά
δεδομένα και διαφάνεια σε κάθε τομέα, πράγμα που επικοινωνούμε από την πρώτη μέρα που εμφανιστήκαμε. Δια του παραδείγματος δείχνουμε το δρόμο για υπηρεσίες συμμετοχικότητας και δημοκρατίας που οδηγούν μια έξυπνη πόλη στο δρόμο της δημοκρατικής πόλης.
Καμία αλλαγή δεν μπορεί να αποκοπεί από την μεγάλη εικόνα της τοπικής ανάπτυξης. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσεκτικό οικονομικό σχεδιασμό και διαχείριση.
Η Καλαμάτα είναι ένας τόπος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που αντίστοιχα μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Μόνο που η ανάπτυξη σε ένα τόπο δεν μπορεί να σημαίνει απλή οικονομική μεγέθυνση. Οφείλει να σημαίνει την ευρεση του χρυσού σημείου τομής ευτυχίας και οικονομικής ευημερίας των πολιτών.
Η προσέγγισή μας λοιπόν δεν είναι φιλολογική αλλά επιστημονική και βασισμένη σε επιτυχημένα μοντέλα και σε εφαρμοσμένες πρακτικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμικός ρόλος του Δήμου είναι μεν συγκεκριμένος αλλά ευτυχώς οι δυνατότητες παρέμβασης του στην διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος είναι τεράστιες.
Οραματιζόμαστε ρεαλιστικά, μακριά από μεγαλοστομίες και στοχεύουμε σε μια
ολοκληρωμένη και ισόρροπη τοπική ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας.
Η πρότασή μας είναι η δημιουργία Ολοκληρωμένου φορέα τοπικής ανάπτυξης με την μορφή δημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας που θα στοχεύει στην:
● Επιχειρηματική διασύνδεση τομέων της οικονομίας
● Στην Επιχειρηματική επιτάχυνση και υποστήριξη
● Στην Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας
● Στην Στήριξη της οικογενειακής επιχείρησης και των παραδοσιακών τεχνών
● Στην Ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα
● Στην Συγκέντρωση δεδομένων
● Στην Προώθηση της καινοτομίας
● Στην Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων
● Στο Συντονισμό χρηματοδοτήσεων
● Στις Συνεργασίες “τετραπλού έλικα”
● Στην Λειτουργία ενός Creative Hub (μιας πρότασης που υπάρχει ήδη στο ξεχασμένο
παρότι ψηφισμένο από το δημοτικό συμβούλιο plan b του Kalamata:21)
● Στην Λειτουργία της “Μεσογειακής πόλης” (μιας πρότασης από το Επιμελητήριο
Μεσσηνίας)
● Και τέλος στην Ανακατεύθυνση προς την πράσινη οικονομία
Φτιάχνουμε ένα φορέα που θα βρίσκει τα χρήματα για να χρηματοδοτεί την τοπική ανάπτυξη είτε μέσω άμεσων επενδύσεων είτε μέσω της λειτουργίας προγραμμάτων επιχειρηματικής επιτάχυνσης και που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να κατευθύνει την τοπική οικονομία στην ανθεκτική, πράσινη, εξωστρεφή και έξυπνη μορφή της.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Το ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ είναι οι λέξεις που επιλέξαμε να συνοδεύουν τη σκέψη μας και τους στόχους μας από εδώ και στο εξής. Είναι ο τόπος και όχι η πόλη, είναι το σύνολο του τοπίου – βουνό, θάλασσα & γη – είναι οι μικρότεροι τόποι, επιμέρους Δημοτικές Ενότητες, είναι οι τόποι έξω και πέρα από τα εκλογικά όρια και την αντίστοιχη διαδικασία. Ο τόπος για εμάς είναι ο τόπος που μας μεγάλωσε, ο τόπος που μας καθόρισε. Αυτόν θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε, να εξελίξουμε, να τον μεταφέρουμε από το σήμερα στο οραματικό αύριο, να τον μετατρέψουμε σε τόπο αναφοράς.
Δημοσιεύτηκε από Καλαμάτα Τόπος Ζωής στις Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018