Πρεμιέρα για την παράσταση “Οι Δούλες” στο Θέατρο Νηπιαγωγείο

Πραγματοποιήθηκε εχτές Σάββατο 12 Ιανουαρίου στο Θέατρο Νηπιαγωγείο η πρεμιέρα της παράστασης “Οι Δούλες” του Ζαν Ζενέ. 

Ο δρόμος για το ανέβασμα δεν ήταν εύκολος, καθώς χρειάστηκαν αρκετοί μήνες κουραστικών και απαιτητικών προβών, καθώς πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό, πολυεπίπεδο με πολλούς συμβολισμούς και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, λόγοι που το κατατάσσουν στα έργα ρεπερτορίου, που πολλοί ηθοποιοί επιθυμούν να ανεβάσουν. Στοίχημα των συντελεστών να αποδώσουν όλα αυτά τα στοιχεία και τα κρυφά μηνύματα που ο Ζενέ ήθελε να περάσει μέσα από την πένα του. Ένα στοίχημα που μάλλον κέρδισαν, καθώς το Θέατρο Νηπιαγωγείο ήταν κατάμεστο, οι θεατές χειροκρότησαν για αρκετά λεπτά τις πρωταγωνίστριες και έβγαιναν από την αίθουσα ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. 

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στα ρούχα, που παραπέμπουν στα δικά μου τα μάτια σε πορσελάνινες κούκλες παλιάς εποχής, στους φωτισμούς και την μουσική, που δημιουργούν μια διάθεση πιο υπόγεια και σκοτεινή, και κυρίως στο μινιμαλιστικό σκηνικό που έχει τον δικό του συμβολισμό. Ως πρός αυτό η σκηνοθέτις και μια από τις πρωταγωνίστριες Καλλιρόη Βελέντζα είχε δηλώσει οτι σαν σκηνοθέτη δεν την ενδιαφέρει να εστιάσει στα σκηνικά και τα κουστούμια, όσο στους ηθοποιούς. Επιθυμεί να επικεντρώνεται ο θεατής στην απόδοση και το παίξιμο του ηθοποιού και όχι σε ένα γεμάτο σκηνικό. Και από οτι φαίνεται από τα γενικότερα σχόλια, ως προς τις Δούλες το κατάφερε. 

Η παράσταση θα ανεβαίνει έως 27 Ιανουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.30, στο Θέατρο Νηπιαγωγείο, Λεϊκων 24

Τηλέφωνο κρατήσεων 6948930181

Συντελεστές Παράστασης 

Σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Βελέντζα

Πρωταγωνιστούν : Καλλιρρόη Βελέντζα, η Ελένη Ευταξοπούλου και η Κωνσταντίνα Κολόκα.

Σκηνικά και κοστούμια: ομάδα Re-Act.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Υποστήριξη: Έμφασις 91.8  – Life fm 88 – EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV 

Η Υπόθεση του Έργου

H Σολάνζ και η Κλαίρη είναι δύο κορίτσια που ζουν ως εσώκλειστες υπηρέτριες σε ένα πλούσιο μεγαλοαστικό σύγχρονο σπίτι. Η επιβεβλημένη εκβιαστική καθημερινότητα, η υπακοή, η διαρκής αίσθηση εγκλωβισμού, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους μέσα στα χρόνια και το μίσος τους για τα αφεντικά, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα καταστροφικής μανίας, δολοφονικών ενστίκτων και πόθου για εξέγερση και απελευθέρωση. H απέλπιδη εφόρμηση τους προς τον ουρανό μπαίνει στην ίδια τροχιά με τους χιλιάδες νέους ανθρώπους που περιπλανιούνται στις σύγχρονες Μητροπόλεις χωρίς μέλλον και ελπίδες, τις σιωπηρές καθημερινές εξεγέρσεις και τις κοινωνικές ταραχές της εποχής μας.

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα

Ο περιθωριακός και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, Ζαν Ζενέ, μέσα από τα έργα του απεικονίζει την ίδια του τη ζωή. Λωποδύτης, κατάδικος και ομοφυλόφιλος, ο Ζενέ περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, έγινε το αγαπημένο παιδί της γαλλικής διανόησης και του Ζαν-Πολ Σαρτρ, και μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα και περιστατικά που τον στιγμάτισαν μεταμορφώθηκε από απολιτίκ σε ακτιβιστή, υποστηρίζοντας τους Μαύρους Πάνθηρες και ακολουθώντας Παλαιστίνιους στρατιώτες σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Φωτογραφίες από την παράσταση 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ