Μεγάλη Συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Η δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου είναι μια μέρα πολύ σημαντική για την Καλαμάτα, καθώς γιορτάζει την Πολιούχο και Προστάτιδα της Παναγία Υπαπαντή. Κάθε χρόνο οι εορτασμοί είναι λαμπροί και πλήθος κόσμου έρχεται στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να προσκυνήσει την ιερά εικόνα, να παρακολουθήσει την περιφορά της στους δρόμους της πόλης και να περπατήσει στους δρόμους της πόλης.

Φέτος όμως οι εορτασμοί θα είναι ακόμα πιο λαμπροί, καθώς φέτος 2 Φεβρουαρίου 2019 η Καλαμάτα, πόλη ταυτισμένη με την τέχνη του χορού, εγκαινιάζει το επιβλητικό Μέγαρο Χορού της παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εγκαινιάσει το Μέγαρο Χορού και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα  έρθει στην πόλη μας για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πανηγυρική συναυλία επιλέγοντας έργα χαρμόσυνα αλλά και συνθέσεις που συνδέονται με την Τέχνη του Χορού .

Τα εγκαίνια αυτά αποτελούν κομβικής σημασίας , καθώς ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ιστορία, όχι μόνο της περιφέρειας αλλά και της χώρας. Μετά από εικοσιτέσσερα χρόνια παρουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποκτά επισήμως στέγη που θα του επιτρέψει να διατηρήσει και να εξελίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην παγκόσμια χορευτική και χορογραφική δημιουργία.

Η βραδιά ανοίγει με τον αρμόζοντα τελετουργικό στόμφο της Εισαγωγής από «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν αλλά και το εορταστικό «Celebration I» του διακεκριμένου Στάθη Γυφτάκη. Συνεχίζει με δύο αναγνωρισμένα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους Νίκο Μάνδυλα στο (βιολί) και  Μάνο Γουβέλη (βιόλα), οι οποίοι θα αναμετρηθούν με την ιδιαίτερη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του Μότσαρτ που τους επιτρέπει να αναδυθούν μέσα από το σώμα της Ορχήστρας ως ίσοι συνομιλητές .

    

Ολοκληρώνεται με τους Χορούς – αρχής γενομένης με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα– που ακολουθούνται από τον Μακάβριο Χορό του Σαιν- Σανς αλλά και επιλογές από τους  Σλαβικούς  και  Ουγγρικούς Χορούς των Ντβόρζακ και Μπραμς  αντίστοιχα.  Διευθύνει ο έμπειρος Νίκος Χαλιάσας.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
“Έχουμε τη χαρά σήμερα, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, να φιλοξενούμε το αρχαιότερο αλλά και το σπουδαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν τη σπουδαία ημέρα που εγκαινιάζεται ένα υπερσύγχρονο κτήριο με τεχνικές προδιαγραφές υψηλού επιπέδου, μοναδικό στην Πελοπόννησο και ένα από τα τρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες συνθήκες στους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας αλλά και σε όλους τους Πελοποννήσιους να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό, στα ποιοτικά χορευτικά, μουσικά, θεατρικά αριστουργήματα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας σκηνής.
Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική συναυλία και ευχόμαστε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας να αγαπηθεί από το φιλότεχνο κοινό, να προσελκύσει τους νέους μας και να λειτουργήσει ως φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας
Παναγιώτης Ε. Νίκας”

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)  Τα εγκαίνια του οίκου, έργο 124

ΣΤΑΘΗΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ (γεν. 1967)  Celebration I, έργο 105

-ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)  Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, K. 364

*Allegro maestoso

*Andante

*Presto

(Διάλειμμα)

-ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904-1949) Από τους «36 Ελληνικούς Χορούς για ορχήστρα»

*Πελοποννησιακός Ι

*Ηπειρωτικός Ι

*Κρητικός

*Χωστιανός

*Κλέφτικος

-ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ (1835 – 1921) Μακάβριος Χορός, έργο 40

-ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)  Από τους Σλαβικούς Χορούς (πρώτη σειρά), έργο 46:
Aρ.2 (Allegretto scherzando – Allegro vivo)
Aρ.8 (Presto)

-ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897) Από τους Ουγγρικούς Χορούς:
Aρ.4 (Poco sostenuto – Vivace)
Aρ.5 (Allegro – Vivace)
Aρ.6 (Vivace)

Μουσικοί : Νίκος Μάνδυλας, βιολί //  Μάνος Γουβέλης, βιόλα

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας,

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10 €.

Διάθεση εισιτηρίων:
Από 30.01- 01.02 (ώρες: 10:00-13:00 και 18:00-21:00) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», Αριστομένους 33.

Την ημέρα της συναυλίας (02.02) η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται 10.00-13.00 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και το απόγευμα θα συνεχιστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας Καλαμάτας μέχρι τις 20:00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ