Διπλή βιβλιοπαρουσίαση στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας | Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στο φιλόξενο χώρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Ευριπίδου 2,  θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των βιβλίων δύο αξιόλογων λογοτεχνών. Της Ζέτας Κουντούρη και της Μαρίας Στασινοπούλου, οι οποίες θα μιλήσουν για τα έργα τους .

– Ζέτα Κουντούρη  “Λίγο πριν βρέξει” (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ)

“Τελευταία τις νύχτες αργεί πολύ να με πάρει ο ύπνος…

Η υποψία είναι ένα ύπουλο σαρκοβόρο σαράκι…

Άνθρωποι στα όρια της αντοχής τους που παραπαίουν βασανιστικά ανάμεσα σε εφιάλτες και φοβίες. Πόρτες κλειστές που κρύβουν σκοτεινά μυστικά, θανάτους ύποπτους, πάθη αδιέξοδα, έρωτες αδιευκρίνιστους. Τοπία θολά, όπου το νερό της βροχής δρα καταλυτικά και χαρίζει ένα είδος λύτρωσης.”

Η Ζέτα Κουντούρη για μία ακόμη φορά περιβάλλει τους ήρωές της με αγάπη και χιούμορ, διεισδύει με τρυφερότητα στις ψυχές τους, και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, ερώτημα το οποίο λανθάνει στις περισσότερες ιστορίες της.

 

-Μαρίας Στασινοπούλου, “Χαμηλή βλάστηση, θάμνοι, πόες και μπονσάι” (εκδόσεις ΚΙΧΛΗ).

Όπως λέει η συγγραφέας “Ο τίτλος «Χαμηλή βλάστηση» παραπέμπει στην απλότητα των περιστατικών της καθημερινότητας που έχουν τραβήξει την προσοχή μου και ο υπότιτλος «Θάμνοι, πόες και μπονσάι» αναφέρεται στην έκταση των κειμένων∙ λίγες αράδες τα μικρότερα και μικρός ή μεγαλύτερος αριθμός σελίδων τα υπόλοιπα.”

Πενήντα ιστορίες, μπορεί και εξήντα -οι αριθμοί δεν τελειώνουν ποτέ- καθημερινής ματιάς και διαχρονικότερης μικροφιλοσοφίας. Ιστορίες που έγιναν όπως καταγράφονται, ίσως και διαφορετικά, ή που απλώς επινοήθηκαν ή που υλοποιήθηκαν με τρόπο συνδυαστικό, η φαντασία συνεργάστηκε με την πραγματικότητα. Ως πρότυπο υπάρχουν διαβάσματα και συγγραφείς των οποίων η ιδιαίτερη ματιά σε κάποια βιβλία τους με έχει γοητεύσει κατά καιρούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Μπρεχτ και τον Μπέκετ, τον Σβομπ και τον Μπέρχαρντ, τον Μπόρχες και τον Ζάρκο Πετάν.

Τελευταία σκάλωσα και στον David Foster Wallace, Αυτό εδώ είναι νερό, (εκδόσεις Κριτική), του οποίου μία φράση: «Η αφήγηση τέτοιων ιστοριών είναι εντέλει από τις πιο υποφερτές και λιγότερο ανούσιες» θα μπορούσε να προσδιορίσει το είδος των ιστοριών που προσπάθησα να συγκεντρώσω. Δεν μνημονεύω Ελληνες συγγραφείς, λόγω περιορισμένου χώρου και γιατί είναι πολλοί, ετερόκλητοι και με διαφορετική συνδρομή ο καθένας στη δική μου απόπειρα.

Στόχος μου εξαρχής η πύκνωση και συμπύκνωση του βιωμένου υλικού. Ενα άλλο ζητούμενο ήταν να υπάρχει σε κάθε ιστορία κεντρικός πυρήνας, κουκούτσι, που εμπεριέχει μία αλήθεια ζωής. Η διάθεση της οπτικής γωνίας αλλά και της γραφής μου είναι συχνά ειρωνική ή χιουμοριστική και κάποτε ερωτοτροπεί με το ανέκδοτο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τις δημιουργούς.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ , ΚΙΧΛΗ και του βιβλιοπωλέιου ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ .
πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721021653, 2721082864, 6971540945.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ