5o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου | Προβολές για Τρίτη 22/01/2019

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου συνεχίζεται το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου.  Οι προγραμματισμένες προβολές για την Τρίτη 22/01/2019 είναι οι ακόλουθες:

-“BIR”- Veysi Altay (Τουρκία)

Σε πρώτη πανελλήνια προβολή, προβάλλεται αύριο (Τρίτη, 22 Ιανουαρίου) στις 17:00, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβλάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, η ταινία “BIR” (“Πηγάδι”), του Veysi Altay.

Στη δεκαετία του 1990, πολλοί άνθρωποι, στο Κουρδιστάν, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μετά βασανιστηρίων· Χιλιάδες δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος. Οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματα τους, πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβοντας τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ.  Το ντοκιμαντέρ ‘BÎR’ (“Πηγάδι”) αφηγείται την ιστορία των οικογενειών επτά αγνοουμένων από τη πόλη Kerboran (Dargeçit) το 1995 που ψάχνουν τα κόκκαλά τους.

Ο Veysi Altay ασχολείται με τη φωτογραφία και το σινεμά εδώ και 20 χρόνια. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως διαχειριστής στην Διεθνή Αμνηστία, για 6 χρόνια και στην Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει επίσης κάνει αναμετάδοση από τον πόλεμο στη Rojava (δυτικό Κουρδιστάν) κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του ISIS, στο Serêkaniyê/Rasal-Ayn (2013, 2014).

Συνδυάζει τα ΜΜΕ και την δουλειά του ντοκιμαντέρ με την Τουρκική-Κουρδική μετάφραση και ερμηνεία.Ο Altay έχει πραγματοποιήσει αρχειακή έρευνα σε θέματα όπως τα ορυχεία, τη θανάτωση άνευ δίκης, τον εθνικισμό, τους εποχιακούς εργάτες και τις πολιτικές εξαφανίσεις, ενώ έχει κάνει την παραγωγή ενός βιβλίου φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε σε τρεις γλώσσες με τίτλο “Em ÊnWenda” (We, the Disappeared), το οποίο περιέχει 100 φωτογραφίες και 100 ιστορίες ανθρώπων που εξαφανίστηκαν με επέμβαση του κράτους.

Άλλα ντοκιμαντέρ του ιδίου:

– “The State is the Perpetrator”, για την ιστορία εκείνων που σκοτώθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή του Cizre, την περίοδο 1990-1995.

-”Silent Lives”, για τα θύματα των Ορυχείων, που έχουν τοποθετηθεί στο Κουρδιστάν από το τουρκικό κράτος και

– “New Life”,  για τον απολογισμό της κουρδικής αντίστασης στην Κόμπανι, το 2014.

Nazareth Cinema LadyNurit Jacobs Yinon (Ισραήλ)

Η ιστορία  μιας θρησκευόμενης Μουσουλμάνας στη Ναζαρέτ, η οποία ίδρυσε τον πρώτο και μοναδικό αραβικό κινηματογράφο στο Ισραήλ, είναι το θέμα της ταινίας “Nazareth Cinema Lady”, που προβάλλεται αύριο (Τρίτη, 22 Ιανουαρίου) στις 20:00, σε πρώτη πανελλήνια προβολή , παρουσία της διακεκριμένης Ισρηλινής σκηνοθέτιδος, Nurit Jacobs Yinon.

Το “Nazareth Cinema Lady”  κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Epos, ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ ταινιών Haifa.

Η Nurit Jacobs Yinon  είναι ανεξάρτητη δημιουργός ταινιών και ιδιοκτήτρια τη “AlumaFilms”, που εστιάζει σε παραγωγές ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικά βίντεο. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε φεστιβάλ ταινιών ανά τον κόσμο.

Ως διακεκριμένη δασκάλα, η Nurit  κάνει διαλέξεις σχετικά με τις Τέχνες, τον Κινηματογράφο, τον Ιουδαϊσμό, τον φεμινισμό, τη θρησκεία και το φύλο. Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του μαθητικού διαγωνισμού στο Φεστιβάλ ταινιών EPO,  εισηγήτρια και κριτής  σε διάφορα φεστιβάλ ταινιών  στο Ισραήλ, συνιδρύτρια του “The Israeli Forum for WomenFilmmakers” και του “Nachat- Ruach”, ενώ συμμετέχει στο MinianihShoham, στο Ισραήλ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ