Να με λέτε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. 

Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Αλεξία Κεφαλά μίλησε κατ’ αρχάς για την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, και έδωσε την ανάλυση των ψήφων για την κατάληξη στην πλειοψηφία των 153 ψήφων υπέρ, στο σύνολο των 300. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδήλωση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο, που ήταν σαφώς «λιγότεροι από τις κοντά 100.000 που κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Αθήνας», όπως είπε, και έδωσε μια σύντομη περίληψη του προβλήματος για το όνομα, «που είχε μεταβληθεί σε πόλεμο». «Ένας πόλεμος (για το όνομα) που λήγει σήμερα, γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ περήφανος για την επικύρωση αυτής της Συμφωνίας και σκοπεύει να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό τις επόμενες ώρες» κατέληξε η ανταποκρίτρια. 

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει το νέο όνομα της Μακεδονίας, η επαρχιακή εφημερίδα «Λε Ντοφινέ» (Hautes-Alpes) ) αναφέρθηκε πρώτη, στη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. «Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για το νέο όνομα της Μακεδονίας, θέτοντας ένα τέλος στη διπλωματική διαμάχη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ που για χρόνια εμποδιζόταν από το ελληνικό βέτο» καταλήγει η εφημερίδα.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ