Βουλή: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη "μάχη των Πρεσπών"

Νέα εξέλιξη σ ότι αφορά την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλης λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην απόφαση του Νικου Βούτση να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη ως ανεξάρτητο βουλευτη. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικους συντάκτες επισήμανε ότι υπήρξε σύνθεση απόψεων στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με αποτέλεσμα να αποσύρει την αρχική του απόφαση για προσθήκη του κ. Δανέλλη στην επίμαχη επιτροπή και να προκρίνει νέο τρόπο ανασύνθεσης των μελών της.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα επιλεγούν μετά από κλήρωση δύο εκ των Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά για να πληρώσουν αντίστοιχες θέσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής αυξάνει σε 56. Τελικά, οι δύο που κληρώθηκαν ήταν ο Σπύρο;ς Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Συμφωνία θα περάσει και από την αρμόδια επιτροπή καθώς και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, αναμένεται και επισήμως η διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ που θα μειώσει τις θέσεις που δικαιούται το κόμμα στην επιτροπή από 4 σε 3. Αρα, ο συνολικός αριθμός ξαναπέφτει στους 55 και παράλληλα «κλειδώνει» και η θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν όμως η ΚΟ της ΔΗΣΥ διατηρήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ και τις θέσεις που δικαιούται στην επιτροπή, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να λήξει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή με ισόπαλο σκορ 28 – 28.

Τηλεοπτική κάλυψη μέσω διαδικτύου

Από το web κανάλι της Βουλής και όχι “ζωντανά” πρόκειται  να μεταδοθεί (τουλάχιστον προς ώρας) η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στην οποία θα συζητηθεί Συμφωνία των Πρεσπών. 

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις πέντε το απόγευμα ωστόσο το κλίμα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είναι ήδη πολύ τεταμένο.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σχολιάζοντας την αρχική απόφαση του Προέδρου της Βουλής να ορίσει στην θέση των ανεξάρτητων βουλευτών τον Σπύρο Δανέλλη μίλησε για εκτροπή. «Για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Τυχόν  εμμονή του Προέδρου της Βουλής στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά..

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση της επιτροπής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ολομέλεια.

Σε ότι αφορά την τηλεοπτική μετάδοση της συνεδρίασης πηγές του Προέδρου της Βουλής έλεγαν ότι στις έξι το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να μεταδοθεί από την Ολομέλεια του Σώματος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων). Υπογράμμιζαν πάντως ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση. 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ