Βγάζει… λάδι η κόντρα Τατούλη – Νίκα: Να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία που παρανομούν ζητεί ο δήμαρχος Καλαμάτας

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ – ΜΠΟΥΖΑ

 ΣΕ αλληλοδιαδεχόμενα… πεδία προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατρέπονται ένα – ένα, τα πολλά και σοβαρά ζητήματα της Καλαμάτας, τα οποία πέφτουν σαν… κάστρα, στο βωμό της κόντρας που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό, ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, οι οποίοι διεκδικούν τον περιφερειακό θώκο της Πελοποννήσου. Τα επιτελεία της, έχουν πιάσει σκληρή δουλειά και οι βολές εκατέρωθεν, δίνουν και… παίρνουν!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Αυτή τη φορά, σειρά είχε ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο χρόνια τώρα, «πληγώνει» ποικιλότροπα, την εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας ταυτόχρονα, ποικίλα προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες, το οποίο δεν είναι άλλο από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Παναγιώτης Νίκας, καυτηρίασε το γεγονός των δυσάρεστων οσμών που πλημμυρίζουν… την ατμόσφαιρα, αναφερόμενος ταυτόχρονα, της επιπτώσεις που έχει το πρόβλημα αυτό, τόσο στον τουρισμό, όσο και στην υγεία των πολιτών. «Της προάλλες, από το νέφος που είχε δημιουργηθεί, εμποδίστηκε η προσγείωση των αεροπλάνων. Είμαστε μια τουριστική περιοχή, η οποία είναι προφανές ότι πλήττεται από αυτές της δυσάρεστες οσμές. Δεν είναι της μόνο αυτό το θέμα. Πολλοί συνάνθρωποί της, οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, βλέπουν την κατάστασή της να επιδεινώνεται, εξαιτίας των δυσάρεστων οσμών», δήλωσε ο κ. Νίκας, που επέρριψε ευθύνες στον Πέτρο Τατούλη και τον κάλεσε να λάβει άμεσα, μέτρα. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι όροι της αδειοδοτήσεις και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γίνεται διαχείριση του σάπιου πυρήνα. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα; Πολύ απλά! Όταν δεν αρκούν οι συστάσεις, η επιχείρηση κλείνει! Προηγείται η ανάπτυξη της περιοχής και η υγεία των κατοίκων. Ο υπεύθυνος για τον έλεγχο αν τηρείται η άδεια, για την ανάκληση της άδειας και για το κλείσιμο της επιχείρησης που θυσιάζει τα πάντα για την κερδοσκοπία, είναι ο περιφερειάρχης. Κάτι πρέπει να κάνει», δήλωσε καταληκτικά ο Παναγιώτης Νίκας, με τον Πέτρο Τατούλη, να απαντά μέσω… των δύο αντιπεριφερειαρχών, Ντίνας Νικολάκου και Αντωνίας Μπούζα.

ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ :«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» ΚΑΙ ΦΑΦΛΑΤΑΣ… ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ Ο ΝΙΚΑΣ!

Πρώτη, αντέδρασε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, η οποία χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Νίκα, θιασώτη του λαϊκισμού και της καταστροφολογίας. «Το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στην Μεσσηνία και ίσως στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπαρκτό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής προσέγγισε το πρόβλημα με υπευθυνότητα και έχει εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για την εύρυθμη και απροβλημάτιστη λειτουργία τους. Η ανακοίνωση του κ. Νίκα χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα του. Αόριστες διατυπώσεις και ανεύθυνη κινδυνολογία, καμιά θετική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, o κ. δήμαρχος οφείλει να κατονομάσει ποια πυρηνελαιουργεία λειτουργούν νόμιμα και ποια όχι. Είναι δήμαρχος της Καλαμάτας, δεν είναι ο «φαφλατάς του καφενείου» που μπορεί, μόνο και μονό για να εντυπωσιάσει τη διπλανή παρέα, να  παριστάνει τον Δον Κιχώτη.  Άραγε αυτή την καταστροφολογία ευαγγελίζεται ο κ. Νικας για την  Πελοπόννησο;», διερωτήθηκε κλείνοντας την καυστική της ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Ντίνα Νικολάκου.

Α. ΜΠΟΥΖΑ: ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ… ΛΙΓΟΣ Ο ΝΙΚΑΣ!

Στην ίδια κατεύθυνση και η ανακοίνωση της ορισμένης από τον Τατούλη αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Αντωνίας Μπούζα, η οποία στάθηκε και στους ελέγχους που όπως είπε, συχνά κάνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. «Με τη νομιμότητα και τους πολίτες δεν πρέπει  να παίζει κανείς. Επειδή οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να μην διακινούνται ανεύθυνες και αναληθείς δηλώσεις που δημιουργούν αναίτια ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αναφέρω κάποια στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζει η μεσσηνιακή κοινωνία . Οι αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Μεσσηνίας, ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία του νομού και όπου υπάρχουν παραλείψεις, επιβάλλονται με αυστηρότητα τα νόμιμα.

Μάλιστα, για πιο ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, έγινε αποδεκτό και αίτημα βουλευτού Μεσσηνίας, για συμμετοχή στους ελέγχους και Επιθεωρητή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όλα τα πυρηνελαιουργεία του νομού Μεσσηνίας, λειτουργούν με νόμιμες άδειες λειτουργίας, ελέγχονται οι περιβαλλοντικοί όροι, σύμφωνα με τις Περιβαλλοντικές Μελέτες και όπου υπάρχουν τυχόν παρεκκλίσεις, εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο νόμος», ανέφερε η Αντωνία Μπούζα, η οποία σχολιάζοντας τα περί λουκέτων στα πυρηνελαιουργεία, κατήγγειλε τον δήμαρχο, για λαϊκισμό. «Ο κ. Νίκας, όφειλε να μην φτάνει σε σημείο λαϊκισμού για τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην αλυσίδα της ελαιοκομίας που με τέτοιες αναφορές κινδυνεύει με ολέθρια αναταραχή και να γνωρίζει επίσης και τις διατάξεις του Νόμου 3982/2011 που διέπουν τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Όσον αφορά το «χαλασμένο» πυρήνα που ανέφερε, πάλι αναδεικνύεται ανεπίτρεπτη άγνοια της υπάρχουσας νομοθεσίας που διαχωρίζει την επεξεργασία του πυρήνα τριών και δύο φάσεων και ορίζει προθεσμία επεξεργασίας πέντε ημερών από την παραλαβή για τον τριφασικό ελαιοπυρήνα και καμία προθεσμία για τον διφασικό. Αν ήθελε λόγω και της θεσμικής του ιδιότητας ως δήμαρχος Καλαμάτας ο κ. Νίκας  να έχει στο ενεργητικό του κάποια ουσιαστική παρέμβαση, θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αιτηθεί νομοθεσία ειδικά για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων που σήμερα δυστυχώς, δεν υφίσταται, σε αντίθεση με την Περιφέρεια που έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η Αντωνία Μπούζα, επισημαίνοντας και αυτή με τη σειρά της, πως η ίδια νομοθεσία, διέπει όλα τα πυρηνελαιουργεία της Ελλάδος.

πηγή

- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ