Ψηλά στη λίστα των περιοχών που κινδυνεύουν από ισχυρό σεισμό βρίσκεται η Πελοπόννησος

ONLINE ΧΑΡΤΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ

xarths-1

ΑΡΩΜΑ Ελλάδας και ειδικότερα Πελοποννήσου, έχουν δυστυχώς, οι πρώτοι στον κόσμο online χάρτες κινδύνου από σεισμούς σε όλες τις χώρες, τους οποίους ανήρτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός  Global Earthquake Model (GEM), με έδρα την Ιταλία. Οι τρεις χάρτες, που αποτελούν προϊόν μακρόχρονης διεθνούς προσπάθειας και θα ανανεώνονται κάθε έναν περίπου  χρόνο, αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σε ποιες χώρες είναι πιθανότερο τα κτίρια να υποστούν ζημιές και ποιες, είναι πιο εκτεθειμένες στο σεισμικό κίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού κτιρίων που μπορεί να καταρρεύσουν.

Για τη δημιουργία των χαρτών έχουν μεταξύ άλλων, ληφθεί υπόψη τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, ο αριθμός ορόφων, οι αντισεισμικές τεχνικές προδιαγραφές.

Από το 1980 μέχρι σήμερα, το 92% όλων των θυμάτων από σεισμούς, έχουν υπάρξει σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ενώ περίπου έξι στους δέκα σεισμούς (το 61%) συμβαίνουν κάθε χρόνο τις χώρες αυτές. Αίσθηση προκαλεί πως το 60% των υλικών ζημιών, καταγράφονται στις ανεπτυγμένες πλουσιότερες χώρες που έχουν εκτεταμένες κτιριακές και άλλες υποδομές και φυσικά, η… παρουσία στον χάρτη της χώρας μας και της Πελοποννήσου, που έρχεται στη δεύτερη θέση, μετά την Αττική. Επίσης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 3,33 εκατομμύρια κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού, με το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών να υπολογίζεται σε 571,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα των κατοικιών, 123,2 δισ. δολ. για τον εμπορικό και 100,1 δισ. δολάρια για τον βιομηχανικό τομέα – συνολικά 794,3 δισ. δολάρια.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ