Υπόθεση χρυσού: Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος και οι άλλοι επτά. Το σκεπτικό και οι όροι

Αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ που είχαν προφυλακιστεί μετά την απολογία τους για συμμετοχή στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίας χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή και των υπολοίπων αναμένεται τις επόμενες ώρες ή αύριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως και έκριναν ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για προσωρινή κράτηση των «οκτώ» μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου που αφορούσε το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο ορίζει για τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά αλλά και τον -κατά τη δικογραφία- συναρχηγό της ομάδας, Τούρκο συριακής καταγωγής, χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ καθώς και περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Οι δικαστές φέρονται, επίσης, να μην ορίζουν προθεσμία για την καταβολή της εγγυοδοσίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να καταβάλουν το ποσό για να βγουν από τη φυλακή.

Για τους άλλους έξι προφυλακισμένους, το βούλευμα ορίζει μόνο την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η υπόθεση μετά τις αρχικές αποκαλύψεις πήρε μια διαφορετική τροπή μετά την επικοινωνία της ανακρίτριας Διαφθοράς με τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές. Στις 3 Δεκεμβρίου στο ανακριτικό γραφείο διαβιβάστηκε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία. 

Εν συνεχεία, τη διακοπή της προσωρινής κράτησης και των οκτώ κατηγορουμένων εισηγήθηκε η εισαγγελέας, που κλήθηκε να προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο.

Τελικά το αρμόδιο  δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, δεχόμενο την εισήγηση της εισαγγελέως, με βούλευμά του αποφάσισε ότι «δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής τους κρατήσεως».

 ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

“Γίνεται αντιληπτό πως στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενος από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παράνομων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν, αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας.

Επ’ αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, εισάγοντας τον ν. 4557/18 περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (με τροποποίηση κλπ) στην οποία ως υπόχρεα πρόσωπα νοούνται … και οι ενεχυροδανειστές.

Στο σημείο αυτό εδράζεται και υλοποιείται η αόριστη έννοια της δημόσιας ηθικής, η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση 1/1997 της Κοινότητας και ισχύει σήμερα ως δίκαιο της ΕΕ, το οποίο εξελισσόμενο στην ολότητά του, διακατέχεται ιστορικώς, πρωτίστως και αδιαλείπτως από ανθρωπισμό, ηθικές αξίες και ιδανικά” τόνισε η κ. Τσιρώνη προς το δικαστικό συμβούλιο.

Ωστόσο όπως σημείωσε στην πρότασής της “πλην όμως, τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και την νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα και ειδικότερα αναφορικώς με το εριζόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή χρυσού, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατηγορουμένων”.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ