Τα νέα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας και οι εκτιμήσεις για το χτύπημα στον ΣΚΑΪ

Κλεμμένο από την περιοχή της Νέας Ιωνίας, στις 18 Νοεμβρίου 2018, είναι το μαύρο Opel Corsa, το οποίο βρέθηκε καμένο λίγο μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη έξω από τις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στο Φάληρο και εκτιμάται ότι είναι το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη 01:50, έγιναν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα zougla και στον ΑΝΤ1, που ανέφεραν ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στον ΣΚΑϊ, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 45 λεπτά, όπως και έγινε.

Τα τηλεφωνήματα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν από το κέντρο της Αθήνας, με κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης, γι’ αυτό και φαίνονταν οι αριθμοί των τηλεφώνων.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε να καίγεται, περίπου στις 02:05, στη συμβολή των οδών Ανθίων και Πλειάδων, στα Πετράλωνα, και όπως διαπιστώθηκε έφερε πλαστές πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας που ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο, ίδιας μάρκας και χρώματος, που φυσικά δεν έχουν κλαπεί, γεγονός που από την αρχή οδήγησε τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται -κατά πάσα πιθανότητα- για το όχημα των δραστών.

Αυτή η εκτίμηση έγινε βεβαιότητα όταν, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, είδαν σε βίντεο από κάμερες της περιοχής ένα ίδιο αυτοκίνητο να περνά από την περιοχή όπου αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη, περίπου 1:40-1:45, δηλαδή, μόλις λίγα λεπτά πριν γίνουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι το χτύπημα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο και πως εκτός από αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα και αυτούς που έκαναν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στην «επιχείρηση» συμμετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία παρείχαν υποστήριξη και κάλυψη. Για αυτόν τον λόγο αναζητούν και άλλο όχημα, το οποίο πιθανόν εκινείτο στην περιοχή, και η έρευνα εστιάζεται στα βίντεο από τις κάμερες που έχουν παραληφθεί και μελετώνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Όσον αφορά τη βόμβα, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, πρόκειται για μηχανισμό μεγάλης ισχύος, πιθανόν με 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, πιθανόν μείγμα ζελατοδυναμίτιδας, νιτρικού αμμωνίου και ΤΝΤ, αλλά και αυτό είναι εκτίμηση, καθώς ή κατασκευή της ήταν «επαγγελματική» και η έκρηξη δεν άφησε σχεδόν καθόλου υπολείμματα.

Ό,τι κατάφεραν να περισυλλέξουν οι πυροτεχνουργοί από τον τόπο της έκρηξης ερευνάται στα εγκληματολογικά εργαστήρια και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Σχετικά με την ταυτότητα της οργάνωσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν από τη μεθοδολογία ότι μπορεί να είναι η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία χτυπάει από το 2013 και «προτιμά» το διάστημα από Νοέμβριο μέχρι και Ιανουάριο, κοντά στις γιορτές, χρησιμοποιεί παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος και σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις έχει κάψει τα οχήματα που χρησιμοποίησε.

Ωστόσο, την τελική απάντηση θα δώσει προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία αναμένεται από τις Αρχές, προκειμένου να φωτιστούν οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο χτύπημα.

 

newsbeast

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ